Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 22:12 2 557 21

Тревожно: 303 деца заразени с COVID-19 само за денонощие

  • 303 деца-
  • заразени-
  • денонощие-
  • коронавирус

Увеличават се и паралелките под карантина в училищата у нас

Тревожно: 303 деца заразени с COVID-19 само за денонощие - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Тревожна остава ситуацията с разпространението на коронавируса у нас. Отново над 11% положителни проби за последното денонощие.10 на сто от всички новозаразени са деца, показват данните. Увеличават се и паралелките под карантина в училищата, разказват от Нова телевизия.

За последните 24 часа 300 деца са регистрирани с инфекцията - от общо над 2 800 нови заразени у нас. По данни на здравното министерство децата на лечение в болница вече са 102. Това обаче не означава, че вирусът протича по-тежко при по-малките пациенти, успокоиха лекари. Въпреки това, макар и рядко, се стига и до трагичен край. Като в Стара Загора, където почина 11-годишно момче. То е трябвало да бъде транспортирано в Пирогов, но рязко се е влошило.

11-годишният Стивън е лекуван близо месец в болницата в Стара Загора. Изписан е за домашно лечение, но само три дни по-късно се влошава.

„Като отидохме при личната лекарка, тя ни каза, че веднага трябва да се върнете в детско отделение в болница, защото не е нормално да диша така”, разказва бащата.

„Не знам как са го изписали с това тежко състояние. Не беше изобщо за дома”, казва д-р Даниела Кънева.

Така Стивън отново постъпва в болница.

„Детето се подобри, вечерта във вторник се почувства още по-добре и в сряда вече се влоши - започна да повръща кръв. До последния момент казваха, че детето ми е добре и няма шанс да го изгубим, но той почина в ръцете ми”, разказва майката на Стивън.

Бащата е на мнение, че Стивън е бил лекуван неправилно.

От лечебното заведения твърдят, че детето е получило всички необходими грижи. А до фаталния край се е стигнало заради тежки придружаващи заболявания, които не са били диагностицирани до момента. Лекарите отново напомниха, че коронавирусът не бива да се подценява, независимо от възрастта на пациента.

„COVID-19 инфекцията е смъртоносна болест. В това няма никакви съмнения. Заявявам го най-отговорно особено сега след като изгубихме дете на 11 години”, казва проф. Петрана Чакърова.

Все още няма научни данни делта вариантът да протича по-тежко при по-младите, казват пулмолози. А по-големият брой хоспитализирани деца при четвъртата вълна се дължи най-вече на по-лесното предаване на инфекцията.

„Не защото вирусът кара тези деца да боледуват по-тежко, а защото много повече от тях боледуват и в резултат на това много повече от по-чувствителните могат да се заразят”, обяснява д-р Александър Симидчиев.

Ръст на децата с оплаквания отчитат и медицинските специалисти в училищата. Между 5 до 10 ученици минават всеки ден през лекарския кабинет. А със застудяването на времето ставало все по-трудно да се определи какво е заболяването.

Лекарите отново призоваха родителите да не изпращат децата си на училище, ако имат дори един симптом на неразположение.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОТРЕСЕН СЪМ

    8 6 Отговор
    На 17 г момче съм и слушам как деца на 13 14 се чукат правят секс пушат пият напиват се а аз не съм такъв. Единственият ли съм такъв? Не съм бил пиян и не съм се чукал още и ми се подиграват.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Гого

    6 0 Отговор
    Вече има и такъв ФК-Ковид Попово
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "ПОТРЕСЕН СЪМ":

    Значи си обратен,без майтап

    Коментиран от #8, #17

  • 4 Това

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това на клипа е бьлгария на мутрабоко, на кунчев, на ботокса, на кацаров, на румян радев. Да ви е честита, роби. Продьлжавайте да се подчинявате.

  • 5 Абе

    14 1 Отговор
    ....а след ръсенето тази нощ срещу “комари “ очаваме утре бройката да се вдигне двойно!
    Да не говорим , че всеки кихнал го изпращат в къщи с “ковид” ...

    Коментиран от #12

  • 6 редник

    5 7 Отговор
    Боже, колко мъка...

    И докога ще се учи присъствено?...

    Коментиран от #9

  • 7 Страхопочитания

    13 1 Отговор
    Сега трябва да ви превземе тревожността, след което веднага да отидете и да се ваксинирате, всички семейства. "И нека тревожността бъде с вас"
  • 8 ПОТРЕСЕН СЪМ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като баща ти
  • 9 Абе

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "редник":

    Ми кво , в мазите ли да ги заключим ?
    А и грешно се молиш !
    Гейтс , Рокфелер , Байдън ,Кунчев не са имена на божества ...
  • 10 303 деца

    14 2 Отговор
    Вече няма настина, нито пьк грип. Има само коркума-НЕвирост. Дьльг живот пожелавам на математиците и ковидолозите, така че да си надвивеят децата и внуците дано. Амин.

    Коментиран от #20

  • 11 Раданч Татлъту

    1 1 Отговор
    Бог да ги прости!☠😢
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Патето Яки

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПОТРЕСЕН СЪМ":

    Не го слушай град козлодуй той е лява резба. .....Срамежлив си, подържай се изтупан и си намери си гадже и всичко ще се нареди. Не пий и не пуши или по малко.
  • 14 Остинита боли!

    7 9 Отговор
    Тотален провал на българите със справянето с короната, тотален! Ганьо си е ганьо, вари го, печи го, все гьон си остава, отвратих се от собственото си племе, без значение на цвета, син, червен, лилав или пембен!!!
  • 15 Обява

    6 1 Отговор
    Търсим тъпи родители, неразбиращи информацията, за да им жигосаме дечицата.
  • 16 6666666

    2 11 Отговор
    Пазете децата!!! Вируса мутира лошо, за сега децата го карат леко, но ако го оставите да върлува сред тях , ще почнат и тежко да го карат, дано да см лош пророк!
  • 17 А ти си безумно прост.

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ама едва ли е тайна за някого това.

    Коментиран от #18

  • 18 Поне двама

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "А ти си безумно прост.":

    пишат с този ник.

    Коментиран от #21

  • 19 Просветен илюминат

    4 1 Отговор
    Според ГНМ е нормално децата да не са засегнати, защото те не разбират природата на конфликта, който възрастните са изпитвали преди разрешаването му, което са преживели колективно. Хората, които са починали, са били на средна възраст 80 години и са имали и други съпътстващи здравословни проблеми. Това демографски е напълно нормално за всеки сезонен грип и никой не задава въпроси, защото Е нормално. Ето къде влиза шумотевицата и дезинформацията. Когато грипът удари Китай, методите за тестване на COVID-19 вече бяха налични шест месеца по-рано и бяха бързо и „милостиво” осигурени от FDA, но не безплатно. Лаборатории по целия свят бързо се нахвърлиха да изолират вируса, бяха създадени нови изследвания… и тук е времето, когато хората трябва да станат подозрителни. Но не се попита как така те вече имаха налични тестващи комплекти, особено след като вирусът още не е бил открит тогава.
  • 20 Пожеланията, които отправяш към

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "303 деца":

    другите да се върнат към теб. Въпреки, че едва ли имаш деца и внуци. Дано така и да си остане.
  • 21 Зная, но коментарът ми е точно към#3,

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Поне двама":

    който и да стои за конкретния никнейм