Last news in Fakti

15 Март, 2021 13:59 8 056 37

Истината за ваксините! Каква защита ни дава единичната доза от четирите одобрени препарата?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • астразенека

Процентната ефективност на ваксините се отнася до дела на хората, които получават пълна защита след ваксинация

Истината за ваксините! Каква защита ни дава единичната доза от четирите одобрени препарата? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 60 милиона американци, 23 милиона британци и 33 милиона европейци получиха първата си от необходимите две дози ваксина срещу COVID-19, пише Business Insider.

27-те оторизираха употребата на четирите налични ваксини. САЩ разрешиха медикаментите на Moderna и Pfizer/BioNTech, докато Великобритания разреши препарата на Pfizer, както и този, разработен от AstraZeneca и University of Oxford. САЩ също разрешиха ваксината на Johnson & Johnson, която е еднократна.

Обединеното кралство забавя втората доза от наличните си животоспасяващи медикаменти до 12 седмици, предоставяйки възможност на колкото се може повече желаещи да се имунизират. В САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват да се прилага втората доза от ваксина на Pfizer 21 дни след първата и 28 дни след тази на Moderna, като може да се разреши диапазон от шест седмици при неизбежни“ ситуации.

Данните за това колко добре действат ваксините след една доза не са ясни, тъй като зависят от това какво се измерва и кога.

Стивън Евънс, професор по медицинска статистика в London School of Hygiene & Tropical Medicine и бивш член на комисията по безопасност на лекарствата към Европейската агенция по лекарствата, помогна на Business Insider да проследи данните.

По думите на Евънс данните от изпитанията в късния етап на американската Администрацията по храните и лекарствата (FDA) са най-добрите налични до този момент.

Ето каква защита предоставя една доза от всяка ваксина въз основа на тези данни:

Pfizer/BioNTech: поне 80%

Препаратът на Pfizer е 52,4% ефективен при защита срещу COVID-19 със симптоми между първата и втората доза, според документите на FDA. Но цифрата от 52,4% включва 11-те дни преди да започне защитата след първата доза, така че реалният процент вероятно е по-висок.

Действителната стойност е между 29,5% и 84,5%, според документите на FDA. Диапазонът е широк, тъй като през този период малко на брой лица са се заразили с Covid-19 по време на изпитанията.

Медикаментът на Pfizer е 100% ефективен срещу хоспитализация и смърт. Това заключение е базирано на малка извадка обаче - само четирима души са развили тежки усложнения вследствие на COVID-19 в проучването, след като са получили плацебо вместо ваксината.

Евънс посочи, че има "доста ясни доказателства" за придобиване на 80-процента защита - и "вероятно" в над 90% - за ваксината на Pfizer срещу COVID-19 със симптоми след еднократна доза. Той допълни, че никой не може да е абсолютно сигурен какво се случва след 21-вия ден, защото не е напълно тествано.

Евънс допълни, че това заключение се основава на цялостния му прочит на данните от изпитанията, използвани от FDA в техния брифинг документ преди да оторозират медикамента на Pfizer в САЩ.

Мoderna: поне 80%

Ваксината на Moderna е 69,5% ефективна при предотвратяване на COVID-19 със симптоми между първата и втората доза, като действителната стойност е между 43,5% и 84,5%. Диапазонът отново е широк, тъй като броят на лицата, които са се заразили с COVID-19 през този период от време в рамките на изпитанията, е нисък.

Цифрата от 69,5% включва 13-те дни преди активиране на защитата, така че реалният процент може да бъде по-висок.

В изпитанията на Moderna имаше малко на брой лица - около 7% - които не са получили втората си доза по неизвестни причини. В тази група медикаментът е 50,8% ефективен при предотвратяване на Ковид-19 със симптоми до 14 дни след първата доза и 92,1% ефективен след 14-ия ден.

Не е ясно до каква степен първата доза на ваксината предпазва от хоспитализация и смърт, тъй като малко на брой лица са развили тежки усложнения - двама от тестовата групата са били ваксинирани и четири са получили плацебо.

Евънс посочи, че се придобива поне 80-процентна защита - и вероятно над 90% - за ваксината на Moderna срещу COVID-19 със симптоми след еднократна доза в продължение на 28 дни. След 28-ия ден не ясно, защото не е тествано. Отново заключението му е на база цялостния му прочит на данните от FDA.

AstraZeneca: повече от 70%

Евънс заяви, че е по-трудно да се установи цифра за ваксината на AstraZeneca, тъй като в късните етапи на проучванията са използвани различни методи, а мащабните американски изпитания са все още в ход.

FDA все още не е представила данните за медикамента по същия начин, както при други ваксини.

Еднократна доза от препарата AstraZeneca е 76% ефективна при защита срещу COVID-19 със симптоми в продължение на поне 90 дни, според данните от последния етап на проучването, публикувани в The Lancet на 19 февруари. Авторите на изследването допълват, че една доза осигурява 100 % защита срещу хоспитализация, но извадката е малка.

Въз основа на прочита на наличните данни Евънс посочи, че ефективността на еднократна доза на ваксината на AstraZeneca е вероятно поне 70% при COVID-19 със симптоми през първите 90 дни. След този период от време е неясно.

Johnson & Johnson 66%

Изпитанията на J&J разглеждат защитата срещу умерен до тежък COVID-19, а не симптоматичната инфекция като тези на Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

Защитата се активира на 14-ия ден и е 66,1% ефективна до 28-ия. Ефективността на ваксината варира в зависимост от държавата, в която тя е била тествана - тя е предоставила 72-процента ефективност в САЩ, но съответно 64% ??и 68% в Южна Африка и Бразилия. И в двете страни са налице нови щамове на коронавируса, които могат частично да намалят неутрализиращата способност на антителата.

Какво означава процентната ефективност?

Процентната ефективност на ваксините се отнася до дела на хората, които получават пълна защита след ваксинация. С 80% ефективност - 80% от имунизираните получават пълна защита, а 20% - не получават. За тези, които получават пълна защита при първа доза, втората игла подобрява степента на имунния отговор и неговата трайност, а при други, които не са получили пълна защита с първата доза, ще получат такава след втората доза. Съобщава се и за трети сценарий, при който някои лица не могат да получат пълна защита от ваксините, тъй като имунната им система не реагира, пише bloombergtv.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    69 9 Отговор
    Вашата истина е вашия интерес. Фармаизмамници.
  • 2 Мангъров

    24 4 Отговор
    Вие сте, орки мои!
  • 3 Койвид

    43 7 Отговор
    Ба си и прогнозите! Все едно залагат на лотария.
  • 4 Forro

    12 6 Отговор
    Най хубавият Препарат е на Медиксъ,обекотява губаво.хохо
  • 5 Истината е

    50 13 Отговор
    Постоянна и отвратителна пропаганда. Измислихте вируса с вашите господари и ни предлагате решение. Нямам нищо против ваксините, които са изпитани с годините. Но да ни правите на опитни зайци и да ни подлагате на извратените си експерименти...няма да стане. Няма да са ваксинирам за нещо, което го няма!!!

    Коментиран от #21

  • 6 yordan

    37 8 Отговор
    ЕВРЕЙСКИ ИЗМИСЛИЦИ
  • 7 Диверсант

    38 12 Отговор
    Всички ваксини ви осигуряват спокойно пътуване в отвъдното без да ви трябва отрицателен тест или зелен паспорт 😁😁😁
  • 8 Blackthorn

    25 8 Отговор
    Каква защита? Никаква!!
  • 9 Железаров

    10 3 Отговор
    На Проктър и Геймбъл коге ще излезе,изчака ми се чакането.

    Коментиран от #15

  • 10 иван радев

    11 5 Отговор
    оффффф, още един, който не прави разлика между цифра и число. то е като брашно и хляб, буква и дума… и т.н.
    изключително непрофесионално…
  • 11 Чук и Гек

    26 10 Отговор
    Запомнете! Ако след първата доза се почувствате зле, незабавно отидете да ви поставят и втората доза, та да цъфнете съвсем!
  • 12 No Exit

    14 25 Отговор
    Astra е единствената с която бих се ваксинирал. Същата е и Спутник, но не разполагаме с нея. Врявата около Astra е безпочвена разбира се. Няколко фатални изхода при милиони ваксинирани могат да впечатлят само някой хипохондрик. На същия принцип не трябва да излизаме на пътя защото може да ни блъснат. Американските ваксини са генетично модифициран материал. Не бих рискувал с тях.

    Коментиран от #17, #20

  • 13 тарикату

    16 5 Отговор
    Една ракия на гладно дава по-добър имунен отговор.
  • 14 Кочо

    10 5 Отговор
    За да сте спокойни, ваксинирайте се с всички налични ваксини и гарантирайте вашето здраве!
  • 15 Цеко сифоня

    17 3 Отговор

    До коментар #9 от "Железаров":

    Потърпи още малко. В момента тестват Mister Proper.
  • 16 Наблюдател

    14 3 Отговор
    За да се разбере наистина Истината за ваксините Трябва да мине ВРЕМЕ в някои случаи дори години!!
  • 17 Ицо

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "No Exit":

    Тя ако е хубава на Опел ли ще я кръстят?
  • 18 Матей

    22 1 Отговор
    Щаба сега се фиксира върху джонсън,най-ниско ефективната ваксина.потвърждава са за кой ли път максимата,че сме превърнати в световното кошче за боклук.

    Коментиран от #22

  • 19 цървул

    22 4 Отговор
    ЦЕЛТА Е ЯСНА НАМАЛЯНЕ НЯ НАСЕЛЕНИЕТО
  • 20 Доктор

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "No Exit":

    Генно модифициран ти е мозъка само...
  • 21 xaxaxa

    13 13 Отговор

    До коментар #5 от "Истината е":

    "Нямам нищо против ваксините, които са изпитани с годините"

    А кой ги "изпитва с годините" бантускот неграмотен?
    Да си станал микробиолог, но греда...няма толкова сиво вещество все пак!
    Ае пак да гласуваш за неграмотна мутра/"пожарникар" !
    Поне сте си на едно ниво питеци...

    Коментиран от #29, #30

  • 22 хахаха

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "Матей":

    "На великия бантускот все някой му е виновен за несгодите му - турци, руснаци, американци, германци, гърци, сърби, македонци - бантускотът мрази всички - кой повече, кой по-малко - главно според това кой до каква степен го е накарал да се сблъска челно с истината за собствената му генетична обремененост!"

    Някой ги бил превърнал в кошче ...мхм...някой от лошите е виновен. Сигурно ще да е този който сече гори, внася боклуци и замърсява.
  • 23 Грую

    16 2 Отговор
    С всяка нова реклама на ваксините, желанието ми намалява с няколко процента! Вече е на минус, т.е. отрицателно и продължава да расте с отрицателна стойност! Колкото повече рекламирате, толкова повече расте към минус безкрайност!
  • 24 Антигерб

    11 3 Отговор
    Защо ли ми се струва че ме лъжат сле като 60 милиона американци, 23 милиона британци и 33 милиона европейци са ваксинирани и още не са разбрали колко ефективни са ваксините и действат ли на други щамове. Все пак за трета фаза на изпитанията са необходими около 40 000 човека а тук имаме 116 милиона опитни мишлета и видиш ли още не знаели какъв е процента на ефективност.

    Защо ли още няма данни колко време са ефективни ваксините.

    Защо ли всеки си определя колко е ефективна ваксината му по някакви собствени методики.

    Коментиран от #26

  • 25 Вирусолог

    6 0 Отговор
    "Изпитанията на J&J разглеждат защитата срещу умерен до тежък COVID-19"

    И как разбраха тогава че тяхната ваксина изобщо върши някаква работа при това че 67% предпазвала от умерен до тежък Ковид - че те и без ваксина каращите умерен до тежък Ковид са 15-20% от заразените.

    Пък изобщо дали предпазва от заразяване кой да ти каже - абе много се усетиха че има голяма далавера във ваксините и всеки взе да прави - и такива които никога не са правили ваксини и даже лекарства.

    Коментиран от #27

  • 26 хахахаха

    3 9 Отговор

    До коментар #24 от "Антигерб":

    "и още не са разбрали колко ефективни са ваксините и действат ли на други щамове"

    Мдам мдам... Нищо не са разбрали, и доматите с колците ги хапват.
    Добре че си ти пътеводната им светлина, че да им кажеш.
    Пуууу чИ сЪ бунаци тези бе!
    А онези от Харвард са най-големите "бунаци". Че и заключения ще ми правят за ефективност на ваксините, варианти вируси и колективния имунитет... ХАХАХАХАХАХАХАХА

    Ама какво било заключението на харвардските учени?
    Да си чел бе бантус!

    Коментиран от #34

  • 27 хахахахаха

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Вирусолог":

    "при това че 67% предпазвала"

    Елементарно Бантус!
    Първо да започнеш да правиш разлика между "ефикасност" и " предпазване". Хахахахахахахахаха
    Ама каква е разликата? Да си чел, бантускот!

    Коментиран от #31

  • 28 Майстор Манол

    6 0 Отговор
    Боже какви честни и медици и политици доживяхме да видим. Направо да му омръзне на човек да слуша само и единствено истини.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 На такива като тебе

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "xaxaxa":

    Ги тестват умнико. Провери колко стадия има на тестване и тогава пиши коментари. Мишок
  • 31 Вирусолог

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "хахахахаха":

    И в какво е "ефективна" ваксината тогава щом не те предпазва от заразяване бе соросоидче (няма да те обиждам повече че ще ме изтрият)

    Казваш че имало голяма разлика от ефективност и предпазване - та за какво е ефективна - сигурно да те умори.
  • 32 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор
    То беше много ясно, че съществуват две ваксини дето що-годе стават. Другите са неефикасни и дори смъртоносни.
  • 33 БАН 2

    4 1 Отговор
    Разработва се и българска ваксина на завод "Камбана".
  • 34 Антигерб

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "хахахаха":

    Аз съм чел но такива като теб не четат - те ръсят само опорките които са им спуснали и си мислят че са много велики но ползват език като за тяхното ниво - каруцарски.
  • 35 да да

    11 0 Отговор
    добитъка се реди доброволно да го дамгосат !!!
    след това няма да знае от какво е болен, а "лекарите" от какво и как да го лекуват !!!

    нищо, нека добитъка мре, и без това 99% от хората по земята не знаят за какво се будят сутрин !
  • 36 копи пейст

    1 0 Отговор
    "Нeкa зaпoчнeм c увoднoтo изрeчeниe. Думитe, кoитo изпoлзвaш в тoзи рeд, нe cъщecтвувaт в дeйcтвитeлнocт. Нeкa гo oбcъдим. Нa първo мяcтo, нямa вaкcинa, кoятo e в прoцec нa рaзрaбoткa или ce плaнирa cрeщу вируca SАRS-СоV-2. Тaкaвa нe cъщecтвувa, нe e рaзрaбoтeнa – дoри нe e в пeрcпeктивa прeз 2021 г. Тoвa e eднo oт нeприятнитe нeщa зa cлучвaщoтo ce в прoпaгaнднaтa вoйнa. Прeз фeвруaри Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция яcнo дaдe дa ce рaзбeрe, чe SАRS-СоV-2, или вируcът, и СОVID-19, кoeтo e пoрeдицa oт клинични прeзeнтaции нa бoлecттa ca двe рaзлични нeщa............"
    /Д-Р ДEЙВИД МAРТИН/ има още много по темата.
  • 37 Св Петър

    2 0 Отговор
    и с и без ваксина, всички сте пътници ... само не се бутайте, кой да е по-напред