Last news in Fakti

5 Април, 2022 15:09 3 525 50

ВМРО: Премахването на личните лекари ще ни върне 33 г. назад

  • вмро-
  • лични лекари-
  • доболничната помощ

Тази стъпка е необоснована откъм законосъобразност, целесъобразност и очаквани здравни и икономически резултати

ВМРО: Премахването на личните лекари ще ни върне 33 г. назад - 1
Снимка: Shutterstock

Премахването на личните лекари ще ни върне 33 г. назад във времето на комунизма. С тази позиция излиза ВМРО във връзка с разразилата се дискусия около идеята на здравното министерство да бъде премахната фигурата на личния лекар от здравната система на България.

Ето какво още коментират от ВМРО:

За нас това е меко казано недообмислена стъпка, която реално ще лиши от доболнична помощ и без това хронично болното население на страната ни.

Предложението на „Продължаваме промяната“ в този му вид цели връщане на поликлиниките като алтернатива и компонент на доболничната помощ, което е много озадачаващо. С повечето си свои идеи неведнъж новите властимащи показват своя реверанс и пристрастие към дните преди 10 ноември 1989 г. Необяснима носталгия към период, който е крайно време да осъзнаят, че отдавна е отминал и няма място в съвремието на европейска държава. Подобни популистки мерки са неадекватни и лишени от логическа мисъл, та дори и само от ПР гледна точка, целяща „галене“ на носталгичната нотка към отминалата комунистическа действителност, когато „всички имаха всичко“, но реално никой нямаше нищо.

Ето защо, във връзка с медийно разпространяваните намерения за премахването на личните лекари и възстановяването на поликлиниките по модела на здравеопазване в комунистическа България, за нас от ВМРО е важно да зададем няколко основни въпроса, а именно:

1. Доколко тази неаргументирана с ясни мотиви промяна е била обсъдена с медицинското съсловие и в частност с лекарите по обща медицина, които представляват най-многобройното съсловие на лекарите в България?

Несъмнено визираната идея фундаментално ще засегне структурата на първичната медицинска помощ, осигуряваща навременен и адекватен достъп на гражданите до качествена медицинска помощ.

Тази промяна е пряко свързана с пълна реорганизация и промяна на доболничната помощ, което от своя страна е един времеемък процес, без ясен хоризонт за осъществяване и без ясна представа за нейната реална ефективност.

Към настоящия момент доболничната помощ в България подсигурява адекватно необходимите здравни нужди на населението, като пациентът има достъп и право на избор относно лекуващ лекар, диагностика и проведено лечение.

2. Коя модерна здравна система няма специалисти по обща медицина?

Не случайно в стратегиите за развитие на здравеопазването личните лекари са отъждествявани с термина „gatekeepers“, явявайки се пазачи на стабилността на здравната система и своеобразен филтър за пресяване на пациентите на база техните заболявания, нужда от специализирана медицинска помощ и спецификата на всеки отделен случай.

Ролята на общопрактикуващия лекар е основополагаща в семейното и детско здравеопазване и не бива да бъде в никакъв случай подценявана. Доверието на пациента към лекаря се изгражда с години и коства огромен труд, свързан с високо ниво на професионализъм и емпатия от страна на личните лекари.

3. Подобен опит да се заобиколят личните лекари няма ли да доведе до експлозия на разходите без подобряване на здравето?

Тиражираната в медиите идея за промяна в здравеопазването е неаргументирана, необоснована и липсват ясни мотиви, както и икономическа обосновка на ползите от нея със съответните финансови анализи. Тази идея поставя под риск цялата система на доболничното здравеопазване с риск от възникване на недофинансиране на сектора и цялостен колапс на здравната ни система. Управляващите следва да са наясно, че доболничната помощ е крайъгълен камък и стожер на цялата здравна система, явявайки се основата на здравно-социалния айсберг.

Пациентите не са длъжни и имат нужната дълбочина на познание относно това какво е най-добро за тях като диагностика и лечение и разчитат на лекаря като личност, на която да доверят своето здраве и лечението на своето заболяване. Това е основополагаща аксиома за качествено и адекватно лечение и постигане на най-добри терапевтични резултати. Връзката между лекаря и пациента е ключова в процеса на изграждане на доверие и постигане на желаните резултати, а посещението при специалист по лична преценка на пациента може да крие рискове за неговото здраве и живот. И именно в това се състои изградената симбиоза в отношението между личния лекар и пациент.

4. Съобразена ли е тази идея за промяна с действащите здравни стратегии на СЗО относно развитието и подобряване на здравеопазването?

Малко известен факт за управляващите от ПП „Продължаваме промяната“, който подчертава тяхното непознаване на материята в дълбочина, е, че на конференция, организирана от СЗО и УНИЦЕФ през 1978 в Алма-Ата, изрично е изготвена действаща и към настоящия момент, декларация, която изрично подчертава важността на първичната здравна помощ, като стратегия за постигане на по-добро здравеопазване на населението. Благодарение на този акт, днес в развитите страни над 90% от медицинските дейности могат да се поемат от личните лекари.

Всички тези поставени въпроси и съмнения нямат ясен отговор към настоящия момент, а идеята за промяна на системата на доболничната помощ е неаргументирана и необоснована откъм законосъобразност, целесъобразност и очаквани здравни и икономически резултати.

В обществото ни остава усещане, че управляващите показват явно непознаване на материята, както и ролята на общопрактикуващия лекар в една съвременна здравна система, а именно да се явяват връзка между здравната система и пациента чрез създаването на крепко доверие и емпатия към отделния пациент, неговото семейството и средата.

Личните лекари лекуват човека, а не само неговата болест, колкото и подробно тя да е описана в здравното му електронно досие. Електронното досие към настоящия момент е платформа, която е без обозрим хоризонт, без ясно дефинирани реални ползи и ефективност.

Съдържанието на тази платформа към настоящия момент буди повече съмнение и въпроси, отколкото е дала реални отговори. От своя страна основната аргументация в полза на визираната промяна е именно тази тепърва предстояща за внедряване платформа, с неясни краен резултат и практически успех.

Обявените намерения от страна на управляващата партия „Продължаваме промяната“ предизвикват смут и възмущение сред общопрактикуващите лекари и техните пациенти.

Несъмнено в първичната медицинска помощ има проблеми. Но предложените решения противоречат на основни принципи на специалността „Обща медицина“, които са дефинирани от европейските и световните организации на семейните лекари.

Повече от 20 години усилия за утвърждаване на лекарите в първичната медицинска помощ биха били заличени с лека ръка в поредната необмислена реформа.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bil4o

    48 1 Отговор
    не знам да сме вървели напред, все кърпим дупки? :)

    Коментиран от #4

  • 2 фалшиви патриоти

    58 2 Отговор
    Мълчи и се скрий...... толкова години бяхте във властта нищо за България не направихте,поне здравната система да бяхте оправили...,ама вие бяхте заети в продажба на паспорти,теглене на милиарди заеми за плащането на хартиени самолети

    Коментиран от #7

  • 3 Ха ха ха

    45 4 Отговор
    Заплата на джиПи 7- 12 бона средно, сестра 800 лева специалист 1100лв.

    Коментиран от #47, #48, #49, #50

  • 4 СимулираМЕ

    42 1 Отговор

    До коментар #1 от "Bil4o":

    Симулираме преходи към нищото, сле дкато 30 години се видя докъде здравеопазването стигна, как може да има човек, които твърди, че ако ги махнем ще стане по-зле ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Димов

    54 1 Отговор
    Преди 33 години имахме повече население и по-малко болни.
  • 7 Димов

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "фалшиви патриоти":

    Какви патриоти? Чии патриоти са те? Какво се крие зад съкращението им? Буквата М за какво е, за България ли?
  • 8 Зззз

    41 1 Отговор
    Точно тогава ,когато се ходеше на специалист без направления и когато те заболи ухо не ходиш на очен лекар. Хайде стига защитавате лапачите , ходиш при л л само да ти даде направление висиш като луд ,въпреки че знаеш че той не може да ти реши проблема ако пък си жена съвсем.

    Коментиран от #19

  • 9 Тома

    48 3 Отговор
    Че лошо ли е да върнат здравеопазването 30 години назад.Тогава имахме много добри специалисти по всякакви болести и хората не умираха на стълбите пред болниците.И най важното е че всичко беше без пари
  • 10 Димов

    38 1 Отговор
    Преди 33 години имаше лекар във всяко село и зъболекарски кабинет в училище.
  • 11 Aлфа Bълкът

    31 3 Отговор
    Най-големите мошенгии са личните лекари, драскат направления за щяло и нещяло!
  • 12 мишо

    37 0 Отговор
    ОТЛИЧНА ИДЕЯ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ВСЕ ИМАТ НЕДОСТИГ НА НАПРАВЛЕНИЯ
  • 13 Димов

    31 1 Отговор
    Преди 33 години започна опорочаването на тази благородна професия. Алчността е съсипала всичко, до което се е докоснала. Да си лекар не е нито бизнес, нито просто професия. Да си лекар е призвание, чест, чувство за обществен дълг. Добрият лекар е благодат.
  • 14 1234

    31 0 Отговор
    Премахването на личните лекари ще ни върне 33 г. назад във времето
    -----------------------------------------------
    Не ,ще ни помогне да преодолеем загубените 33 г. с помоща на личните лекари.
  • 15 Тракиец🇺🇦🇮🇹🇩🇪🇧🇬🇮🇷🇯🇵

    23 1 Отговор
    Глупости. ВМРО е доказано вредна антинационална организация и за това никога не печелят избори и народа ги изхвърли на бунището. С премахването на личните лекари се цели правилното преструктуриране на първичната и доболничната помощ. Личните лекари доказаха за последните 22 г че са НЕЕФЕКТИВНА бръмка в здравеопазването и тежест от която нито болните нито здравеопазването има дивидент. А и ВМРО що мрънкат относно комунизма ? Шефа им е агент от ДС с псевдоним - Иван . Нека не забравяме също така и че ВМРО бяха най големите либисти на мафията на ДС в лицето им на КРИБ БСК и АИКБ със закон който имаше за цел вкарване на емигранти от страни извън ЕС с цел ДЪМПИНГ на трудовия пазар и погром на българския работник. ВМРО е антибългарска организация
  • 16 Пишман

    17 0 Отговор
    А дано!Поне като качество на здравеопазването!
  • 17 proi4o

    5 0 Отговор
    Черньо Пеев,Илия Дилберов и Яне Сандански ще ви върнат вас,кучета !
  • 18 Димов

    18 0 Отговор
    На "патрЕотите" да им кажа, че съм върл противник на тоталитарният строй, но има неща, които тогава работеха по-добре, отколкото сега. Здравеопазване, образование, спорт, култура, опазване на общественият ред и още няколко, са сред тези неща. Отсейте и вземете доброто от старото. Не го замитайте под килима, заедно с недостатъците на отминалият строй.
  • 19 гост

    1 14 Отговор

    До коментар #8 от "Зззз":

    Ако това стане, ще чакаш по няколко месеца за специалист.Или си мислиш че специалиста ще те приеме веднага ,когато на теб ти скимне че си ,,за специалист" И навремето не можеше да се ходи свободно при специалистите.Отиваш първо при кварталния с картона,и ако той прецени те праща. А за жените не ми се мисли колко ще чакат за час за гинеколог.

    Коментиран от #24, #27, #29, #31, #32

  • 20 Човешка ценност

    8 0 Отговор
    ДНК-то на човек може да се променя зависимост от това какъв живот живее и как го живее !
  • 21 Вова

    3 3 Отговор
    Много букви - малко мисъл.

    Човек трябва да познава себе си и да умее да управлява тялото и ума си. Посредници по обща медицина, на нормален човек, не са му нужни.

    Медицинската услуга има своята цена, определена от предлаганото в конкретния случай качество. Изравняването на достъпа неминуемо довежда до липсата на върхово качество за тези, които искат да го получат и са готови да платят за него. Това демотивира хората да се стремят към съвършенство, което да им дава доходи, които да ги отличават от общата маса.
  • 22 Ugn

    16 3 Отговор
    Да не беше по-лошо когато ги нямаше.Това е узаконено обирджийство на здравната каса без реална здравна услуга. На никого не му е нужен диспечер да го изпрати на друг специалист по веригата.Друг е въпросът вече колко специалисти са останали.Едно време се мислеше за напред и имаше планово обучение на кадри.Сега всички се тикат икономика,финанси,право и други модерни американски кухи професии,за да се научат как се изкарват лесни пари със заобикаляне на законите и промиване мозъците на потребителите с реклами и нелоялни търговски практики.

    Коментиран от #34

  • 23 no name no face no number

    17 3 Отговор
    Ако върнете здравната система от социализма лично ще почерпа, тая демоктатичната за нищо не става
  • 24 Вова

    3 11 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Обичайните хора разполагат с пряк достъп към нужните им специалисти. Отделно че те не се нуждаят от постоянна медицинска помощ.

    Болните, с множество заболявания, обикновено са ги придобили от преднамерено ниско качество на живот, съчетано с хронични пороци, като употреба на алкохол, безразборно самолечение и т.н. Ресурс за тях трябва да има, но оскъден. Иначе се размножават безконтролно.

    Коментиран от #38, #39

  • 25 Напротив

    11 1 Отговор
    Напротив! Ако ги премахнете и нищо друго не предприемете може би ще се върнем 33г назад. Топлата вода вече е измислена,драги ми експертен ! Но не ви е изгодно да подобрите системата.Вие там горе се лекувате в Правителствена болница и не ви пука !
  • 26 Системчик

    17 2 Отговор
    Две излишни неща: местене на часовниковите стрелки и GP.
  • 27 no name no face no number

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Квартален лекар при соца? Пълни лъжи. Имаше квартален ама не беше лекар а милиционер явно той те е лекувал, дано е успял. Едно време като изключим правителствена и военна болници, отиваш на регистратурата на която и да е болница казваш какъв ти е проблема и ти си човека изобщо не чакаш, разбира се чакаш пред кабинета но това е нищо в сравнение с тази аномалия на здравеопазеане днес. И хората помагаха, а не като днешните само пари да искат и задължително хапчета от еди коя си аптека. Сравнение на преди и сега не юоже да има преди имахме здравеопазване, а сега хаймани в бяло

    Коментиран от #28

  • 28 Зззз

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "no name no face no number":

    Ееее не беше квартален, а участъков лекар се водеше , за другото си прав.
  • 29 Зззз

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Какво да коментирам с всезнаещ, глупостите не заслужават коментар.
  • 30 Данчо

    12 0 Отговор
    Къде го Шкембе войвода да го питаме нещо за едни самолети и други неща? Вмро и цялата Хунта направиха България за посмешище пред света. Отделно колко се открадна от българите.
  • 31 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Не говори глупости, като не си живял навремето, а си роден 20 години след него. Питай вашите, дали са чакали за преглед при специалист.
  • 32 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Специалистът ще те приеме, като ти дойде реда в чакалнята. Както приемат всички лекари.
  • 33 нснс

    6 0 Отговор
    лекари секретарки тава не е лекар .
  • 34 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ugn":

    Един рядко добър коментар. Удоволствие е да се четат такива.
  • 35 876ФР

    7 0 Отговор
    Махайте личните лекари! Не са нужни. Само източват НЗОК.
  • 36 А Буров

    5 0 Отговор
    ВМРО е доказано противонародна организация, защитаваща единствено интересите на едрия капитал! Крайно време е да бъде забранена или най малкото обикновенните хора да снемат доверието от нея.
  • 37 Ако

    4 1 Отговор
    Го направят това ще стане много добре.А не като сега бебета и възрастни висиме пред вратите че това ни бил личния лекар.Няма сравнение с това което беше преди и сега медицината по комунистическо време беше на ниво.Затова бяхме и по здрави.И лекарствата ни бяха по качествени.Сега антибиотик ти изписват па 20 дни да пиеш и той не ти помага.Тровят ни от33г насам.
  • 38 Явно

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вова":

    Каракачанците лапкат от сегашната ситуация и пищят на умряло.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЛЛЛ

    3 1 Отговор
    Чудесна идея да се махнат личните лекари. Моя изобщо не е лекар а ЕТ - няма преглед, няма мерене на кръвно, няма профилактични прегледи, единственото което се дава е направление и 5 лв такса. Да връщат поликлиниките и общопрактикуващите лекари
  • 41 Вова

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "И на теб":

    Истината боли, да?
  • 42 Panzerkorps

    1 3 Отговор
    Много правилни доводи, но тук няма кой да ги чуе. Пълно е с чугунени глави, които си мечтаят за годините на мизерията.
  • 43 Боли ме шнура

    2 0 Отговор
    Сега как е, идваш за направление или медицинско което отнема 2 мин. А чакаш разни дето са дошли да си премерят кръвното или пенсионери да си разкажат как са им внуците, това съм го преживявал.
  • 44 Петрова

    3 0 Отговор
    Дано да се случи! Обвързването с личен лекар е ужасно.Длъжен си да висиш с часове пред кабинета му за направление или рецепта.Те са като диспечери към специалистите. Ако отидеш в друго населено място,не може да се прегледаш по НЗОК.
  • 45 Бобо

    1 0 Отговор
    Вмро да се научат как се поздравява. Да се научат, че като си употребил алкохол не се управлява автомобил. Да знаят , че националист не означава да си агент на чуждо разузнаване, че паспорти се дават, а не се продават.
  • 46 Rock

    1 1 Отговор
    Аз лично се чувствам лична на личната...вместо тя да ми е лична. Затова и ходя рядко при нея- ако благоволи да ме погледне и да изръмжи нещо ми струва скъпо. Дори и да почукам на вратата ме таксува без касова бележка. Тези апарати са хванали паяжина Бабките в чакалнята първо ходят да им се лее куршум против страх и после отиват при личната... Или обратно ако им вмени вина,че са виновни,че са се разболели...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Panzerkorps

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Мойте дъpтaци взимат само 5-6 к. и това се видя много на шибaHaTa, гoлтaшka и3мeт.