Last news in Fakti

19 Септември, 2021 09:24 2 968 48

Мира Кожухарова: В плато на епидемията сме

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • мира кожухарова

Епидемията така или иначе не можела да бъде спряна, призна съветникът на здравния министър

Мира Кожухарова: В плато на епидемията сме - 1
Снимка: БГНЕС

В момента не сме в пик на епидемията от коронавирус, има забавяне на процеса на разпространение. Процентът на положителните проби обаче продължава да нараства бавно и сигурно.

"Може да се дължи и на активното говорене по темата - още от края на август месец имаше много предупреждения. Мисля, че нашият призив беше чут, особено от хората, които трябва да се пазят", каза съветникът на министъра на здравеопазването Мира Кожухарова.

Тя е удовлетворена от това развитие, тъй като по този начин се осъществява една от целите на епидемиолозите. Целта е да не се блокира сериозно здравната система. Епидемията така или иначе не можела да бъде спряна, но е важно хората да могат да се лекуват, уточнява news.bg.

Грип ще има тази година, няма основание да се смята, че грипната вълна ще ни подмине, но както и миналата година, коронавирусът ще бъде доминиращ. На практика леките случаи на коронавирус не могат да се различат без специфично изследване от грипа, затова трябва да се посещава лекар.

Миро Кожухарова препоръчва възрастните хора и тези с хронични заболявания да се ваксинират и срещу грип, като припомни, че държавата поддържа и специална програма.

По традиция българите не се ваксинират срещу грип, което не е добре, оцени Кожухарова.

Това е положението и с ваксинацията срещу COVID-19 - тя върви бавно и мъчително. Колегите броят всеки ден броя ваксинирани, посочи Кожухарова. Към момента малко над 20% са преминали през пълния курс на ваксинация. Учудва ме, че това продължава, тъй като толкова много чакахме да се върнел към нормалността, коментира епидемиологът

Най-вероятно МЗ ще вземе решение за поставяне на трета доза за хора, които не реагират достатъчно добре на първите ваксини. Това се отнася за хора с потисната имунна система, посочи Кожухарова и поясни, че има разлика между трета доза и реваксинация.

Реваксинацията се отнася за хора над 65-годишна възраст и хора с хронични заболявания. За такова решение все още не се мисли у нас.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абг

    55 6 Отговор
    Другата мумия, днеска е денят на мумиите явно.

    Коментиран от #43

  • 2 СмЕх

    52 3 Отговор
    Оооо... веднага отивам да си направя иглите....И двете наведнъж...Заедно с бустерната...Тръгвам...До после...:)))
  • 3 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    Има си болници и ваксини.Спрете да ни занимавате с болести!
  • 4 гадно

    15 23 Отговор
    Каквото и да е тя поне е епидемиолог, а не пишман математик.

    Коментиран от #33

  • 5 Идват черни дни- смразяващи нощи

    11 33 Отговор
    Математикът Томов: Иде пълен локдаун! К-19 ще убие още 90 хил. българи, ако не направим като Борисов СНИМКА

    Болниците ще бъдат препълнени, хората ще умират по стълбите, а линейките няма да смогват, предупреди експертът
    "
    Никои не иска тотален локдаун у нас, но това автоматично ще се наложи. Болниците ще бъдат препълнени, хората ще умират по стълбите, а линейките няма да смогват“, предупреди математикът."

    Коментиран от #36

  • 6 УжАсен

    6 55 Отговор
    Сънародници! Според медицинските експерти, до няколко седмични в страната идва епидимиологичен взрив ! Ще бъдат препълнени всички КОВИД отделения, няма да могат да бъдат лекувани и пациенти с други заболявания! Всеки заболял ще бъде оставен в ръцете на съдбата! Това е вследствие масовото неспазване на мерките и училищата! Бог да ни пази!

    Коментиран от #11, #27

  • 7 Става страшно

    5 49 Отговор
    Българи! Братя и сестри! Слушах изявлението на Главния здравен инспектор на Република България и плаках! Доцент д-р Кунчев , който досега няма грешна прогноза! Сънародници! Подготвяйте се да имате винаги налични пари за нужди от първа необходимост. Теглете спестяванията си от банките , погасете заемите си към бързите кредити и ипотечните си кредити! Защото идва отново кризата от 2008-9 година и имотите ще поевтинеят с 2/3 както тогава след като населението няма да може да обслужва кредитите си:- Доц. Кунчев смрази България: Скоро ще умират по 200 на ден, а икономиката ни ще е съсипана!

    Коментиран от #8, #14, #18, #47

  • 8 Така е

    5 27 Отговор

    До коментар #7 от "Става страшно":

    Новинарските сайтове , включително и факти пишат че жертвите в Русия от Koвид епидемията станали вече 195 хиляди души! Случило се нещо зловещо и ужасно! Но Русия е 150 млн.души население ! България има 19900 жертви но сме 6 млн.население ! В Русия има 10 пъти повече жертви но са 25 пъти повече като население! И когато дойде тук ужасяващата смърт , разбира се че икономиката ще се срине! По простата причина че няма да има кой да работи а заболелите ще са в болнични. Кой ще плаща социални и пенсионни осигуровки , данъци и глоби? Откъде приходи в НОИ да се изплащат пенсиите на 2 млн.и 300 хиляди пенсионери? Откъде пари за подпомагане на кръчмите по мярката 80/20? Ужаса и кошмара идват!
  • 9 червен

    31 0 Отговор
    А ТРУПОВЕГЕ по улиците кой ще събира.А бизнеса като умре кой ще съживи.МУТАФА.А милиардите от ЕВРОПА КЪДЕ СА.
  • 10 Някой

    36 2 Отговор
    На тази, и на такива като нея, все им се вижда, че лошото предстои. Защото сега яко захлебват и утихването на вълните рязко би им намалило храната в хранилката.
    Отдавна не обръщам внимание на техните думи.
  • 11 Капитан фон Клинкерхофен

    35 3 Отговор

    До коментар #6 от "УжАсен":

    Бързо тичай в мазето и се заключи здраво.Не контактувай с никой...И НЕ ОТВАРЯЙ НА НИКОЙ!!!Като отмине ще дойдем да ти кажем....:)))
  • 12 В блато сме

    26 5 Отговор
    В блато сме браво можете да броите .... А колко са умрели вчера от катастрофи ,инсулти и инфаркти, по-малко ли са от тези с Covid... Преди 2 години на ден от катасрофи имираха по 5-18 човека и нищо неправиха , сега поне могат да ни плашат с това или ваксина...
  • 13 Раданч Татлъту

    3 31 Отговор
    Искам да посещавате кръчми и чалготеки😄😎Искам да се заразявате🥶😵Да сте интубирани с още 6 смъртника стая в КОВИД отделението👿Да молите за глътка въздух задушавайки се👻
  • 14 Верно е

    22 0 Отговор

    До коментар #7 от "Става страшно":

    Прав си, икономиката ни е съсипана през последните 30 госини. И за умрелите е така-статистически умират около 70 хиляди годишно. Демек по 200 на ден.
  • 15 Просветен илюминат

    5 6 Отговор
    Епидемии или пандемии се случват, когато много хора по едно и също време навлизат в лечебната фаза на един и същ тип биологичен конфликт.
    Защо постоянно ви набиват нещо в главите и го повтарят всеки ден,а вие се избивате да спорите и да се джавкате по форумите?
    Осъзнавате ли каква нужда задолявате с това и какво е вашето възприятие към света извън вас?
    Светът който виждате е това което сте му дали. Нищо повече, нищо по-малко. И точно затова той е важен за вас, тъй като е доказателство и свидетел за състоянието на ума ви. Един външен израз на вътрешно състояние. Както човек мисли, така и възприема.”
  • 16 Стойко

    10 13 Отговор
    Платените от хунтата Герб и олигархията , кръчмари и служители в чалготеките , в които не се чака на оборот а на продажба на забранени субстанции от които собствениците получават процент, издигнали плакати на протеста си с текст -" Господин президент, мерките ще ви изиграят лоша шега на изборите ". Сега става вече 100 % ясно от кой са активирани . Нека отидат пред домовете на тези 68 невинни Български хорица на които вируса отне живота само днес. Или пред домовете на тези 19 987 човека на които вируса отне живота за 1 година! Някой от роднините на тези смъртници няма да издържи и с автоматичен откос ще остави пред дома си много от тези търтеи и пиявици! С тези плакати и възгласи срещу президента , мотивират още повече нормалните Български граждани да гласуваме за него!

    Коментиран от #20

  • 17 На Боко мутрите

    13 1 Отговор
    В България убиват хора чрез Лъчеви военни оръжия и V2K , Ковид ви е най малкият проблем!
  • 18 Просветен илюминат

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Става страшно":

    И като слушаш другите и изпадаш в паника чий живот живееш?
    Той всеки си говори,на едни им плащат да говорят и да лъжат хората,но явно на масата и харесва да следва всичко което и се каже по телевизията и за това светът е до това ниво,масов контрол и манипулация по медиите.
    Е и,след като слушаш само негативи и мислиш за тях как може да се промени живота ти като ти си програмиран и очакваш само лоши неща?
  • 19 Ха ха ха

    13 1 Отговор
    Пикът ще "дойде" когато не се чакат избори, за да могат да налагат мерки. Докато има избори пик няма да има.
  • 20 Нема се плашите

    6 20 Отговор

    До коментар #16 от "Стойко":

    Има страхотен вариант който ще бъде предложен от Здравното министерство и регионалните Здравни инспекции. Всички служители на кръчми, кафенета и чалготеки да бъдат записани, данните им да бъдат вкарани в системата! Също ще има и проверки по заведенията и на техните клиенти също. И когато се препълнят КОВИД отделенията в страната , когато тези потърсят лекарска помощ да бъдат препращани в частни болници! Там ще си плащат всеки легло ден, разходи за изследвания, консумативи и медикаменти. Така че отсега трябва да знаят да имат заделени 15-20 хил.лв. Защото и сега леглата в КОВИД отделенията в болниците в страната са почти запълнени. Така е най справедливо и няма да бъдат затваряни след като за тях здравето е на заден план!

    Коментиран от #22, #25, #30

  • 21 Нов Световен Ред New World Order

    29 1 Отговор
    С всичките лъжи и манипулации пак не можете да вдигнете бройката. Няма достатъчно болни от ковид, отделенията в болниците са празни. И дори да пишете наред починалите, че са от ковид, бройката не превишава естествената смъртност за страната!
  • 22 Sieg

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Нема се плашите":

    Е това е целта на covid да се взимат и дават пари. Има хора изкараха 4 вълни без ваксина и са живи и здрави, ще изкарат и 20 вълни, защото covid е най - голямата пропаганда правена някога. Да, вирус има, но винаги е имало.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 new world order

    17 2 Отговор
    в момента има грип,който е кръстен ковид19!
  • 25 Става

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Нема се плашите":

    Когато пратиш циганите да се лекуват в частни болници, щото не плащат осигуровки - тогава ще е справедливо да искаш по този начин
  • 26 Бай Иван страшника

    25 2 Отговор
    Става много страшно, Ще стане както в Италия, област Ломбардия. Една българка разправяше миналата година работила в тази област, как постоянно се говорело за чували с трупове и хиляди болни. А тя така и не видяла един болен, нито пък някакви чували. Всъщност видяла, но само по телевизията.

    Коментиран от #28

  • 27 Просветен илюминат

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "УжАсен":

    С тези тестове само стресират хората и сега след ежедневно насаждане на лъжи страхът разболява и повече от здравите хора,а това,което вируса не направи ще го довършат ваксините.
    След като теста ме е надежден и се коментира от специалистите това защо се продължава да бъдат използвани?
    Защото ако се спре използването им изчезва и Ковид.
  • 28 Просветен илюминат

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Иван страшника":

    Говори се за какво?
    Докато се говори за нещо,което не желаеш и всеки ден ти го набиват по няколко пъти и ти си под стрес от къде ще дойде здраве и нещо различно?
    Виждаш ли къде е енергията и фокуса на всеки,какво утвърждаване става с постоянно слушане на такива новини?
    Ще става зле!
    Е и да ти става като не правиш обратното за да не ти е зле!
  • 29 Но комент

    18 1 Отговор
    Ама рзберете се с Радка. Онази сутринта кудкудякаше, че не сме достигнали пик и съответно плато. Сега тази друго блее. Затова не ви вярваме на бъртвежите! Всяко изчаддие си знае някакви си дебилизми и блещи без никакви точни данни и анализ! Махайте се бабичшкерри! Тази виждала ли е компютър, та да вади справки!
  • 30 Иван

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Нема се плашите":

    Имат интерес да са пълни, защото здравната каса плаща здраво за ковид болен. Иначе вътре има някакви леки случаи от типа на кашлица, хрема, както и фиктивно болни.
  • 31 123

    15 2 Отговор
    Поредната платена измамница. Идва голяма икономическа криза. Подготвят намаляване на производството в целия свят. Отам ще дойде безработица.Папата вече прокарва проекта си наречен "laudato si" които цели да спаси планетата.

    Коментиран от #32, #37

  • 32 илюминатор

    16 0 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    папата е слуга на сатанистите,така, че неговия план е угоден за тях!
  • 33 0959

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Прогнозите на математиците за пик не се сбъднаха. Добре е да ви го каже някой епидемиолог.

    Коментиран от #38

  • 34 Saved data

    14 0 Отговор
    В блато на пишман специалисти сме.
  • 35 Гост

    15 0 Отговор
    Тази другарка да си свери данните със математикО, той каза друго нещо...на кого да вярваш??? Епидемиолозите, инфекционистите, вирусолозите, ОТСЪПИХА пред математици и социолози!!!
  • 36 Ковидманяк

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Идват черни дни- смразяващи нощи":

    Хахаха, добър виц, разсмя ме.😂😂😂
  • 37 Нов Световен Ред New World Order

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    А като намалят производството какво правим с излишните хора? ...Ааа, ваксинираме ги!
  • 38 карамфила

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "0959":

    Не гледам бг телевизия и не слуша бг математици.Ако по пътя за работа срещна ковид и се разболея,такава ми е била съдбата,ама зорлан да се боцкам с ковид(ако има такова чудо)и да пробвам да се боря с него кой по силен,няма как да стане в този живот колкото и кратък да е той.Готов съм и за най лошото,купил съм си ковчег и място на гробищата тъй че съм спокоен за края на дните ми.

    Коментиран от #40

  • 39 Супаотмизерници

    5 0 Отговор
    Бабата ще е дъртата мръвка в казана на дяволите предназначен за продажните души, това е сигурно!
  • 40 Само така

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "карамфила":

    Мъжете живеят силно и умират смело.
  • 41 dfu

    7 1 Отговор
    "Грип ще има тази година, няма основание да се смята, че грипната вълна ще ни подмине, но както и миналата година, коронавирусът ще бъде доминиращ"

    Повече грип ли ще има от миналата година? Миналата година са едва под 50 случая писани починали от грип. Да спрат златните пътеки и другите стимули и ковида ще изчезне.
  • 42 Провинция

    9 0 Отговор
    Кога беше пикът, та сега сме в плато? Нали щеше да стане страшно, та чак апокалиптично? Всеки ден, различни теории, от едни и същи хора. Аман, бе!
  • 43 Кит

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "абг":

    Не сме в никакво плато, в пика на глупостта на знайни и незнезнайни некадърни научни работници, кандидати за забогатяване и в пика на алчността на ненаситни политици сме.
    Въпросната пандемия е екранизирана в българския филм "Кит" още 1969 г. Там са показани и научните работници и журналистите и чайките/мисирките и лековерната тълпа, а Кошлуков вчера пак го пусна за напомняне
  • 44 Аха

    5 0 Отговор
    Тоя пик на Ковид епидемия го дрънкат от една година насам.Аз не виждам да има . Всичко е всяване на паника и промиване на мозъци.По статистика всеки ден умират по 200 души на ден в БГ. Това от преди пандемията .Просто хората умират.Кой от старост кой от различни заболявания.
  • 45 Млад весел гербер

    5 0 Отговор
    А зала"Армеец",кога?Още ми е смешно когато трима англичани се заразиха в Банско.Англичаните ги пуснаха да си ходят а затвориха здравите в Банско за 14 дена.Му-ха-ха!
  • 46 20 процента

    4 0 Отговор
    "Към момента малко над 20% са преминали през пълния курс на ваксинация."

    Откъде упорито ги взимат тези 20%? При търсене на "bulgaria covid vaccine" в Гугъл, излизат 15.5%...?
  • 47 Сттт

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Става страшно":

    Ти си директно за прокуратурата и то с основание!
  • 48 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КОЛКО СТАРА МИРА ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА НЕ РАЗБИРАШ , ЧЕ "ПАНДЕМИЯТА " НАРАСНА С ТУРИСТИТЕ И ВЪЗВРАЩЕНЦИТЕ ПО ОТПУСКАРСКИЯ СЕЗОН !?!?!?!? ПРЕЗ ЗИМАТА ДА МУ МИСЛИ БАНСКО И СИЕ !?!?!?!? НИЕ СЕ ПАЗИМ -ПАЗИМ И ДЕЦАТА ,НО НАВЛЯЦИТЕ НИ ДОНАПРЪСКВАТ С ВИРУСИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!