Last news in Fakti

24 Март, 2014 22:22 2 068 0

Социалистите губят на първия тур от местните избори във Франция

  • местни избори-
  • франция-
  • париж-
  • кмет-
  • социалисти

Натали Косцюшко-Моризе - бивш министър в кабинета на Саркози, може да стане кмет на Париж

Социалистите губят на първия тур от местните избори във Франция - 1
Красивата Натали Косцюшко-Моризе засега води в надпреварата за кметското кресло в Париж

Кандидатите на управляващата във Франция Социалистическа партия не успяха да получат мнозинството от гласовете на избирателите на първия тур на кметския вот в страната, съобщи в. „Фигаро“. Местните избори трябва да излъчат 36 500 кметове и ръководители на общини в страната, вкл. и кмет на столицата Париж. Вторият тур трябва да се състои на 30 март.

По предварителни данни кандидатите социалисти са получили като цяло 43% от гласовете, а представителите на дясноцентристката опозиционна формация Съюз за народно движение има 48%. Крайнодесният Национален фронт, оглавяван от Марин Льо Пен, е събрал 7% на първия тур, докато на този етап от кметските избори през 2008 г. е имал едва 0,9% от вота.

В борбата за кметския стол в Париж, който от 2001 г. насам се заема от социалиста Бертран Деланоа, води Натали Косцюшко-Моризе от Съюз за народно движение, бивш министър от кабинета на Никола Саркози. Смятаната доскоро за фаворит за поста социалистка Ан Идалго – заместник на действащия кмет, изостава с близо 1,5% от съперницата си.

Право на глас на настоящите местни избори имат около 45 милиона французи. Първият тур в неделя е преминал при необичайно ниска за такива избори в страната избирателна активност – само 65%.

Експертите разглеждат общинските избори като индикатор за политическите симпатии на населението в страната. Политолозите прогнозираха незадоволително представяне за управляващата левица на първия тур, изтъквайки невисокия рейтинг на популярност на президента социалист Франсоа Оланд и членовете на неговия кабинет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: