Last news in Fakti

15 Април, 2024 22:22 1 774 24

За първи път в историята на САЩ! Доналд Тръмп се яви в наказателен съд в Ню Йорк

  • сащ-
  • ню йорк-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • сторми даниълс-
  • доналд тръмп

Ако бъде осъден и ако същевременно победи на президентските избори той все още може да заеме длъжността, но социологическите проучвания на Ройтерс/Ипсос показват, че ако бъде признат за виновен това може да влоши перспективите пред него

За първи път в историята на САЩ! Доналд Тръмп се яви в наказателен съд в Ню Йорк - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдията от Ню Йорк по делото срещу Доналд Тръмп, заведено срещу него заради това, че той е купил мълчанието на порнозвезда, днес отхвърли второто искане на бившия президент на САЩ да си направи самоотвод, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп се опита да отстрани съдията Хуан Мерчан на основание, че работата на дъщеря му във фирма за политически консултации с клиенти от Демократическата партия, представлява конфликт на интереси.

Тръмп е първият бивш американски президент, който застава пред наказателен съд, което може да усложни опита му да се върне в Белия дом. Прокурори от щата Ню Йорк го обвиняват във фалшифициране на документи за прикриване на плащане в размер на 130 000 долара в последните дни на президентската кампания през 2016 г., за да купи мълчанието на порнозвездата Сторми Даниълс за сексуален контакт с нея през 2006 г., за който порноактрисата твърди, че са имали, а Тръмп винаги е отричал това.

Въпреки че делото се разглежда от някои правни експерти като най-маловажно от четирите наказателни дела срещу Тръмп, то е единственото, за което е гарантирано, че ще бъде разгледано преди изборите в САЩ на 5 ноември, посочва Ройтерс.

Тръмп не се признава за виновен. Ако бъде осъден по него и ако същевременно победи на президентските избори той все още може да заеме длъжността, но социологическите проучвания на Ройтерс/Ипсос показват, че ако бъде признат за виновен това може да влоши перспективите пред него.

Преди да влезе в съдебната зала, Тръмп отбеляза: "Това е безобразие. Това е политическо преследване". Причината за разследването на случая стана публикация на "Уолстрийт джърнъл" през януари 2018 г. Според вестника месец преди Тръмп да спечели изборите през 2016 г., неговият адвокат Майкъл Коен е платил на Сторми Даниълс (с истинско име Стефани Клифорд) 130 000 долара, за да не разпространява информация за връзката си с Тръмп през 2006-2007 г.

През 2018 г. Майкъл Коен се изправи пред съда по няколко обвинения, едно от които е за нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп, по-конкретно за плащанията към Сторми Даниълс. По това време прокурорите не повдигнаха обвинения срещу Тръмп, позовавайки се на имунитета на държавния глава. През ноември 2022 г. обаче прокуратурата в Манхатън започна ново разследване.

По останалите три наказателни дела Тръмп е обвинен в неправилно боравене с класифицирана информация и в опит за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., на които той загуби от демократа Джо Байдън.

По време на днешното съдебно заседание в Ню Йорк прокурорите поискаха глоба за Тръмп заради това, че, както те казаха, той е нарушил на няколко пъти в последните дни в социалните мрежи наложена му заповед да не критикува свидетелите по делото. Съдебно заседание по този въпрос ще има на 24 април.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    12 4 Отговор
    Абе, я напишете кое номерче на чакащ се падна на Шолц пред кабинета на Си Дзинпин.
    На летището го посрещна зам. кметицата на Чунцин,

    Коментиран от #4, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    9 9 Отговор
    Тръмпи все повече заприличва на Путю. Може да потопи САЩ.

    Коментиран от #16

  • 4 Русофил

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    Ами питай антуража на Шолц. И кво прай там. Мути го е посъветвала.
  • 5 МИТ

    10 9 Отговор
    Не е луд този който яде баницата а този който му я дава така и с гласоподавателите даващи гласа си за Тръмп който ако има възможност не само Аляска но и цяла Америка ще продаде заради бизнес територията на САЩ на Русия и Китай на тепция, абе как мже да кажеш че Русия трябва да спечели в Украйна, Европа да я опердаши Русия а за Китай Иран и други просто нямам думи, могъщи лидери като Рузвелт, Рейгън , Кенеди се обръщат в гроба от това мизерно плашило приличещо на президент за втори път на САЩ

    Коментиран от #21

  • 6 Много запознат

    8 3 Отговор
    Ще загуби изборите, а след това нормалните републиканци ще изметат сектата от МАГА.
  • 7 Ха ха ха

    7 3 Отговор
    Затвор за коп.. еле. .то
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хохо Бохо

    6 0 Отговор
    И за Бойко ще има За първи път...
  • 10 хххх

    5 5 Отговор
    Какво от това? Всички знаят, че той е невинен, а гонен от фашисти!

    Коментиран от #14

  • 11 Васил

    6 4 Отговор
    За това Америка е велика защото всички са равни пред закона а не като у нас правосъдие само за бедните хората с пари не ги лови!

    Коментиран от #13

  • 12 Путин гол до кръста на кон

    5 1 Отговор
    Ако го осъдят, ще го вземем във Вагнер!
  • 13 Путин гол до кръста на кон

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Васил":

    Айде Америка била велика страна! Защото осъждали всички. Дневални осъдиха ли го? Не! Аз го осъдих! И аз го...айде стига, че ме ядоса...щи загрея врата!
  • 14 Путин гол до кръста на кон

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "хххх":

    А бе ей, трите хикса! Кога сме го гонили бе? Тръмпича ми е приятел и близък другар! Още един път се изкажи неподготвен и щи загрея врата!
  • 15 Артилерист

    1 3 Отговор
    Американската демокрация е хиляда пъти по-диктатурна и от най-гадните писания за комунистическата диктатура. Диктатурата на властващите в момента демократи съди кандидата на републиканците за президент за това, че преди 20 години същият и една социално освободена са си играли на мъж и жена. Изобщо американската "демокрация" се гордее със злоупотребата със съда, щото половината американци съдели за нещо-си другата половина, а после си сменяли ролите. Те тез манипулации американците ги правят и в отношенията си със света, като за съд използват подчинената си западна глутница...

    Коментиран от #17

  • 16 Путин гол до кръста на кон

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ти русофил си, некъв друг ....фил ли си? Аз кога съм потопил Руzzия бе? Аз я направих Империя! За три дни взех Украйна и изгоних НАТОто далеч от границите на Империята. Всички руснаци от чужбина се върнаха и карат нови Москвичи и Лади. Айййййй....как ща подпукам аз тебе!

    Коментиран от #19

  • 17 Путин гол до кръста на кон

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Артилерист":

    Ей артилерисста! Ти като хвалиш така нашироко американската демокрация и съдебна система, нема ли да кажеш и една добра дума за мен? Аз колко престъпници журналисти вкарах по тюрмите, а.някои директно...така де, сещаш се. Разни.опозиционери измислени. Една жена на Красния площад вдигна бял лист. Още търка наровете! За Дневални да не говорим кво го направих! Така, че не ме пропускай другия път, да не ти загрея врата!
  • 18 Алън Пугачов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    Щолц повтаря Мути. Американците й казваха колко пъти, че Северен паток е капан, ама тя -Не! Газът бил евтин. Както каза Далай Лама - Евтиното излиза скъпо!
  • 19 Русофил

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Путин гол до кръста на кон":

    Той Оркс е под вода бе - потопен с орките заедно. Виж си ТВ-то.

    Коментиран от #20

  • 20 Путин гол до кръста на кон

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    А бе вие сте много.....неостри бе! Задунаец ....ан! Руzzкие уже научилис да живеят под вода бе! Още от Курск - подводницата, Москва - крайцерът и т.н......Скрий се, че ще те подпукам!
  • 21 Знаменита Фраза от Близкото Минало...

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "МИТ":

    ... Елате вие при Нас, За да не дойдем ние при Вас
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Смех

    0 0 Отговор
    Това е все едно да обвиниш лекар, че те е излекувал и заради него няма да взимаш инвалидна пенсия...