Last news in Fakti

3 Юни, 2014 10:32 2 018 0

Откриха "Годзилата на Земите"

  • планета-
  • наса-
  • мега-земя-
  • скалиста планета-
  • kepler-10c

Скалистата планета може да промени концепцията за произхода на Земята

Астрономи откриха нов клас планета, която наричат "мега-Земя". Тя е 17 пъти по-тежка от Земята и бе кръстена "Годзила", съобщава американската космическа агенция НАСА.

Скалистата планета, която може да промени концепцията за произхода на Земята, се намира на 560 светлинни години от нашата планета. Според учените повърхността на новооткрития гигант наподобява нашия собствен свят, но е много, много по-голяма.

Тя е открита от мисията "Кеплър" на НАСА и е наречена Kepler-10c, има диаметър 29 000 км., което е 2,3 пъти по-голям от този на Земята.

"Изненадата бе пълна, когато осъзнахме какво сме открили", заяви астрономът Ксавие Дюмюск от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

Теоритиците до момента вярваха, че всяка планета, която е с подобни размери ще дръпне толкова много водород, че ще я превърне в гигантска газова планета като Юпитер или Нептун.

"Това е Годзилата на Земите", подчерта директорът на проекта за произхода на живота в университета в Харвард Димитър Съселов. Мисията на НАСА "Кеплър" може само да открива планети, но не може да каже дали те са газови или скални.

Мега Земята обикаля звездата си за 45 дни и е твърде близо до нея, за да е обитаема. Изследователите смятат, че системата на Kepler-10c е доста стара, формирана преди по-малко от 3 милиарда години след Големия взрив. Ранното й формиране дава основания да се предположи, че на нея има достатъчно тежки елементи като силиций и желязо.

Откритието подкрепя теорията, че около старите звезди е възможно да има скални планети като Земята, които да са способни да поддържат живот. Това дава на астрономите широк диапазон от звезди, които биха могли да поддържат планети, подобни на нашата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА