Last news in Fakti

8 Юни, 2020 12:20 2 701 19

В Турция: Дали не се нормализирахме малко повече

  • турция-
  • пандемия-
  • реджеп ердоган-
  • карантина-
  • ковид-19

Според последните данни от вчера 23-ма са починали от коронавируса за последните 24 часа, регистрирани са 914 нови случая на заразата, а 2647 са оздравели

В Турция: Дали не се нормализирахме малко повече - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Под заглавие "Дали не се нормализирахме малко повече", в."Акшам" отбелязва на първа страница, че гледките от първия уикенд с отпадане на ограниченията за движение във всички големи градове на Турция са предизвикали безпокойство. Вестникът посочва, че възползвайки се от топлото време, хората са изпълнили плажовете, крайбрежните алеи, парковете и местата за пикник.

На фона на кадри с танцуващи хора в истанбулския квартал Мода или на многолюдно събиране за изпращане на войник в Адана, министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа е отправил сериозно предупреждение към гражданите, че е още рано да се празнува край на епидемията и ги е призовал да не се връщат към нормалното в толкова голяма степен.

Професор Тевфик Йозлю от Специализирания научен съвет за борба с коронавируса е предупредил, че ако не се спазва социална дистанция и не се носят маски, ще има връщане назад и пак ще бъдат наложени много ограничения. Вирусът е още сред нас, е подчертал експертът. Според последните данни от вчера 23-ма са починали от коронавируса за последните 24 часа, регистрирани са 914 нови случая на заразата, а 2647 са оздравели.

Изданието отбелязва, че новите случаи са нараснали спрямо 6 юни, когато са били регистрирани 878 новия случая при направени за деня 35 846 теста, докато на 7 юни броят на регистрираните новозарезени е бил 914 при направени по-малко тестове.

Вестник "Тюркийе" пише, че тази седмица ще се наблюдават първите резултати от по-мащабните стъпки за връщане към нормален живот, предриети на 1 юни, когато бяха отворени ресторантите, кафенетата, плажовете, фитнес центровете, забавачките и библиотеките и бяха подновени вътрешните полети.

Изданието посочва, че лошият сценарий в развиитето на ситуацията ще бъде, ако регистрираните за ден нови случаи достигнат две хиляди. Според експерти, ако в продължение на три последователни дни има непрекъснато увеличение на случаите, много от предишните ограничения ще бъдат възстановени.

Вестник "Йени шафак" пише, че на 2 юли колегия на Държавният съвет /висшия административен съд/ ще се произнесе по дело с искане за отмяна на решение от 24 ноември 1934 г. на министерския съвет за превръщане на храма "Света София" в музей.

Вестникът припомня, че за първи път дело за отмяна на това решение, с което се прекратява използването на "Света София" за богослужение, е заведено през 2005 г. от дружество, занимаващо се с опазване на историческите сгради, но не се е стигнало до отмяна на решението. Второ дело пред Държавния съвет е заведено през 2016 г. , като тогава е внесено искане да се провери дали подписът на основателя на република Турция Мустафа Кемал Ататюрк под решението от ноември 1934 г. е фалшив.

Колегията на Държавния съвет трябва да се произнесе на 2 юли. Ако решението за превръщане на "Света София" в музей бъде отменено, това ще открие пътя за превръщането ѝ отново в джамия, посочва изданието.

Храмът "Света София" е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци той е превърнат в джамия, а от 1935 г. той е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

Четене на сура от Корана в храма "Света София" на 29 май в рамките на честванията на 567 години от завладяването на византийската столица през 1453 г. предизвикаха остри реакции от страна на Гърция и подновиха спекулации по темата за планове на правителството за промяна на статута на храма.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амвросий от изгубения манастир

    15 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Четене на сура от Корана в храма "Света София" на 29 май в рамките на....." Няма да се оправите докато четете корана в православна черква. Имате си джамии за тая работа. Все едно се молите на нашия Бог. Не си ли вярвате на вашия? Сигурно не, щом затворихте джамиите, а ние не затворихме черквите. Щото вярваме, нашия Бог ни пази.

    Коментиран от #3, #5, #10, #12, #17

  • 2 Хаха

    1 6 Отговор
    Ашколсун бакалъм,твоя бог да продължава да те пази,а моя бог е по голям от твоя хохохо
  • 3 Хасан

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Амвросий от изгубения манастир":

    Бог е един ...няма ваш ,наш ..

    Коментиран от #8, #13

  • 4 ха-ха

    4 4 Отговор
    То в кочината всичко е нормално.
  • 5 Sder

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Амвросий от изгубения манастир":

    Много си божествен бре,такива като теб сигорно веднъж не са ходили в черква,българин и вяра хахаха
  • 6 Българан Балкански

    7 6 Отговор
    Не сте се нормализирали. Няма изгледи да го направите.
    Вън чалмите от Кипър!

    Коментиран от #7

  • 7 Тоа па

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българан Балкански":

    На такива като теб аз им казвам да си пазят Софията
  • 8 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Пророците му са различни.Затова има.,,наши,, и ,,ваши,,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 TRoskOt

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Амвросий от изгубения манастир":

    Бог е един и последния пророк е Мохаммед

    Коментиран от #11

  • 11 Баш Евал Гааэе

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "TRoskOt":

    Според една статия по-горе последния пророк е кмета на Пловдив.Той щял да следва БОГ Б навсякъде.
  • 12 Иван

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Амвросий от изгубения манастир":

    Пет века са ползвали като джамия, и са били в най - силните си години, когато господствали на три континента.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Рошко

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Амвросий от изгубения манастир":

    Православните в Ерусалим на Великден също казват Аллаху Екбер, Бог е велик защото го казват на арабски, нещо тука "православните християни" които не спазват нито една божия заповед ше допълнят ли по въпроса
  • 18 Gringo

    1 0 Отговор
    Факти : много ли търсихте снимката със Сирийските бежанци ?
  • 19 Пешо

    0 1 Отговор
    Както казва един приятел:Бог е един-всичко друго е дистрибуция.