Last news in Fakti

4 Януари, 2022 23:00 2 724 45

Ваксината срещу Омикрон: кой я разработва и кога се очаква

  • ваксина-
  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • модерна-
  • пфайзер

Как върви работата им и кога можем да очакваме резултати?

Ваксината срещу Омикрон: кой я разработва и кога се очаква - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пет са одобрените дотук в ЕС Ковид-ваксини. Техните производители работят усилено и върху вариант, който да защитава срещу Омикрон. Как върви работата им и кога можем да очакваме резултати?

BioNTech/Pfizer

На осми декември 2021 година американският концерн Pfizer публикува резултатите от първите лабораторни изследвания, съгласно които три дози от ваксината, която се произвежда съвместно с германската фирма BioNTech, неутрализират мутацията Омикрон.

„Данните показват, че нивото на неутрализиращите антитела спрямо Омикрон след третата ваксина е 25 пъти по-високо, отколкото след две." Същевременно от 25 ноември насам BioNTech/Pfizer работят по създаването на нова ваксина, защитаваща от Омикрон. Предположенията са, че първите количества могат да бъдат доставени до около 100 дни – в зависимост от решението на регулаторите. В съобщение на американския концерн се заявява, че ваксините срещу Омикрон ще са готови за доставка през март тази година.

Moderna

Шефът на американската компания Moderna Стефан Бансел отбеляза в края на ноември, че очаква „осезаем регрес" в ефективността на съществуващите ваксини спрямо новия вариант Омикрон и предполага, че през 2022-а година може да се наложи смяна на поколенията ваксини.

През декември Moderna публикува данни от изследване с участието на 20 доброволци, чиято цел е била да се оцени ефективността на бустерната имунизация с тази иРНК-ваксина срещу Омикрон. Както се оказва - при пациентите с трета доза ваксина антителата, които неутрализират Омикрон, са 37 пъти повече, отколкото при хората със само две ваксини.

Но компанията ще разработва и специална ваксина срещу Омикрон, както увери Стефан Бансел. Очаква се изпитанията ѝ да започнат в началото на тази година.

Johnson & Johnson

На 30 декември 2021 година американският производител на векторна ваксина срещу коронавируса Johnson & Johnson публикува резултатите от изследване, от което става ясно, че бустерната ваксина с техния препарат дава 85-процентна защита срещу тежко протичане на заболяването с хоспитализация. Изследването е направено сред медицински служители в Южна Африка и е показало, че рискът от хоспитализация след бустерната ваксина е намалял в периода, в който Омикрон е станал доминиращ вариант в страната.

Още на 29 ноември от американската компания обявиха, че едновременно със събирането на данните за Омикрон вече са започнала работа и по създаването на нова ваксина, съобразена с тази мутация.

AstraZeneca

В края на 2021-а година Оксфордският университет, който участва в разработката на ваксината на Astra Zeneca, обяви, че засега не вижда признаци отслабваща защита на препарата при заразяване с Омикрон. Същевременно от университета признаха, че не разполагат с достатъчно данни.

Резултатите от изследване, публикувано от Оксфордския университет на 23 декември, показват, че нивото на антителата спрямо Омикрон при пациентите с бустерна доза е приблизително колкото и при Делта-варианта след две ваксинации.

На 22 декември от Astra Zeneca съобщиха, че съвместно с Оксфордския университет са започнали разработката на ваксина, съобразена с варианта Омикрон.

Novavax

На 22 декември, само два дни след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Novavax, Германия поръча първите четири милиона дози от този препарат. По данни на производителя, клинично доказаната ефективност на тази ваксина е около 90 процента. Но тези данни са от средата на годината, т.е. преди появата на Омикрон.

По думите на имунолога Карстен Вацл, препаратът на Novavax ще трябва да бъде променен, за да осигурява защита и от Омикрон. Като съответната оптимизация на изходния препарат ще бъде по-сложна, отколкото е при производителите на иРНК-ваксините.

От своя страна концернът Novavax още през декември съобщи, че е започнал разработката на ваксина срещу Омикрон. Планирано е производството на този препарат да започне още през този месец.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пандемичен комитет

    39 1 Отговор
    замества националния оперативен щаб, следва партиен комитет, след БКП и на татък си знаете

    Коментиран от #41

  • 3 Sonya Blayd

    55 1 Отговор
    Само като видиш кой рекламира и ти става ясно, че нещо не е наред
  • 4 Последния Софиянец

    54 0 Отговор
    Тогава до март да се спрат ваксинациите.
  • 5 Ха ха

    37 0 Отговор
    С нетърпение чакам ваксината срещу миризливи газове.
  • 6 Последния Софиянец

    40 2 Отговор

    До коментар #1 от "адв костов":

    Свобода не се дава ,а се извоюва.

    Коментиран от #15

  • 7 DW-пропаганден машинен

    35 1 Отговор
    DW, психари нещо не сте в час, кво пробутвате морално остаряла стока!? Вашите господари врче пуснаха демо на новата версия "Иху" ли беше "ачиху" ли или само последните две букви + "й" ?
  • 8 Да бе

    50 2 Отговор
    Има ли един от изброените препарати, който действа срещу Sars-Cov2? А срещу доминиращият Делта вариант има ли поне един читав препарат? Защо в САЩ, Западна Европа и Израел в момента бедстват, след като са "ваксинирани" с препарати с неизвестна субстанция като Кока-Кола? За какъв чеп се работи по Омикрон, след като в ЮАР вече го пребориха без американски "ваксини"?
  • 9 Делю Хайдутин

    46 0 Отговор
    Уж помагат пък всички разработват нови ваксини спешно.
  • 10 Пропагандистите на сороснята

    37 0 Отговор
    Заинтересована лично станция ДВ от продажбата на съмнителни разтвори предлагани като ваксина за съмнителен вирус!
  • 11 Миро

    32 1 Отговор
    Политиката за управление на ковид пандемията в някои европейски държави следва това което миналата година каза доц Мангъров. Всеки трябва да срещне вируса! Изглежда сега момента е подходящ с омикрон мутацията и изграждане на стаден имунитет. Англия и Швейцария са пример за това. С ваксини тази гадост няма да си отиде.
  • 12 Covidlover

    35 1 Отговор
    Пълен списък на мошениците.
  • 13 Некой друг

    22 1 Отговор
    А френският мутант Шанзелизе ли се казва? А за него ваксина кога ще има? Я бустерна доза? От ви не
  • 14 Госあ

    28 2 Отговор
    Гнусари. Погледнете шахин, урсула, дол, шорош и подобните им. Фенотипа е достатъчен. Едни сдружения се спонсорират от парите на данъкоплатеца за най печелившия бизнесплан, после се развъртат. На други не се отпускат пари и се правят пинизи. Дори вековната институция и алманах на ваксините Институт Пастьор изпадна в положението на изоставаща. Всъщност без никакъв продукт. Почернените клаузи в договорите бяха върха на гаврата. Вижте, всеки би трябвало да бъде убеден фашист, защото това е единствения изход. Химическо чистене !
  • 15 Ама

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    След Омикрон според гръцката азбука идва наред пИ (3.1415925.......)? УАкваме нещата. Лошо...

    Коментиран от #25

  • 16 Covidlover

    29 1 Отговор
    Пълен списък на мошениците представен от най-големият DW.
  • 17 нннн

    27 4 Отговор
    Ваксините не предпазват от заразяване, но.леталният изход е по- лек.
  • 18 Механик

    29 1 Отговор
    Не знам кой разработва "ваксината", но знам кой я очаква. Казва се Кирчо и е приятел на колегата с ник Последният Софиянец.
    Колегата с ника ще затвори вратите на кръчмата си и то много скоро. После няма повече да се появи с тоя ник, щото ще го е срам, че е бил такова голямо шиле. А аз това му го обяснявам вече 2 години.
    Бойко е на свобода, ДПС си прави игрите.... И кво стана с "българската пролет" ? Какво стана с идеите да се накажат онаглелите крадци? Какво стана изобщо с ИДЕИТЕ, дето задвижиха (ужким) тая, Българска пролет?
    Изобщо, имате ли акъл се питам? Оправяха ви седесари, комунисти, царисти, бойковисти и не си взехте поука. И си харесахте гелосания канадец, дето още преди да встъпи в длъжност се подигра с КОНСТИТУЦИЯТА и закона?!?!?!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Госあ

    22 1 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Ми то реално, разлика в мерките на тия смешни популисти и Възраждане няма да има. Просто ще отпадне смешния сертификат при Възраждане. Дори четох, че са предложили PCR при влизане в България, нещо което не съществува сега за сертифицираните вирусоразпространители. Та всъщност накрая ще се окаже, че Възраждане предлагат адекватни мерки.

    Коментиран от #23

  • 20 BDAP

    2 10 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Нищо не каза. Но бъди щастлив и се цункай с Боко. Да беше прочел най-отгоре за какво става дума..
  • 21 Hoho Boho

    16 1 Отговор
    Тая Омикрон ваксина е за новите ковидид€оти.
    Аз съм с три бустерни дози и приключих...
    Помнете ме с добро!
  • 22 James 🇺🇸

    17 0 Отговор
    Кой я разработва? Разработват я Тъмните
  • 23 Hoho Boho

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Ето Това Са Предложили:

    За лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“,
    освен сертификат за ваксинация или преболедуване,
    следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест.

    А за лицата, които не са ваксинирани ДОРИ И
    ДА ПРЕДОСТАВЯТ отрицателен резултат от PCR тест
    ще подлежат на 10-дневна карантина.

    НО МИ УБЯГВА ЛОГИКАТА.

    Коментиран от #24

  • 24 Последния Софиянец

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "Hoho Boho":

    Фактически зеленият сертификат не важи вече.

    Коментиран от #28

  • 25 Що цъкаш

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ама":

    Цъкаш минус бре, ”Софиянецо”?
  • 26 Били $$

    12 1 Отговор
    Тъкмо ще има време за още два бустера, щом най-рано през март ще са готови новите бъркочи.
  • 27 Здрав

    19 1 Отговор
    Кой ще си сложи нещо с неизвестна субстанция против хрема и зачервено гърло?
  • 28 Hoho Boho

    16 1 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    Това, което не ми е ясно, защо ваксинираните и преболедувалите, които имат отрицателен тест ги допускат безпрепятствено, а неваксинираните дори и да имат отрицателен тест ги поставят под 10-дневна карантина.

    Може би е някакво суеверие, знам ли...

    Коментиран от #29, #36

  • 29 А бее.. ,Hoho Boho...

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Hoho Boho":

    Не се толкова пък терзай. Ще те свЕтне и ще ти го обЯсни ”Софиянецът”. Той е с всичко наясно и в час.;)
  • 30 ваксил бацилов

    17 2 Отговор
    никой не ги очаква тези отрови,не разбрахте ли,че няма да се ваксинираме американците и англичаните да си ги заврат отзад тези ваксини никой не им ги иска дойче веле е пропагандна помия
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Комита

    11 1 Отговор
    Hе разбрах от кога ще има ваксина срещу хрема... Питам за един познат много тъп.
  • 33 Факт

    9 1 Отговор
    Срещу настинката ваксината не действа дори и извънземна да е
  • 34 Уса

    16 1 Отговор
    Веднъж да се добера до родината няма да ме уплашат и с 1 месец карантина,защото грабвам сопата и отивам на протестите.Който пътува знае,че разлика между ваксани и неваксани относно изискванията по летищата няма.Иска се ПСР и от двете животни и сертификати не важат.Тогава хората се питат,защо са се наболи изобщо,като всичко е било една лъжа

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Коко

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Hoho Boho":

    Не е суеверие, а доказана реалност
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 СМЪРТНОСТТА от ковид до 50г. е НИСКА

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пандемичен комитет":

    За България статистиката по възрастови групи е:

    Възрастова група / Починали / Оздравели

    0 - 19 год. / 0.06% / 99.94%

    20 - 29 год. / 0.12% / 99.88%

    30 - 39 год. / 0.30% / 99.70%

    40 - 49 год. / 0.82% / 99.18%

    50 - 59 год. / 2.10% / 97.90%

    60 - 69 год. / 5.90% / 94.10%

    70 - 79 год. / 12.60% / 87.40%

    80 - 89 год. / 21.00% / 79.00%

    Над 90 год. / 26.20% / 73.80%

    Както се вижда, за хора до 49 години смъртността от корончо в България е ПОД 1.00%. Същевременно инжекциите НЕ спират заразяването и разпространението на вируса. Тогава каква е ползата от тях при МЛАДИТЕ? И за кого?
  • 42 Йфкцкцк

    2 0 Отговор
    Аз съм ваксиниран, но ми писна да трябва пак да се ваксинирам.
  • 43 да бе да

    1 0 Отговор
    За всеки нов щам ваксини, продажби, ограничения, кампании, заплахи...
    Кафа!
  • 44 селтак

    0 0 Отговор
    Ъъъ разбрахме кой разработва новата ваксина,ма не пишете кой разработва следващия щам! За един приятел питам такова....!🤑
  • 45 фил гуд

    0 0 Отговор
    Аха, Ясно. Вече за всеки вариант ще има ваксина.И за варианта ипсилон, омега и зита които предстоят да се появят ли ще правят ваксина? Ще се появят ваксинационни паспорти където ще се отбелязва за кой вариант човек е ваксиниран. Индустрията с ваксините се разраства със скоростта на светлината.