Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 21:05 2 279 19

СЗО все още преразглежда ваксината Sputnik V, докато Русия твърди, че са се разбрали

  • ваксина-
  • спутник v-
  • коронавирус-
  • световна здравна организация

Подобно одобрение би било демонстрация на международно доверие във ваксината след строг процес на преглед и би могло да проправи пътя за включването ѝ в програмата COVAX, организирана от СЗО и ключови партньори

СЗО все още преразглежда ваксината Sputnik V, докато Русия твърди, че са се разбрали - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация - СЗО все още преглежда данните за руската ваксина Sputnik V като част от надеждите, че тя може да бъде одобрена от здравната агенция на ООН за спешна употреба срещу коронавирус, но заяви във вторник, че не предстои решение, съобщава АП.

Разяснението идва, след като през последните дни руският здравен министър Михаил Мурашко заяви, че административните въпроси са сред основните затруднения в процеса на вземане на решения на СЗО относно това дали да се предостави спешна употреба на Sputnik V, както има и за половин дузина други ваксини.

Подобно одобрение би било демонстрация на международно доверие във ваксината след строг процес на преглед и би могло да проправи пътя за включването ѝ в програмата COVAX, организирана от СЗО и ключови партньори, която доставя ваксини срещу COVID-19 в множество страни по света.

"Както при другите кандидат-ваксини, СЗО продължава да оценява ваксините Sputnik V от различни производствени обекти и ще публикува решения за техния статус на EUL (списък за спешна употреба), когато всички данни са налични и прегледът приключи", се казва в изявление на СЗО. "Процесът на оценка на EUL има за цел да ускори справедливия достъп до ваксини, за да спаси човешки животи и да постави под контрол пандемията COVID-19.

След среща с ръководителя на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, Мурашко заяви, че "всички бариери са премахнати" за по-нататъшен преглед на Sputnik V, цитиран от руските информационни агенции и официалната страница в Twitter на ваксината Sputnik V.

"Днес не виждаме пречки за по-нататъшна работа и това беше потвърдено от Тедрос", каза Мурашко. "Оставаха някои административни процедури да бъдат завършени, но въпросите не бяха свързани с самата ваксина", каза той.

В понеделник Мурашко добави, че "разногласията" със СЗО са разрешени и производствените обекти и регистриращата компания в Русия "трябва да представят целия пакет документи в рамките на седмица или седмица и половина и по-нататъшният процес ще започне".

В телефонно интервю говорителят на СЗО Даниела Багози заяви във вторник, че само техническата консултативна група на СЗО по списъците с аварийни употреба не самият генерален директор на СЗО, има последната дума относно това дали ваксината получава спешно одобрение.

След като СЗО получи пълното количество данни, от които се нуждае, когато се проверят производствените обекти и когато се прецени, че данните отговарят на критериите на СЗО, групата може да насрочи среща за валидиране на кандидат-ваксина за списъка за спешна употреба.

Не е определена такава среща за Sputnik V. Следващата ваксина в дневния ред на групата е тази от индийския Bharat Biotech, която се очаква да бъде обсъдена този месец.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Miro

    17 8 Отговор
    Всички ваксини са за ковид са боклук

    Коментиран от #14

  • 2 Вирусолог

    42 3 Отговор
    "когато се проверят производствените обекти"

    Само да попитам за един приятел - тези от СЗО кога провериха производствените обекти на Пфайзер, Модерна, Джонсън и Джонсън и Астра Зенека че нещо съм пропуснал проверките.

    Коментиран от #6

  • 3 сигурно

    34 2 Отговор
    Спътник е добра ваксина ,а пътник е западната , където се ходи с цветя !
  • 4 Джема Грозданова

    37 2 Отговор
    СЗО кой финансира? Бил Гейтс? Как тогава ще одобрят Руската вакцина.
  • 5 Антиваксър

    39 3 Отговор
    Нали много загрижени всички да се ваксинират обаче не допускат и няма да допуснат нито руската нито китайската ваксини.

    Май са повече загрижени паричките къде ще отидат а моето здраве изобщо не ги интересува.

    Коментиран от #17

  • 6 Аaaa ония

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Вирусолог":

    с гумата вътре ли?
    Не си пропуснал, не са проверявани.

    Коментиран от #8

  • 7 Патил

    32 0 Отговор
    Ще увъртат и ще протакат до безкрайност джендърите - може вече да я одобрят чак когато секне далаверата с ваксините или изчезне вируса.
  • 8 Вирусолог

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аaaa ония":

    Той въпроса ми беше риторичен - знам че не са проверявани но сега увъртат и какви ли не глупости ще измислят за да не допуснат парите да отидат някъде другаде.

    Все пак доста пари отидоха да направят вируса и сега някой друг да им вземе печалбата - няма да стане и ще увъртат до последно.

    Коментиран от #16

  • 9 БАЙ КУРТИ

    29 0 Отговор
    Докато СЗО се командори от КРАВАРИТЕ , повече от 3/4те ваксини които одобриха за ЕВРОПА други няма да допуснат .Тука говорим не за милиони а милиарди . И да ги допуснат ще е след 6та ваксина .
  • 10 Хахаха

    27 1 Отговор
    Само глупакът още не е разбрал за какво иде реч. Най добрата ваксина в европа няма да допуснат.

    Коментиран от #15

  • 11 💰🌍🎪🚾

    9 1 Отговор
    ТУКА ИГРАЕЕЕЕ ,,,,МНОГО ,,,МНОГО ,,,,ДЕБЕЛА ,,,ИГРА ....💰💰💰💰💵💶💯👌🌍
  • 12 Тургенев

    2 14 Отговор
    „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят”
  • 13 Иван С. Шмельов

    3 7 Отговор
    „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално... И е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде.”

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дабеда

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Вирусолог":

    Я кажи оти руснаците не си щат техната ваксина, като си толкоа просветен?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Цеко сифоня

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Иван С. Шмельов":

    Много точно описание на американци и англичани си направил, съгласен съм с тебе.
  • 19 Браво

    0 6 Отговор
    Нормално, руснаците нищо не могат да произведат като хората. Може да имат добри идеи, но до там. Някой да кара руска кола или да има някаква руска техника в къщата си. Колите им не стават, самолетите им падат.