Last news in Fakti

2 Март, 2014 14:14 8 417 3

Украински граничари не допуснаха руски военни части в Крим (обновена 17.05 ч.)

  • крим-
  • украйна-
  • граничари-
  • военни-
  • руски

Според другата страна, укаински бойци масово минавали на страната на отрядите за самоотбрана

Украински граничари не допуснаха руски военни части в Крим (обновена 17.05 ч.) - 1
Снимка: АП/БТА

Руските военни трябваше да напуснат територията на отряда за морска охрана към Държавната гранична служба на Украйна, съобщи севастополското издание „Гражданска отбрана“, като публикува снимка, показваща, че улиците, където вчера е имало руски БТР-и, сега са пусти. 

Това стана, след като украинските граничари са заявили, че ще изпълнят дълга си и ще стрелят на месо, обясни в интервю за радио „Свобода“ представителят на щаба на украинския флот полк. Игор Мамчур.

По думите му, тази сутрин няколко десетки въоръжени мъже пристигнали с руски камион при украинската военна част и настояли за разоръжаването й преминаването й под защитата на въоръжените сили на Руската федерация. Командирът на частта категорично отказал и заявил, че ще окажат отпор. „За да се избегнат кръвопролития помолих командира на руското подразделение да прибере личния състав и да не предприема никакви стъпки за проникване на територията на военния лагер, на което ми бе отговорено да сдам оръжието. Аз отказах“, разказа Мамчур.

Междувременно украинските власти закриха въздушното пространство на страната за военни самолети, съобщи „Ройтерс“. Разпореждането е на временно изпълняващия функциите на държавен глава Александър Турчинов. По думите му, небето на Украйна ще остане отворено само за граждански полети, а всички летища са поставени под засилена охрана.

Турчинов добави, че нападенията на обекти от военната инфраструктура на Украйна ще бъдат смятани за пряка агресия от страна на Русия. По негово мнение съгласието на Съвета на Федерацията да разреши на президента Путин да въведе войски в Украйна може да се приеме за обявяване на война. Той се обърна към задграничните партньори на страната за реална помощ.

Временният премиер Арсений Яценюк заяви, че според договореностите с Русия тя няма парво да държи на територията на страната военен контингент, чиято численост надхвърля 6000 души. В последните 4 години украинските власти начело с Янукович целенасочено са подривали отбранителната способност на страната.

Бях излязъл без оръжие, но ние сме военни и сме длъжни да изпълняваме заповедите, давали сме клетва, затова ще стоим, докато не дойде друга заповед“, уточни полковникът.

Тази случка бе опровергана от руските агенции "Интерфакс", РИА "Новости" и ИТАР-ТАСС, без да уточняват мястото на действие и с позоваване на анонимни „очевидци“. Според тях  части от редовната украинска армия преминавали „на страната на частите за самоотбрана“.

За момента това не е единственият известен случай на съпротива от страна на украински военни в Крим на опитите да бъдат подчинени на руски части. Наред с много други подобни информации, Министерството на отбраната на Украйна потвърждава, че личният състав на Севастополската бригада за тактическа авиация остава вярна на клетвата си и няма намерение да се предава на руските военни, които са завзели летището Белбек до Севастопол.

„Въпреки че летището и авиотехниката бяха завзети от въоръжени лица, идентифицирани като военнослужещи от Въоръжените сили на Руската федерация, тази сутрин, 2 март, на територията на военната част тържествено бе издигнат държавният флаг на Украйна“, цитира „Интерфакс“ изявление от името на ведомството.

Според РБК, в късния следобед ситуацията в столицата на Крим Симферопол и в Севастопол е сравнително спокойна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васил димчев

    4 0 Отговор
    Пак американска военна пропаганда и българска дезинформация.

    Днес официално всички военнослужещи на територията на Крим са си подали оставките и са си подали молби за приемане на служба в Руската армия.

    Престанете туркофили да заблуждавате Българския народ и да деиндустриализирате България.
  • 2 васил димчев

    2 0 Отговор
    Как са се озовали тези украински митничари на територията на Автономна Република Крим. Простотията и ненавистта нямат пкрай.
  • 3 nakata88bg .

    0 0 Отговор
    пък да не говорим за това, че главнокомандващ украинския флот се закле във вярност на кримския народ, тоест - украйна вече няма бойна флота
Новини по държави: