Last news in Fakti

31 Март, 2014 00:19 922 0

Левицата на Оланд се издъни на кметските избори

  • кметски избори-
  • социалистическата партия-
  • левицата-
  • париж-
  • франция-
  • марин льо пен-
  • ан идалго-
  • франсоа оланд

Социалистката Ан Идалго обаче ще бъде градоначалник на столицата Париж

Левицата на Оланд се издъни на кметските избори - 1
Социалистката Ан Идалго ще бъде първата жена кмет на Париж

Представителите на опозиционната дясноцентристка партия Съюз за народно движение беше обявена за победител на втория тур на кметските избори във Франция в неделя. Според резултатите от екзит-половете, цитирани от „Ройтерс“ на базата на данни от френската социологическа агенция BVA, кандидатите на формацията са събрали 49% от гласовете. Управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд има едва 42%.
На трето място е ултрадесният Национален фронт, възглавяван от Марин льо Пен, с 9% от гласовете. Според Льо Пен този резултат е най-голямата победа в досегашната история на партията. „Ние преминахме на ново ниво“, заяви тя, коментирайки, че в страната вече се е появила трета политическа сила.
Според социалистката Сеголен Роаял, бивша партньорка на президента Франсоа Оланд, която през 2007 г. се състезаваше за президентския пост, това е „сериозно предупреждение“ за левицата.
Във вота за кметското кресло в Париж обаче води социалистката Ан Идалго, заместник на досегашния градоначалник Бертран Деланоа. Според екзит-половете на втори тур тя е спечелила 54,5% от гласовете, а основната й съперница от Съюз за народно движение Натали Косцюшко-Моризе, която имаше леко предимство на първия тур – 45,5%. Идалго ще бъде първата жена кмет на френската столица.
Избирателната активност е била около 62% - рекордно ниска за кметски избори в страната. На първия тур бе отчетена 65% активност. С право на глас в тези избори са около 45 милиона французи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: