Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 17:28 23 363 10

Лесен тест показва грози ли ви рак на белия дроб

  • рак-
  • бял дроб-
  • бели дробове-
  • рак на белите дробове-
  • тест-
  • прозорец на шамрот-
  • тест на шамрот-
  • нокти

Използва се и от медицинските специалисти като частичен метод за потвърждаване на състоянието

Ако се страхувате, че в даден момент от живота си може да развиете рак на белия дроб, можете да проверите само за няколко секунди, дали сте изложени на риск.

Прост тест, извършен с показалците на ръцете, може да разкрие дали сте застрашени от това заболяване.

Медицинска сестра по онкология призовава хората да внимават за „клубирането на ноктите“, тъй като това може да е признак на рак на белия дроб.

Има лесен начин да го забележите, казва британската медицинска сестра Ема Нортън, цитирана от Huffington Post.

Нарича се тест за прозорец на Шамрот и се прави много лесно. Всичко, което трябва да направите, е да съедините двата пръста заедно, обръщайки ноктите един към друг. Когато ги свържете между двете нокътни плочи, трябва да има свободно пространство.

„Повечето хора с рак на белите дробове не знаят, че пръстите им се допират, освен ако не знаят специално да се грижат за това, но тестът на прозореца на Шамрот е наистина лесен начин да се провери за потенциални състояния", казва Нортън.

"Клубирането на ноктите" е състоянието, при което по време на теста няма свободно пространство между двата нокти. Това всъщност е съкращение от имената на всички заболявания, които потенциално може да имате, ако нямате дупка между ноктите.

 

Интересното е, че тестът се използва и от медицинските специалисти като частичен метод за потвърждаване на състоянието, но можете да го направите сами и отнема няколко секунди.

Защо хората с рак на белия дроб имат подути пръсти?

Според учени от университета в Лийдс заболявания като рак причиняват десет пъти по-високото производство на PGE2, което спомага за успокояване на възпалението на белите дробове.

Следствие на това течността се събира във върховете на пръстите и ги кара да набъбват. Това подуване протича на три етапа - в първия ноктите стават по-меки, във втория има кривина, а в третия означава удебеляване на върховете на пръстите.

Лявата снимка показва диамантена междина между пръстите на показалеца, което означава добро здраве. На дясната снимка не се вижда пролука между показалеца и има възможност за рак на белия дроб.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 104%от противниците на зелениясертификат

    3 15 Отговор
    ПЪРВИ СА НАПРАВИЛИ ТОЗИ ТЕСТ☝

    Коментиран от #6

  • 2 Да Не

    8 1 Отговор
    Вярно е!
  • 3 Иван Грозни

    6 8 Отговор
    Превод в ефир: "грози" (русизъм) - на български казваме "застрашава".
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 9 Отговор
    Тест за ипохондрици...
  • 5 Барабанни пръсти/нокти

    18 0 Отговор
    го наричаха тоя симптом лекари пулмолози от по-старото поколение. И може да е не непременно рак, но и друго - емфизем на белия дроб.
  • 6 Първият и единствен въпрос в този тест е

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "104%от противниците на зелениясертификат":

    Първият и единствен въпрос в този тест е: Набодени ли сте с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ? Ако да - чакайте рака.
  • 7 Прозорецът на Кунчо

    3 3 Отговор
    Ма това е ковид омикрон бе, какви раци. риби и скариди.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Комон Сенс

    5 0 Отговор
    Статията е слаба, но иначе темата е много подходяща за сектор "здраве".
    Да допълним млако инфото.

    Проблемът с този симптом е ,че е трудно да бъде регистриран в ранна фаза от неспециалист. Но ако имате читав личен лекар, то той/.тя би следвало да ви информират ако имате такъв проблем.

    В крайна фаза този симптом показва здравословен проблем, като той може да бъде не само белодробен, но също сърдечно-съдов и др. При всички случаи този симптом не е за подмкнаване, защото корелира отчетливо с неприятни заболявания.

    Ако имате съмнения, консултирайте се с (добре обучен, опитен и добронамерен) лекар.
  • 10 Фен на "ФАКТИ"

    0 2 Отговор
    Глупости.В 4-ти стадий съм белодробен рак.Никого не съм имал и нямам тези симптоми.