Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 22:10 4 830 29

Има ли изобщо смисъл от ваксина срещу Омикрон? Какво показват изследванията

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Макар резултатите от тези проучвания да са предварителни, те загатват, че вероятно не си струва да се разработва специална ваксина срещу Омикрон

Има ли изобщо смисъл от ваксина срещу Омикрон? Какво показват изследванията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Малко след като бе открит вариантът Омикрон, BioNTech и Moderna започнаха разработването на специални ваксини срещу тази мутация. Сега вече има първи изследвания за тяхната ефективност. Ето какво показват резултатите:

През декември 2021 година, малко след като бе открит новият вариант на коронавируса Омикрон, фармацевтичните компании BioNTech/Pfizer и Moderna стартираха разработването на специални ваксини срещу тази мутация. В края на януари започнаха и първите клинични изследвания.

За бързия старт на разработката имаше основателна причина, след като се оказа, че новият вариант на вируса успява да заобиколи защитата, създадена от ваксините срещу Ковид-19, като заразява дори тройно имунизирани. Макар да се знае, че ваксинираните пациенти прекарват боледуването леко, възникнаха опасения, че ако те са асимптоматични, биха могли несъзнателно да разнасят болестта. Именно това даде повод за разработването на специална ваксина.

Новите ваксини не са по-ефективни от бустерните дози

Сега, когато вълната, предизвикана от Омикрон, почти достигна своя връх, а в някои страни вероятно дори вече го е преминала, излязоха и първите резултати от тестове върху животни с новоразработените ваксини. Засега те са достъпни само като предварителни публикации, уточнява специализираното списание "Nature".

Четири изследвания са проведени върху хамстери, мишки и макаци. Три от тях с mRNA (иРНК) ваксини. Макар броят на животните, които са участвали в изследванията, да е малък, резултатът изглежда еднозначен: новите ваксини срещу Омикрон не влияят по-ефективно от бустерна доза след стандартна ваксинация, заключва Дейвид Монтефиори от университета "Дюк" в Северна Каролина.

Най-представително е навярно проучването с макаци. В него учените се концентрират върху ефекта от бустерните дози. Всички осем маймуни са ваксинирани два пъти с препарата на Moderna. След това половината от тях получават трета доза от същата ваксина, а другата половина - от новия препарат, разработен специално за варианта Омикрон. И двете групи изграждат сходни по ефективност антитела, които помагат и срещу Омикрон. Две проучвания с мишки потвърдиха резултатите от изследването с маймуните. При едното от тях също се сравняват ваксините на Moderna, а при другото ваксина, която действа специално срещу Делта мутацията, се сравнява с препарат, модифициран за Омикрон. И това изследване дава подобни резултати - с изключението, че ваксината срещу Омикрон не действа добре срещу предишните варианти. Друго смесено проучване с мишки и хамстери стига до заключението, че при бустерна доза голяма разлика между ваксината, разработена срещу първия вариант, и тази срещу Омикрон няма. При поставяне само на една доза обаче новата ваксина защитава по-добре.

Модифицираната ваксина - струва ли си?

Макар резултатите от тези проучвания да са предварителни, те загатват, че вероятно не си струва да се разработва специална ваксина срещу Омикрон. От една страна бързото разпространение на този вариант успя да изпревари разработването на препарата, макар то да се провежда изключително бързо. Освен това наличните в момента ваксини явно също са ефективни срещу Омикрон.

При тези обстоятелства е вероятно да възникне въпросът дали няма да е по-разумно първоначално да се наблюдава развитието на възможни по-нататъшни варианти и след това, ако е необходимо, да се излезе на пазара с още по-ефективна нова ваксина. Срещу сегашната опасност вече има средства, които дават добър резултат.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW-пропаганден машинен

    81 2 Отговор
    Няма! Приключихме темата! Рекламата на DW да се докладва на КЗП!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай Иван

    29 2 Отговор

    До коментар #2 от "мълчи ве протак":

    Ха ха ха ха
  • 4 Вирусолог

    94 2 Отговор
    Пак тъпа пропаганда от дойче зеле и пак лъжат както обикновено:

    един път казват - "новият вариант на вируса успява да заобиколи защитата, създадена от ваксините срещу Ковид-19, като заразява дори тройно имунизирани"

    И няколко изречения по долу - "Освен това наличните в момента ваксини явно също са ефективни срещу Омикрон"

    Поне се научете да лъжете а не постоянно да ръсите тъпа соросоидна пропаганда.
  • 5 Хихихи

    64 4 Отговор

    До коментар #2 от "мълчи ве протак":

    А ВАКСИНИРАНИТЕ СТЕ КАКВИ?ЧАСТ ОТ ЕКСПЕРИМЕНТ СТЕ И НЕДОСТАТЪЧНО УМНИ ПРЕКАРАН СИ МАЙ А ?ХХАХААХАХ

    Коментиран от #29

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Човек от щаба

    46 3 Отговор
    С малко ли макаци, мишки и хамстери на два крака експериментираха до сега, че тестват отварата и върху бедните животинки. От коментаторите по темата се сещам за поне две мишки и един макак, който всяка сутрин се старае да е първи коментотор по сводката.

    Коментиран от #26

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пеперуда

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "мълчи ве протак":

    Е как пък го разббра това?
  • 10 Мда

    43 2 Отговор
    Разбира се, че има смисъл от американско/ немските препарати за грип. Иначе няма печалба за пенкелерите за грип в САЩ, които никога не са имали ефект и са оксиморон. DW просто се превърна в гьобелсова пропагандна машина, нищо ново.
  • 11 Чочо

    9 61 Отговор
    Хора ваксинирайте се, това ще ни спаси, имахте вяра в науката!!!Стига се слушали заклети антиваксъри. Ваксинирайте се, събудете се....това ще ни спаси.

    Коментиран от #13, #14, #18, #21, #28

  • 12 Потърпевш

    44 5 Отговор
    Нито старите, нито новите течности се справят с вируса. Просто безсмислени неща. Два пъти боледуваш като ефекти от ваксината и трети път омикрон... ваксинирамиъе три пъти карахмв ковид. Това с по-лекото минаване не е вярно. Мисля, че това беше измама и трябва да се потърси съдебна отговорност за тотална измама.
  • 13 Просточо

    48 5 Отговор

    До коментар #11 от "Чочо":

    Как си предстявяш ваксината точно да те спаси? Защо си толкова загрижен за другите хора? Не ми се вярва да си хипер човеколюбец. Явно имаш друга изгода. Ваксините не действат, понеже не са ваксини. Файзер и Модерна нямат нищо общо с науката, за да им се вярва. Фактите го доказват. Ти можеш ли да докажеш, че ваксината действа?
  • 14 ссссс

    40 5 Отговор

    До коментар #11 от "Чочо":

    Стига глупости! От всички познати с ваксини - само 3-ма още не са били с диагноза ковид... Ако сте игленици, защо да ставаме и ние???
  • 15 Гнусно е

    41 3 Отговор
    Че принуждават хората с постоянно облъчване да се ваксинират. Който иска се ваксинира, който не иска си живе така. То не, че има разлика, но все пак, вече не вярвам на нито една дума на прословутите здравни европейски и световни здравни организации. Та там корупцията е на космически нива в сравнение с България. Най-голямата грешка на българите е, че се оставихме на шепа крадци да ни наврат в тази лъжлива и покварена Европа. Вече се вижда, че това е изключително вредно. Станахме 6 милиона в България.
  • 16 Само да кажа

    39 2 Отговор
    Всички в офиса са ваксинирани и всички карахме ковид. Колеги го карат вече втори път. Та модерните и файзерите да си се ваксинират само. Като се замисля, "лекарите" от файзер не са се ваксинирали. Някакви турци изведнъж намерили лек срещу вирус. Няма турчин измислил нещое науката, но сега видите ли станаха най-великите вирусолози.
  • 17 Ййййд

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "мълчи ве протак":

    Такива набодени игленици ,като теб ще се радват скоро на китките от към корените им.
  • 18 Психиатър

    32 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чочо":

    "Хора ваксинирайте се, това ще ни спаси"

    Като ти чета писанията теб вече нищо не може да те спаси - мозъка ти тотално е дал фира.
  • 19 росен росен

    32 1 Отговор
    Всичко свърши,на набодените честито,тепърва ще наблюдаваме последствията.Не е истина колко много вързаха.Едва ли са се прекарвали досега в такива колосални размери,но е сигурно,че и занапред пак може да се прекарат в аналогични мащаби.Където е текло пак ще тече.
  • 20 МБабе

    20 1 Отговор
    играта свърши, прецаканите - прецакани, кеширалите - кеширали. Естествен подбор
  • 21 Времето ще

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чочо":

    покаже, кой си е сложил сам чертата и кой е проявил интелект. Това време няма да е много далече. Всеки сам си е направил избор. Виновни и гаранции няма.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Торби с пари

    16 2 Отговор
    Горките животинки и хора, дето ги дупчат с неясни субстанции "в името на науката и здравето им". Едните (животните), са насила надупчени, а другите (умните, красивите и отговорните), доброволно и с охота.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Fakt

    24 0 Отговор
    Нещо май лъсва лъжата Ковид. Правят опити на животни и търсят антитела за отчет. Нали ни надуха ушите че антителата не били важни да се изселдваме, не показвали оздравяване и наличие на защитни сили в организма. Пък тук мерят ефекта на васксините с антитела.
    Фармацевтичните фирми няма ли нужда да ни обяснят защо ни лъжат?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Холивуд

    3 0 Отговор
    Все пак има още три букви от гръцката азбука, които звучат така някак си...пЛандемично...sigma, upsilon и omega!
    Леко ни отпускат юздите сега, нооо....
  • 28 Вярата

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Чочо":

    в науката е доста компрометирана. Преди години ни увещаваха с научни изследвания, че маргаринът е по-полезен и безопасен от маслото. Напоследък - маргаринът се оказа много вреден заради технологията за транс мазнини. Спанакът и той беше провъзгласен за носител на желязо, после пък съобщиха, че било печатна грешка. за яйцата да не говорим - ту са помилвани, ту -заклеймявани. Та ти си вярвай на науката, колкото искаш. Аз обаче, вярвам единствено в Бог, че при Него всичко е веднъж за винаги казано и доказано
  • 29 Дадох

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи":

    Ви "лайк", но обобщаването на всички ваксани като "не умни" е некоректно. Държавния и медийния апарат (едно и също нещо) положи неистови усилия в целия свят, за са оостигнат панически страх у хората, с което да ги накарат да се набодат. Да не забравяме, че много хора бяха принудени заради работата си.