Last news in Fakti

10 Септември, 2020 20:20 4 123 26

Кръстосан разпит! Създателите на руската ваксина отговаряха на въпроси на експерти

  • русия-
  • ваксина-
  • ковид-19

Руският президент Владимир Путин обяви в началото на август, че страната му е разработила първата в света ваксина срещу COVID-19

Кръстосан разпит! Създателите на руската ваксина отговаряха на въпроси на експерти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Създателите на първата потенциална руска ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" са изпратили до редакцията на британското медицинско списание "Лансет" отговори на интересуващите ги въпроси по повод подозренията на западни учени за неточни данни в статията за ваксината, съобщи пред ТАСС помощник министърът на здравеопазването на Русия Алексей Кузнецов.

"По наши данни създателите на ваксината вече са изпратили отговори до редактора на сп."Лансет", каза той.

Авторитетното научно списание "Лансет" поиска уточнение от създателите на руската ваксина "Спутник V" заради съмнения относно достоверността на резултатите, публикувани от изданието, писа междувременно АФП.

Водещият автор на публикуваното изследване, руският изследовател Денис Логунов отхвърли обвиненията пред РИА Новости и подчерта, че "Лансет" разполага "с цялата информация, събрана по време на научните изследвания".

В открито писмо до "Лансет" от 7 септември, подписано от около тридесет предимно европейски учени, италианският изследовател Енрико Бучи поставя под въпрос достоверността на данните от публикацията в "Лансет" от 4 септември на Денис Логунов и екип.

В статията се посочва, че потенциалната руска ваксина срещу COVID-19 е предизвикала имунен отговор и не е довела до сериозни странични ефекти. Властите в Москва започнаха изпитания на ваксината "Спутник V" върху 40 000 души в руската столица.

Италианският учен, който работи и преподава в университета Темпъл във Филаделфия, САЩ, изтъква "потенциални несъответствия в данните", публикувани в статията и добавя, че няма достъп до оригинална информация, поради което в статията според него има няколко точки, които будят тревога.

Бучи отбелязва, че при някои експерименти има напълно еднакви или много близки сведения, давани от доброволците, изпробвали ваксината, което според него е "доста невероятно".

В отговор на отвореното писмо, британското списание "покани авторите на изследването на руската ваксина да отговорят на поставените въпроси" и увери, че "внимателно следи развитието на ситуацията".

Руското изследване е било оценено преди публикацията от независима научна комисия от експерти, съобщиха от "Лансет" за АФП.

Още преди публикуването на тези първи резултати, руският президент Владимир Путин обяви в началото на август, че страната му е разработила "първата" в света ваксина срещу COVID-19.

Изявлението бе посрещнато с подозрение от международната научна общност заради липсата на информация и факта, че то бе направено, преди да е приключила последната фаза на клинични изпитания.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    7 19 Отговор
    Лъжци
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПРИ ИЗПИТАНИЯТА НА

    40 7 Отговор
    ШВЕЙЦАРСКАТА ВАКСИНА. .АСТРА ЗЕНЕКА СА УМРЕЛИ САМО 107 ЧОВЕКА. .

    Коментиран от #9, #15

  • 4 Наистина обичат водка

    71 6 Отговор
    Наистина автомобилите им не са на ниво. Но самолети , хиперзвукови ракети, ракетни двигатели които ги използват и НАСА са на ниво. Защо си въобразявате че руските биоинженери и вирусолози са по-лоши отколкото тези заети в отбранителната индустрия. Просто сравнете показателите на съвременните руски изтребители с всички останали в света. Мисля че ще Ви стане ясно за какво говоря.

    Коментиран от #12, #19

  • 5 Хасан

    59 8 Отговор
    Тоя Запад не може да преглътне че руснака е направил ваксина ...тогава ще има Бай бай на акциите на западни лабаротории и фармацевтични компании ..ще има срив на Ню Йорк ската борса

    Коментиран от #8

  • 6 Кака Мара

    8 31 Отговор
    Да си сложи Путин публично като е толкова ефикасна
  • 7 КАНА

    38 4 Отговор
    Руските фармацевти отмъкнаха, доста печалби с тая ваксина, защото много западни фармацевтични компании, трябва да преглътнат този факт.
    Всички западни учени , вкупом обясняват, че не са спазени сроковете за безопасност
    Те казват/ до лятото на 2021 г не може да има ваксина. Руснаците ги объркаха и побъркаха защото те бързат да спасят животи !!!
    Западните фармацевти , ще спазят сроковете , но колко хора ще си отидат от то свят,това те не го казват, но какво пък и един БГ лекар беше казак скоро - сухите съчки ще умрат - така че какво толкова. Ще се помогне на пенсионните фондове, защото хората започнаха да живеят по много и това обърква сметките на всяка държава. Тогава защо да се бърза до лятото на 2021, защо да не не я измислят и да е много ефикасна след лятото на 2022......
    Всички срокове и изпитания ще са преминали и за хората ще е абсолютно безопасна ?!
    Само , че Русия не се вписва в загоеора и е възможно да накара фармацевтичните западни компании да побързат, защото ако руската ваксина проработи ..... голям срам ще е.
    И повярвайте тя работи. Вече имат с над 20 държави договори за производството на един милиард ваксини. Колко му е и да сключат за още5/6 милиарда ?!
  • 8 Гражданин

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Всичко е заради пари...за съжаление.
    Тук много си прав.
  • 9 Бай Манчо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПРИ ИЗПИТАНИЯТА НА":

    Вярно ли е това ? може ли линк , че съм от тези които проверяват .
  • 10 Детектор на Лъжата

    3 19 Отговор
    Всичкото Русняк начело с Путен да минат през него
  • 11 Кви ваксини

    23 0 Отговор
    на Запад, кви срокове за изпитване, ква СЗО кви пет лева.
    Хората по света умират от диабет с милиони годишно, но никой не предприема мерки срещу индустрията която блъска захар във всичо. Така е и с Е- тата, така е с използването на травсмастни киселини и пр. Бизнесът ного важен - убива ни.
  • 12 кУмУнист

    4 22 Отговор

    До коментар #4 от "Наистина обичат водка":

    Кой пък ти каза тази про руска тъпотия, че НАСА ползва руска техника или двигатели. Ако се интересуваше поне малко или ако беше прочел поне малко по темата щеше да знаеш, че това е пълна тъпотия и измислица. А относно био инженери и тем подобни също малко прочети няколкото реномирани медицински издания и ще се образиваш и по тази тема идиот. Не са много, няма да ти отнеме много време да се поровиш и по двете теми, ако можеш да четеш на анфлийски де, че на руски няма.

    Коментиран от #21, #26

  • 13 rusnak

    15 1 Отговор
    За пореден път яко у дупац на Западащите, хохохохо!:)))
  • 14 Дон Чико

    8 1 Отговор
    Какъв кръстосан разпит, Анатолчооооооо, джурнале прoсто!
  • 15 Мариела

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "ПРИ ИЗПИТАНИЯТА НА":

    Астра Зенека не са швейцарци. Именно заради адвърс ивентс са спрели тестванията на ваксината си, за да могат лекарите да проучат събраните данни и да видят кое води до резултатите, които получават. Нормално при клинично изследване да има такива спирания.
  • 16 Abv

    8 1 Отговор
    Истината е, че за да се публикува нещо в западно научно издание, като автор трябва да бъде включен някой западняк, който не е напусал и една дума в публикацията. И рова си е от край време. Един западняк за да уреди публикацията и няколко роба от някъде си, които да свършат работата, като може и въобще да не ги споменат.
  • 17 Фактите другари

    1 9 Отговор
    Дали наистина са нагласяли данните не се знае, но фактът си остава че руската ФАКсина си е доста назав в изпитанията на фаза 3 от другите и не е доказана все още че е безвредна нито че е ефективна.

    Коментиран от #22

  • 18 Гост

    3 0 Отговор
    Според руските закони регистрациите на ваксините се правят преди последното изпитание. Логично е изявлението за руската ваксина да върви заедно с регистрацията.
  • 19 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наистина обичат водка":

    Всяка суверенна държава си определя областите с приоритети в икономическото развитие и науката За едни те са автомобили и хладилници, за други военна индустрия, с помощта на която да си запазят суверенността.При положение, че някои Западни демокрации ден и нощ умуват как да захапят апетитно парче от територията и ресурсите на Русия, разработването на модерни тостери и готварски печки може да почака. На автомобили също, въпреки, че руснаците си имат задоволителни такива за техния си суров климат.
  • 20 резервист

    8 0 Отговор
    Понеже се съмнявам, дай ми цялата информация, та като ти кажа браво да мога вече и аз да си я произвеждам! Кой ви кара да я използвате щом ви се вижда фалшива? Бучи да си види кочинката и да обясни първо на собствения си народ защо мряха като мухи.
  • 21 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "кУмУнист":

    Добро утро, разбира се, че американците използуват руски двигатели в космическата област. Задай въпрос на чичо ти Google, ако умееш да питаш правилно. Години на ред тъкмо обяват, че са измислили техен си двигател, но пак се връщат към руските. И тази година имаше такова изявление, че вече имат наистина своя разработка.
  • 22 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Фактите другари":

    Фаза три е последна фаза, изпитаниния на разширен кръг от доброволци, хиляди. Кое му е назадчивото в тази фаза?Дали не е по-добре да се коментира когато руснаците публикуват резултатите?Сега можем само да гадаем доколко ваксината е безопасна и ефективна.
  • 23 Българин

    2 9 Отговор
    Моето скромно мнение е, че рашките са създали вируса и са имали готова ваксина още преди много, много време.
  • 24 Ту би ор нот то би

    1 0 Отговор
    Доколкото си спомням, ВБр декларира преди няколко месеци, че до края на т.г. ще има ваксина срещу Covid-19. До края на годината остават 3,5 месеци. Известен френски професор вирусолог осмя преди около 2 месеци известието на Русия, че тя скоро ще има ваксина. Досега не е изказал мнение по серума. Учени от БАН оповестиха, че до края на следващата година ще имаме създадена ваксина. А ние си чешем езиците.
  • 25 Манги

    2 0 Отговор
    Най-хубавите ваксини ще са Американските, то е ясно и без изследвания, които няма,да,се публикуват. И България ще закупи от тези ваксини щото те ще са най-добрите, не питайтезащо, това трябва да е ясно на всеки жител на страна членка на НАТО. Защото руската ваксина разпознава жителите на страните членки на НАТО и ако се инжектират такива в с руската ваксина, точно след 7 дни предават Богу дух горките, от нея и от Новичок, ако не сработи
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.