Last news in Fakti

15 Април, 2024 18:48 1 524 33

Исторически момент! Доналд Тръмп се изправя пред пореден наказателен процес

  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • джо байдън-
  • сторми даниълс-
  • демократическа партия

Ако бъде осъден по него и ако същевременно победи на президентските избори той все още може да заеме длъжността, но социологическите проучвания на Ройтерс/Ипсос показват, че ако бъде признат за виновен това може да влоши перспективите пред него

Исторически момент! Доналд Тръмп се изправя пред пореден наказателен процес  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдията от Ню Йорк по делото срещу Доналд Тръмп, заведено срещу него заради това, че той е купил мълчанието на порнозвезда, днес отхвърли второто предложение на бившия президент на САЩ да си направи самоотвод, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп се опита да отстрани съдията Хуан Мерчан на основание, че работата на дъщеря му във фирма за политически консултации с клиенти от Демократическата партия, представлява конфликт на интереси.

Тръмп е първият бивш американски президент, който застава пред наказателен съд, което може да усложни опита му да се върне в Белия дом. Прокурори от щата Ню Йорк го обвиняват във фалшифициране на документи за прикриване на плащане в размер на 130 000 долара в последните дни на президентската кампания през 2016 г., за да купи мълчанието на порнозвездата Сторми Даниълс за сексуален контакт с нея през 2006 г., за който порноактрисата твърди, че са имали, а Тръмп винаги е отричал това.

Въпреки че делото се разглежда от някои правни експерти като най-маловажно от четирите наказателни дела срещу Тръмп, то е единственото, за което е гарантирано, че ще бъде разгледано преди изборите в САЩ на 5 ноември, посочва Ройтерс.

Тръмп не се признава за виновен. Ако бъде осъден по него и ако същевременно победи на президентските избори той все още може да заеме длъжността, но социологическите проучвания на Ройтерс/Ипсос показват, че ако бъде признат за виновен това може да влоши перспективите пред него.

Преди да влезе в съдебната зала, Тръмп отбеляза: "Това е безобразие. Това е политическо преследване". Причината за разследването на случая стана публикация на "Уолстрийт джърнъл" през януари 2018 г. Според вестника месец преди Тръмп да спечели изборите през 2016 г., неговият адвокат Майкъл Коен е платил на Сторми Даниълс (с истинско име Стефани Клифорд) 130 000 долара, за да не разпространява информация за връзката си с Тръмп през 2006-2007 г.

През 2018 г. Майкъл Коен се изправи пред съда по няколко обвинения, едно от които е за нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп, по-конкретно за плащанията към Сторми Даниълс. По това време прокурорите не повдигнаха обвинения срещу Тръмп, позовавайки се на имунитета на държавния глава. През ноември 2022 г. обаче прокуратурата в Манхатън започна ново разследване.

По останалите три наказателни дела Тръмп е обвинен в неправилно боравене с класифицирана информация и в опит за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., на които той загуби от демократа Джо Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 15 Отговор
    Все едно в България да почнат да съдят Мищо Пищова, колко е изпорил като риби през годините.

    Коментиран от #6, #32

  • 2 СтаМат Мага Рето

    8 1 Отговор
    Къде са интимните партньори Дедо Вальо инвалида и илианчо илийн?

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сащисан кравар

    19 2 Отговор
    Корумпетата от БайДън фемили всячески се опитват да отстранят БайДончо!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СтаМат Мага Рето

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "историк":

    Врачанския Илиан Илийн обладава козлодуеца. След това дед Вальо болния му бърка с антена отзад и после я облизва като сладолед ...Накрая Илианчо се опитва да му вдигне мекия с френска дълбоко гърлo
  • 9 МИУИ ВАНИУИ

    11 3 Отговор
    америка - най фъакъната държава в галактиката
  • 10 Хаха

    14 2 Отговор
    Платил си на порнозвездата. Голям грях. А трябвало безплатно като Хънтър Байдън, дето ги из. насил..вас. Хаха

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Име

    3 2 Отговор
    Не се заяжда - не е дребнав - като Байден, много е по-приятен за американец като визия.
  • 13 Отец Чапаев

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Разкрит":

    Не пожелавай лошо на ближния си да не те застигне бабата с косата.

    Коментиран от #19

  • 14 Ъъъъъ

    9 3 Отговор
    И кво толкова е направил?? Наевал коврата, платил си… и за това на съд???
  • 15 Бегай !

    5 2 Отговор
    Тъпня.Ако беше жасал некой негър щяха да му вдигнат паетник приживе.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Простатата алармира

    2 5 Отговор
    Предметът на делото не е нито краткият акт със Сторми, нито това, че си е платил за него, а става въпрос за това, че самото плащане се е осъществило по нерегламентиран и съответно нелегален начин.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Възрожденско ми е

    6 8 Отговор
    Почитателите на рашизма и на Путлер още се заблуждават, че е възможна победа на московското блато. Вече две години война, а краят не се вижда. Колко още жертви иска Путин, за да победи?
    Тъпчат на едно място пред две села, губят дестки хиляди могилници и чакат Тръмп да стане президент на САЩ.
    Т.е. непобедимата червена армия нищо не успя да направи🤣 , та Тръмп ще донесе победата на червеноармейците ! 😳🤣
    Пак чакат САЩ да ги спасява, както ги е спасявал многократно от глад и разруха, както ги спаси от немските националсоциалисти .
    Войната на Путлер уплаши хората и направи така, че проруските настроените вече са стабилно малцинство, въпреки всички 4хилядници и тpoлoве по медиите.
    Не се очаква розово путинистко бъдеще. Нито нов световен ред, на който Путлер да е господар. 🤣
  • 23 китайски балон

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Всъщност сте доста прав Хъни Буризмата дори има дъщеря Нейви от една от труженичките, които е наемал и която дъртия Бай Дън не иска да признае за внучка, макар че е доказано чрез ДНК тест, че е! Толкова за "морала" на Дънови, но пък вижте, какви "миралисти" са и какви съдебни постановки спретват на БайДончо!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 И Леон ли си станал вече

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД Козлодуй- Валентин инвалида клет":

    Леон ли си инвалид глyх дeвствен безполезен и ненyжен?
    Да те бяха cгазили глуxар или xвърлили на кyчетата като се пръкнa ! Да те отърват от мъките най накрая.Дърта 65 гoдишна рaзвалина , инвaлидизирaн и инcyлтиран глуxoням, прикован на едно тръбнo легло с памперc пълен с фекaлии, никога не виждал гола жена на живо, без семейство и деца, с инвалидна пенсия на стойност 1 дюнeр на ден Вальо Глуxoнемия с инсулта инвалид от Козлодуй.Убийййй се и отърви от мъките
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Търновец

    2 3 Отговор
    Залогът кой ще влезе в Белия Дом е много голям. Тръмп е бивш демократ с бизнес в търговия с недвижими имоти и увеселителни заведения и залагания и хотели а в тия бизнеси има фирми на могъщи спонсори и водещи фигури на демократическата партия и Тръмп отиде при Републиканците и похарчи огромни суми за лична реклама. Тръмп можеше да вдигне търговските мита срещу Мексико и правителството на тази страна бързо може да блокира двете граници - на Север и Юг - но Тръмп не го направи а вдигна тарифите срещу Китай и то по скоро заради своя близък сътрудник Уилбур Рос - инвеститор борсов спекулант. Тръмп е анти Европеец и призна Източен Йерусалем за част от Израел. Един ден Тръмп може да даде части на Украйна на Руските олигарси но е способен да даде части на България на наши съседи
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Руснаков

    4 2 Отговор
    Егати и пародията...Този е криминален отвсякъде ..те за Президент го гласят...и Америка се обърка...

    Коментиран от #30

  • 30 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Руснаков":

    Някой е предложил на професионалната дама пари срещу анти Тръмп изявления е медиите. Бай Дончо е най богатият клошар в САЩ кукла на конци а преди години WSJ беше открил почти два милиарда долара дълг и Бай Дончо си призна. По това време в щата Вирджиния живееше г-н Linden LaRousche - либерален демократ който беше репресиран и имаше много последователи сред университетските среди. Той трябваше да е президент - морален и много умен
  • 31 Име

    0 0 Отговор
    Фамилията Тръмп не е мафиотска, имат - допир - но на основата на закона е.

    Това, което са нашите - тук - "Мутри", не е това - както и да е - то и затова сме - най-бедните в Европа - всичко се изпива и изяжда на момента.

    Този човек ще спре безумията на войната - щели да победят ядрена Русия?

    Че руснаците само с 1 ядрена подводница ще ни унищожат.

    Гъбка. Какнто и да е - нямам деца и не ме интересуват изобщо световните въпроси.
  • 32 Но не си разбрал

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тръмп е платил с държавни пари, което е престъпление
  • 33 факс

    0 0 Отговор
    Тоя не спря да хленчи. Ами като не ти харесват законите в САЩ, които ти като президент най-много трябва да спазваш, отиди в Русия или Северна Корея бе плачльо. Да, ама там има други тръмповци.