Last news in Fakti

7 Октомври, 2020 19:03 4 583 15

4 напитки за успокоение и здрав сън

  • здрав сън-
  • успокоение-
  • напитки-
  • здраве-
  • съвети-
  • спокоен сън

С тях ще може да заспите бързо

4 напитки за успокоение и здрав сън - 1
Снимка: shutterstock

Когато искаме да се събудим и да се почувстваме бодри, пием кафе или други тонизиращи напитки, съдържащи кофеин. Но, ако трябва да се успокоим? За този случай има и други напитки: релаксиращи, повлияващи положително нервите и мускулите. Ако целта ви е да заспите по-бързо вечер, най-добре е да не добавяте захар или други подсладители към тях, тъй като те леко повишават кръвното налягане, причиняват рязко покачване на нивата на кръвната захар и пречат на спокойния сън, пише в своя статия д-р Милена Василева, цитирана от сайта zdrave.to.

Мента и маточина

Едно от най-популярните средства е чаят с мента или маточина. По-добре е да варите чая само на базата на избраната билка, а не да добавяте чаени листа към него. Тъй като и зеленият, и черният чай съдържат ободряващото вещество - теин (аналог на кофеина), танини. Това е в случай, че пиете ментов чай, за да ви помогне да заспите. Но ако искате да облекчите стреса в средата на деня, можете да добавите мента или маточина към черния чай.

Билките съдържат ментол, който спомага за намаляване на мускулния тонус, което от своя страна облекчава стреса през деня.

Маточината се използва широко в народната медицина като средство за облекчаване на емоционалния стрес и нервното претоварване. Можете дори да си приготвите отпускаща отвара от мента, маточина, лавандула, черешови листа с добавка на мляко (краве или растително, от бадеми).

Бадемово мляко

Бадемите са богати на магнезий и протеини, а комбинацията им е чудесна за отпускане. За да си направите мляко от тези ядки, трябва да накиснете бадемите за няколко часа, след това да ги смелете с пасатор, да налеете вода и да оставите за няколко часа. След това прецедете и пийте. Или можете да си приготвите каша от бадемово мляко, да правите чай с нея или да го добавяте към кафето. Можете да правите смутита от бадемово мляко, като добавяте към него различни плодове, дори смокини.

Черешов сок

Черешовият сок (предимно пресен, не стерилизиран) съдържа много важни вещества - включително магнезий, който ни помага да отпуснем мускулите, съдържа калий и витамин С, което прави този сок незаменим при хипертония и проблеми с кръвоносните съдове.

Черешовият сок е полезен за тези, които страдат от безсъние. Съдържа флавоноиди, антоцианини и други фитонутриенти, които участват в производството на мелатонин, хормонът на съня и спокойствието.

Бананов коктейл

Без алкохол, разбира се. Бананът съдържа триптофан, аминокиселина, участваща в производството на серотонин. Освен това, бананите са с високо съдържание на калий и магнезий, което ще успокои нервите и ще помогне за отпускане на мускулите.

Така че можете да приготвите смути от билки на основата на банан или да добавите пюре от банан към топлото мляко и да го пиете час преди лягане.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    5 1 Отговор
    Нещо, което работи гарантирано: Невен
  • 2 Бай Иван

    14 1 Отговор
    Добър сън - ракйка със салатка.

  • 3 Бай Иван

    3 2 Отговор
    Ракйка със салатка
  • 4 перничанин

    14 1 Отговор
    2 бири. Една ми е малко, три ме карат много да ставам през нощта.

    Коментиран от #9

  • 5 сила

    10 0 Отговор
    две бири и 100 грама уиски
  • 6 Дзифт

    4 0 Отговор
    Само Стефчу ми помага за това...!
  • 7 Мустафа

    6 2 Отговор
    И секс - проверено помага !

    Коментиран от #8

  • 8 сила

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мустафа":

    с хасан нали

    Коментиран от #11

  • 9 3топ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "перничанин":

    2 крафт бири с алкохолно съдържание 7-10% от 330мл. или ако има да продават наливна бира крафт или жива пак с високо алкохолно съдържание - направо като приспивна песен в детска люлка те отрязват!
  • 10 Помага, ама другия път кекса

    5 0 Отговор
    С,, със стар или черен таласъм,, веднага отивам да ми леят коршум...!
  • 11 Мустафа

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "сила":

    Не бе с роднините ти от нежния пол !
  • 12 Един шофьор

    9 1 Отговор
    Първо се пие 100гр. ракия на екс за да предупредиш организма че следва буря хапваш и продължаваш да пиеш от това пиене дето има най много.
  • 13 Хаха

    2 2 Отговор
    Пропуснали сте водката.От години си я позвам и няма нито вируси, нито безсъние :)
  • 14 Бъдеще трябва

    1 0 Отговор
    Истината е че ние не сме се родили, за да стадаме !
    Преди години хора са предсказали, че ше има рай в живота на този живот, това означава, че така трябва!
    А хора които се правят на БОГ и изкуствено предначертават човек колко време да живее, значи те са истинската чума !
  • 15 Последно

    1 0 Отговор
    Не сме се родили, за да страдаме !
    Никой не знае за какво е създадена човеческата ера !