Last news in Fakti

15 Март, 2021 17:13 1 459 2

Италия затяга ограничителните мерки, а Португалия започна да ги разхлабва

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • астразенека

Според плана за постепенно смекчаване на мерките призивът за оставане у дома в Португалия ще отпадне след великденския уикенд в началото на следващия месец

Италия затяга ограничителните мерки, а Португалия започна да ги разхлабва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В три четвърти от Италия, която регистрира над сто хиляди смъртни случая от COVID-19, от днес е в сила по-строг локдаун, предаде Франс прес.

Италианците, за които се отнасят новите ограничения, ще са под карантина до 6 април, което включва великденските празници. Училищата, ресторантите, магазините и музеите в по-голямата част от страната през този период ще са затворени.

Италианските власти се надяват на подобрение на ситуацията през втората половина на пролетта, заяви здравният министър Роберто Сперанца.

Италия миналата година стана първата европейска държава, засегната от коронавируса, което доведе до въвеждането на локдаун в северната част на страната, който впоследствие бе наложен на цялата територия.

Също днес Португалия започна да смекчава мерките, въведени заради коронавируса, предаде Франс прес.

Детските ясли и началните училища в страната бяха отворени, наред с фризьорските салони и библиотеките. Португалските власти планират ограничителните мерки постепенно да бъдат отменени до началото на май. Целта на предпазливия подход е да бъде избегнат нов пик на епидемията, с какъвто Португалия се сблъска в началото на тази година.

"Днес навлизаме в първата фаза от отмяна на карантинните мерки, която трябва да е внимателна, постепенна и добре премислена. Не можем да си позволим да поемем рискове и да пропилеем всичко", което постигнахме в борбата с COVID-19, заяви в профила си в Туитър португалският премиер Антониу Коща.

Според плана за постепенно смекчаване на мерките призивът за оставане у дома ще отпадне след великденския уикенд в началото на следващия месец.

Гимназиите, университетите и театралните салони ще бъдат отворени на 19 април, а ресторантите и спортните зали - в началото на май.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъорд Шварц

    3 2 Отговор
    Операция Ковид слага край на икономическата доминация на белите християни.

    Коментиран от #2

  • 2 Диверсант

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дъорд Шварц":

    Операция ковид продължава.. След като Марио Драги , като шеф на ЕЦБ закопа Гърция и беше оплячкосана от МУЛТИ, след като външния дълг на Италия се получи благодарение на неговите финансови гимнастики и след като го паркираха за премиер сега ще повтори гръцката
    операция