Last news in Fakti

27 Декември, 2021 12:38 9 981 5

Лекар разкри какво става с тялото ви, когато спрете цигарите

  • коледа-
  • цигари-
  • кръвно налягане

Когато човек спре да пуши, кръвното му налягане и сърдечната честота започват да се променят

Лекар разкри какво става с тялото ви, когато спрете цигарите - 1
Снимка: Instagram

Кардиологът, кандидат на медицинските науки Анна Кореневич, говори в своя канал в Youtube за последствията от отказването на цигарите.

Според специалиста, когато човек спре да пуши, кръвното му налягане и сърдечната честота започват да се променят, но не настъпват процеси, които са вредни за здравето. Кореневич в някои случаи нарича пушенето желание за потискане на тревожност, страх и фонова тревожност.

„С отказа от цигари човек се лишава от това измислено хапче срещу страх. Адреналинът продължава да се генерира, но няма какво да го намали“, каза тя.

Лекарят изброи и ползите за тялото, след като човек се откаже от тютюнопушенето. Сред тях - забавяне на растежа на плаки в кръвоносните съдове, намаляване на риска от развитие на инфаркт и инсулт.

Експертът отбеляза, че е по-лесно да се откажете от цигарите, ако знаете причините за вашето безпокойство, и ви посъветва да се свържете с психотерапевт, пише Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма нужда

    17 0 Отговор
    От примитивни мнения с цел печалби
  • 2 Барабанчик

    17 3 Отговор
    Много е лесно - отказвал съм ги десетина пъти. По-лесно е само да пропушиш отново.
  • 3 Невменяем

    17 4 Отговор
    Спрях цигарите и качих 10 кг за 2 години. Това което патискаше апетита вече го няма. След повишаване на теглото тръгнапа болежки на опорно- двигателния апарат- вече нося 10 кг повече. Съответно се уморявам по- бързо и се появява задух. Това са другите "ползи" от липсата на цигарен дим.
  • 4 Като спреш цигарите на 50

    3 10 Отговор
    Голяма вероятност има да станеш диабетик! Тъй че тръгнеш ли не спирай! Знаеш че устата ти ще мирише на кенеф, язва на дванадесетопръстника гаранция, и инсулта накрая ще ти дойде като милостиня от Господ!
  • 5 ЕксПушач

    1 0 Отговор
    Отказах цигарите преди 7-8 години, преди това пуших повече от 20 години, средно по над кутия дневно. Също така познавам много пушачи - настоящи и бивши. Със сигурност мога да заявя, че "страхът" и "безпокойството" нямат нищо общо с пушенето. Поне не и в обичайния случай. Много поздрави на докторката, но да си гледа кардиологията и да не се занимава с тъпи психо анализи.