Last news in Fakti

28 Април, 2022 15:57 2 534 1

Кога проблемите със зрението са симптом на рак?

  • зрение-
  • симптоми-
  • рак-
  • мозък-
  • очи-
  • офталмолог

Лекари изясняват кои симптоми, свързани със зрението, са наистина притеснителни и трябва да потърсим лекарска помощ

Кога проблемите със зрението са симптом на рак? - 1
Снимка: Shutterstock

Най-често зрението намалява и се влошава заради напредването на възрастта, прекалено дълго стоене пред компютъра или телевизора. Но понякога причина за това може да са и опасни патологии, пише zdrave.to.

С възрастта ние виждаме все по-зле и по-зле, остротата на зрението тихомълком се понижава. Офталмологът ни предписва очила или пък си слагаме лещи. Това е напълно нормален сценарий. При някои проблемите със зрението започват още в детска възраст: детето е принудено да свикне да носи очила и да седи на първия чин.

Много е важно хората над 40 години редовно да се подлагат на профилактични прегледи при очен лекар, дори и нищо да не ги безпокои. Това помага да се запази зрението, напомнят офталмолози. Има случаи обаче, когато започваме да губим зрението си заради опасни патологии.

Един от съществуващите варианти е тумор на главния мозък. Защото образуванието може да притисне зрителния нерв и човек напълно да ослепее само за 2-3 месеца. До там се стига, ако човек не потърси навреме медицинска помощ. „Проблеми със зрението могат да възникнат, когато заради тумор в главния мозък налягането вътре в черепа предизвиква оток в задната част на окото.

Симптомите могат да се развиват постепенно, в продължение на няколко месеца и дори година, ако туморът расте бавно. Или обратното, много бързо, само за няколко дни или седмица, ако туморът расте с ускорен темп”, цитира британски офталмолози изданието „Експрес”.

Притеснителни признаци:

  • светът около вас се превръща в неясен и мъгляв за много кратки срокове;
  • започвате да виждате раздвоено;
  • забелязвате, че ви е трудно да контролирате движението на очните ябълки;
  • остро реагирате на ярка светлина;
  • забелязвате, че ви е изчезнало „страничното” зрение;
  • проблемите със зрението се съпровождат с главоболие.

Освен проблеми със зрението, за тумор в главния мозък могат да свидетелстват и внезапно появили се гърчове. Всъщност, такъв симптом се среща много рядко. Също така човек с тумор в мозъка може да получава периодични „потрепвания” на ръцете или краката, могат да се появят проблеми с координацията.

Ако забележите у себе си горепосочените симптоми, не чакайте, а поискайте направление за невролог и офталмолог. Но не се паникьосвайте излишно.

Често характерните симптоми могат да се отнасят за други, по-малко опасни за живота патологии. Когато ни се случи да виждаме света мъгляв наоколо, това може да се дължи и на умора, както и на недоспиване.

Често зрението се влошава за няколко месеца и дори година, а човек се обръща към специалист чак когато осъзнае, че без очила не може вече да вижда. Редно е да търсите специалист преди още да се наложи носенето на очила, съветват докторите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.