Last news in Fakti

20 Декември, 2021 20:46 1 019 25

42 000 дози детски ваксини срещу COVID-19 вече са в България

  • 42 000 дози-
  • детски ваксини-
  • covid-19-
  • българия

С тях ще се имунизират деца между 5 и 11 години

42 000 дози детски ваксини срещу COVID-19 вече са в България - 1
Снимка: Нова телевизия

България получи 42 000 дози детски ваксини срещу COVID-19. Сега предстои да се направи точната организация и имунизирането на деца между 5 и 11 години да започне на практика. Това ще се случва в специално определени пунктове във всички области на страната.18 000 от пристигналите ваксини вече са в хладилниците на „БулБио” в София, а останала част ще бъде разпределена в страната. Самата ваксинация ще се прави само в специални пунктове. Личните лекари няма да имат ангажимент към процеса, а имунизацията ще се прави само от педиатри, съобщават от Нова телевизия.

„18 000 ваксини са достигнали вече и са в „БулБио” и по 12 000 за РЗИ-Търново и Варна. Изготвени са указания как ще се прилагат”, посочи проф. Сербезова.
В регионалните РЗИ-та вече са готови с организацията и ще започнат да имунизират при първа възможност. В Търново това ще се случи още утре.

„Днес очакваме 12 000 дози детски ваксини, които ще бъдат разпределени по-късно за областите от Северна България. От утре започва ваксината на деца на възраст от 5 до 11 години”, обясни директорът на РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева.

За по-голяма безопасност имунизацията ще се прави само в определени пунктове задължително в присъствието на педиатри, а проследяването ще е по-стриктно, категорични са здравните власти.

„На този етап нямаме никакви притеснения, защото на първо място децата понасят по-лесно и по-леко ваксинирането и по-бързо изграждат имунитет. В Европа са поставени 15 милиона дози на възраст между 12-18 години и по никакъв начин не се наблюдава влошаване на профила на безопасност”, коментира представителят в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.
Макар и малък, интерес към ваксините за деца вече има. За да се използват всички отворени флакони децата ще се имунизират само след предварително записване.

„Определили сме и телефон, на който родителите да се записват. Добрата новина е, че откакто обявихме в събота сутринта, вече имаме записани 3 деца”, каза зам.-директорът на болница „Св. Анна” д-р Ивелина Георгиева.

За Радослава Димитрова имунизацията е единствената възможност да пусне детето си отново на занималня. Затова 6-годишната Илина е сред първите чакащи в Благоевград.

„Мотивира ме това, че тя ходи на предучилищна, а аз не съм я пускала вече доста време и искам да води нормален живот и да не се притеснявам, че ще се зарази. Не я пускам, защото нямам спокойствието. Аз вече съм с бустерна доза”, сподели Радослава.
Други родители не са готови да вземат такова решение. „Не съм съгласна, не искам да го ваксинирам! Притеснявам се, аз също не съм ваксинирана”, уточни майката на 10-годишно дете Цветанка Костова.

Утре ще стане ясен и пълният списък с пунктове, в които ще се поставят и ваксини на деца в страната. Препаратът за деца, който пристигна у нас е на Pfizer, а като количество е 1/3 от дозата за възрастни. Втора доза ще се прави 21 дни след първата.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брабус

    26 1 Отговор
    Тия 5 ваксина ще си слагат аз още една нямам.
  • 2 Последния Софиянец

    52 1 Отговор
    Не закачайте децата изроди !И без това са малко.
  • 3 онзи

    49 1 Отговор
    Не пипайте децата. Що за изчадия ни управляват?
  • 4 Алекс

    45 1 Отговор
    Не пипайте децата гадове мръсни
  • 5 дддддд

    56 1 Отговор
    Какво говедо трябва да си за да позволиш да инжектират детето ти?!?!
  • 6 нннн

    40 1 Отговор
    Тия.за власт и пари са готови да колят.
  • 7 123

    37 2 Отговор
    В правителствата са назначени хора подчинени на Сатанистите.
  • 8 КОКО

    38 1 Отговор
    Цитирам създателя РНК технологията Робърт Малоу:
    "Перди да Ваксинирайте децата си, ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ СА НЕОБРАТИМИ! КАКТО И ЧЕ ДЕЦАТА НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ! "
  • 9 Simo

    31 1 Отговор
    Казвам се ((РобъртМалоун)). Аз съм лекар и учен. Но по-важното е, че аз съм баща и дядо. Обикновено не чета от подготвена реч, но това е толкова важно, че исках да се уверя, че получавам правилно всяка една дума и научен факт.Поддържам това изявление с кариера, посветена на изследванията и развитието на ваксините. Ваксиниран съм за COVID и като цяло съм про-ваксин. Посветих цялата си кариера на разработване на безопасни и ефективни начини за предотвратяване и лечение на инфекциозни заболявания.Преди да инжектирате детето си - решение, което е необратимо - исках да ви съобщя с научните факти за тази генетична ваксина, която се основава на технологията за иРНК ваксина, която създадох.Има три основни въпроса, които родителите трябва да разберат, преди да вземат това неотменимо решение:Първият е, че вирусен ген ще бъде инжектиран в клетките на вашите деца. Този ген принуждава тялото на вашето дете да произвежда токсични шипове протеини. Тези протеини често причиняват трайни увреждания на критичните органи на децата. Тези органи включват:Техният мозък и нервна система.Тяхното сърце и кръвоносни съдове, включително кръвни съсиреци.Тяхната репродуктивна системаИ най-важното е, че тази ваксина може да предизвика фундаментални промени в имунната им система
  • 10 Simo

    23 2 Отговор
    Най-тревожният момент в това е, че след като тези щети са настъпили, те са непоправими, не могат да бъдат отменени.Не можете да поправите лезиите в мозъците имНе можете да поправите белези от сърдечната тъканНе можете да поправите генетично нулирана имунна системаИ тази ваксина може да причини репродуктивни увреждания, които могат да засегнат бъдещите поколения от вашето семейство Второто нещо, за което трябва да знаете, е фактът, че тази нова технология не е тествана адекватно. Нуждаем се от поне 5 години тестване и проучване, преди да можем наистина да разберем рисковете, свързани с тази нова технологияВредите и рисковете от новите лекарства често се разкриват много години по-късноМоля ви да се запитате като колега родител дали искате собственото ви дете да бъде част от най-радикалния експеримент в човешката историяИ последна точка : причината, поради която ви дават да ваксинирате детето си, е лъжа.Вашите деца не представляват опасност за техните родители или баби и дядовци.Всъщност е обратното. Техният имунитет, след като получи COVID, е от решаващо значение, за да спаси вашето семейство, ако не и света от това заболяване.И накрая, в обобщение : няма полза за вашите деца или вашето семейство да ваксинират децата си срещу малките рискове от вируса, като се имат предвид известните рискове за здравето от ваксината, с които като родител вие и вашите деца може да се наложи да живеете до края на живота си.Анализът риск/полза не е дори близо с тази ваксина з
  • 11 Раданч Татлъту

    23 2 Отговор
    Не пипайте децата!👹👹👹
  • 12 Ами ...

    26 1 Отговор
    Направо да ги подарят, ако някой ги иска. В България интерес към детски ваксини няма.

    Коментиран от #18

  • 13 Шопо

    31 1 Отговор
    Оставка на Канадецо и Кокорко ;!!!
  • 14 ЕВРО НЮЗ

    19 2 Отговор
    По време на Комунизма, банани и портокали имаше за децата на елита от ЦК.... Та в тоя ред на мисли смятам че е добре да направим коледен подарък за децата и внуците на Козяшките Еничари.. Да си ги боцкат със здраве..
  • 15 Информиран

    18 1 Отговор
    Според официалната статистика, 1 на милион заразени деца умира. А 122 на милион ваксинирани имат странични ефекти, сред които и смърт.

    Това е според официалната статистика, която брои загиналите при пожара в Сливен за ковид жертви, а 80% от починалите в деня на ваксината за непострадали от нея.

    Аз дори не съм против ваксините за възрастни хора, при някои хора са си повече полезни отколкото вредни. Може би за някое хронично болно дете също. Но 40000 дози??? Май е пределно ясно какво ни мислят изродите, и нещата ще загрубеят.
  • 16 fghjk

    4 0 Отговор
    Ако ги набодем, кармата ще е на тяхна страна, когато нас вече дъртите заслужено ни наврат в месомелачката. Това поколение ще иска справедливост и заслужаваме да бъде по-жестоко от нас.
  • 17 Хххйй

    17 0 Отговор
    СКОРО ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ ПО УЛИЦИТЕ ЗА ДА СВАЛИМ ТИЯ НАГЛЕЦИ ОТ ВЛАСТ , ОТРОВИ ЗА ДЕЦАТА НИ ДОСТАВИЛИ БИЛИ
  • 18 ТИР

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ами ...":

    Голям е интереса за Ваксата, Три деца са записани,,,,Интересно Чии са.
  • 19 Анонимен

    6 0 Отговор
    Сзо Омикрон заразява ваксинирани и преболедували за какви отрови за децата говорим
  • 20 3 пол активен

    4 0 Отговор
    Вместо да направят 3 4 преприята за хората тея глупаци дават за ваксини които после ще си ги трошат в главите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гладта, страшна радева зима

    3 1 Отговор
    Никой няма да пипа децата ни. Вземете си ваксините. Всички българи, всички майки и всички бащи време е да излезем и да изметем тия. Цяла година плещят, докараха глад, по страшен от лукановата зима, докараха новия диктатор. Фатмака импийчмэнт. Ние комунистите ще го махнем. Не щем глад.
  • 23 Тракиец

    3 0 Отговор
    Абе хора когато пишете нещо проверете в новините.За новия вирус няма спирачка.Ваксиниран преболедувал с анти или без анти тела.Защо са тези ваксини.Само да.Само за спорта.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 За овце

    0 0 Отговор
    Тук някой "демократ" ефенди е водил люта битка с фейк "нюзовете" 🐧🐑🤡🌈 Надявам се да има деца, защото съвест и мисъл видно липсват.