Last news in Fakti

24 Юли, 2020 08:54 4 568 11

Стряскаща прогноза: Европа ще загуби за 2 тримесечия толкова, колкото спечели за 15 г.

  • кристин лагард-
  • икономика-
  • ес-
  • пандемия-
  • европейска централна банка

До края на 2022 година икономиката няма да се върне към условията отпреди пандемията

Стряскаща прогноза: Европа ще загуби за 2 тримесечия толкова, колкото спечели за 15 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че Европа е преминала теста, провокиран от коронавирусната пандемия и последвалото приспособяване към новите обстоятелства.

"Европа показа, че може да действа бързо и да адаптира институциите", отбеляза Лагард в свой блог пост на интернет сайта на ЕЦБ, цитирана от БНР.

Тя обаче предупреди, че ако сценарият на ЕЦБ за 2020 г. е правилен, "еврозоната ще загуби толкова икономическо производство само за две тримесечия, колкото спечели през последните 15 години“, като добави, че до края на 2022 година икономиката няма да се върне към условията отпреди пандемията Covid-19.

Управителят на ЕЦБ посочи, че възстановяване е свързано с преобразуване на икономиката, отбелязвайки, че ще отнеме време за пренасочване на работни места и на индустрии.

Кристин Лагард отбеляза, че националните мерки на всяка държава са били постигнати чрез "целенасочен и силен европейски фискален отговор", допълвайки, че европейските правителства са направили това чрез необичайна фискална експанзия, "като общото фискално салдо (дефицита) се очаква да се разшири до около 8,5% от БВП през 2020 година".

Шефът на ЕЦБ повтори, че от 2021 година ще започнат новите европейски разходи, заложени във фонда за възстановяване от коронавирусната криза на стойност 750 млрд. евро.

"Самите разходи, заложени в тази програма, ще бъдат финансирани чрез емитирането на общ европейски дълг, като 390 млрд. евро от тях ще бъдат под формата на безвъзмездни средства", заключи тя.

Ден по-рано г-жа Лагард отбеляза, че сделката на ЕС за създаване на фонд от 750 милиарда евро за подпомагане на по-слабите икономики на блока да се възстановят от коронавирусната пандемия "можеше да бъде по-добра", смятайки че делът на безвъзмездните средства във възстановителния фонд трябваше да бъде по-голям, а този на отпусканите заеми по-малък.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еш па тоа

    14 2 Отговор
    Тия се готвят за голямото крадене.
  • 2 Васил Левски

    17 2 Отговор
    В същото време 🎃 тиквата направи милиарди.
  • 3 Гост

    11 1 Отговор
    Така ще е защото така искат! 2 месеца застой и то не на всякъде ще ни върнат толкова назад.....
  • 4 Извъредно

    10 1 Отговор
    Поздрав За Гроб с специална песен Мариус ‐ Стига Бе
  • 5 Георги

    3 6 Отговор
    " пренасочване на работни места и на индустрии " т.е. всичко в Китай или там където човешкият труд не струва нищо? Поне аз така го разбирам!

    Коментиран от #9

  • 6 Киро

    9 3 Отговор
    Може ли да загубиш нещо което го нямаш?! Ми не можеш! Виртуални пари, виртуални сделки, виртуално всичко. Икономика обърната с главата надолу. Абсурд пълен.
  • 7 Питам

    5 1 Отговор
    Е нали уж икономиката беше най-развитата,най-иновативната,най-проспериращата и т.н....-а за два месеца потъна?!?!? Е как така?-май истината е друга...?

    Коментиран от #8

  • 8 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Питам":

    Беше защото е един балон просто .. който се спука при най малкия проблем...
  • 9 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Георги":

    А ти как я мислиш тая ,ако си работодател кой ще предпочетеш тоя дето иска заплата 1000 и все е нещо недоволен или друг дето иска 100 и не претенциозен
  • 10 Един

    3 0 Отговор
    Войната е продължение на политиката с други средства. Пандемията COVID-19 е също продължение на политиката " с други средства"! Чия е "заслугата" за пандемията ще стане ясно като се видят най-печелившите оцелели! (мога да подскажа : финансовия капитал! Европейски, световни и прочие банки за развитие , фондове и ... резерви и ... каквото там оперира с пари!)
  • 11 Бай

    1 0 Отговор
    Това било тест( тренировка),който сме преминали успешно.. Смятайте какво ни очаква по-нататък!