Last news in Fakti

22 Август, 2022 10:52 1 351 9

Мими Виткова: На практика заменихме медицината с пари. Контролът в системата е нулев

  • мими виткова-
  • пари-
  • медицина-
  • контрол-
  • нулев-
  • система

Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната, твърди бившият здравен министър

Мими Виткова: На практика заменихме медицината с пари. Контролът в системата е нулев - 1
Снимка: БГНЕС

"Това, че сме в тежък дисбаланс, с превес във финансирането на болничната помощ, е очеваден факт. Това се случи на базата на абсолютно немотивираното разрастване на болничната помощ, строителството на нови и нови болници, предимно частни. Ние влязохме в осигурителната система с брой на болнични легла, по-висок от средния за Европа и въпреки това продължавахме да строим. Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ. По какъв път вървим? Проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а как сме организирали медицинското обслужване."
Този коментар направи пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Виткова е на мнение, че "на практика ние заменихме медицината с пари".

"Увеличението на цените някои клинични пътеки поставя отново на дневен ред проблема за остойностяването на здравните услуги. След като нямаш цялостно остойностяване, за да ти е ясно кое колко струва, видно е, когато се нададе вой за тежък дефицит в някоя клинична пътека, тогава се акцентира вниманието само върху нея, а какво е състоянието в останалите, не е ясно."
"Трябва да остойностим всичко, което се плаща с парите за здравеопазване. Не е възможно да не знаеш. И всички цени на клиничните пътеки са образувани ей така, казано грубо, гледайки в тавана", заяви Виткова.

Бившият здравен министър акцентира и върху възнагражденията на работещите в здравната система и тежките диспропорции там.

"Докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има", категорична е Мими Виткова.

В системата контролът е нулев, смята д-р Виткова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 МИЖАВ ИНТЕРЕС

    4 1 Отговор
    Раздържавяване на НОИ, общините и работническите синдикати да командват лични сметки - лични акции - в производство на жилища, храни, селско стопанство и дрехи, енергетика и водоснабдяване. 40% от БВП на зает да е минималната заплата - обявена от държавата, толкова да е в предприятието - като 40% от добавената стойност на зает там, ако това е повече от държавната минимална заплата. 25 болници напълно безплатни, с 8% от БВП ВЗЕТИ ОТ ДДС и АКЦИЗИТЕ. Частните да лекуват само работниците осигурени от работодател. Срещу брак се дава едностаен апартамент, едно дете и ги местят в двустаен апартамент, две деца и в тристаен, три деца и в четиристаен, ... и. т.н. Така и циганите ще се разселят, но 100 кабинета от 10 човека всеки, ще се грижат за интеграция на селяните и циганите.

    Безработен да получава предплатена квартира и купони, дрехи и посуда, ако си намери работа и подпише договор, и чак след 2 месеца да му се спре социалната помощ. Дори със социална помощ (30% от минималната заплата) да може да се работи до 80 часа месечно - за да не се губят умения и да се срещат с работодателите. 1000 държавни пенсии за колтур-трегерите и занаятчиите.. равни на средната заплата. 140 милиона лева, 0,1% от БВП за кино. 30% за 500 филма, 30% за 50 филма, и 30% за 5 филма. 10% за сайтове, кина, ..., за безплатно гледане..
  • 3 юнкер

    13 0 Отговор
    ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ГОСПОЖО ВИТКОВА ,ЧЕ ПРЕЗ ВАШЕ ВРЕМЕ СЕ РОДИ БЯЛАТА МАФИЯ,ТОГАВА БЯХ И ПОТЪРПЕВШ,ОТ ВСЕКИ КАБИНЕТ СЕ ИЗКАХА ПО ЕДНА ДОЗИНА ПАРИ ,ВЪРХА БЕШЕ ПРИ ПИРОГОВ,ИЛИ ДАВАШ ПАРИ БЕЗКОНТРОЛНО ИЛИ ТЕ ЧАКАШЕ СМЪРТА ,БЕЖЕ ЕДИН ГОЛЯМ УЖАС И ТОС МИНИСТЪР ТОГАВА МИМИ ВИТКОВА ,СЕГА СТЕ ТРЪГНАЛИ АКЪЛ ДА ДАВАТЕ ,СРАМ И ПОЗОР И НАГЛОСТ !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 67897

    7 0 Отговор
    Доста премерена в изказването си е доктор Мими Виткова, а ако човек е бил и пациент на същата тази болнична помощ и реши да я опише в действителност тук просто ще го изтрият като коментар! Корупция, мизерия, некомпетентност, липса на морал, да не говорим за спазване на Хипократовата клетва, лекуват те не от това което си болен, а от най платената клинична патека, за всяко нещо се плаща разбира се нерагламентирано, цяло щастие е ако излезеш по здрав от колкото си влязъл! Съжалявам че държавата не е рекитирала години наред да и заплащам здравни вноски, като срещу това човек не получава нищо, едно унижение! Да повдигнем въпроса и за болничните, там също нещата са така организирани че всичко да е за сметка на болния! С една дума кражба, рекет, мизерия и ако имаш години ще живееш, но не и благодарение на болниците ни!
  • 6 Да, ама не

    3 0 Отговор
    Когато тая беше министър в болниците нямаше основни консумативи и лекарства, болните трябваше да си носят чаршафи, възглавници, храна, лекарства... По нейно време беше спин аферата със заразена кръв.
    Тогава при кръвопреливане ме заразиха с хепатит С и превърнаха моя, и на семейството ми, живот в ад. Проклина те витковице!
  • 7 един

    2 0 Отговор
    Тази комунистка като беше министър остави хиляди млади лекари без специалност, като обяви няколко нулеви години! Сега е видна капиталистка собственик на Далл Богг!
  • 8 Ха Ха

    1 0 Отговор
    Тая от .....кръстовището ли беше !
  • 9 Ехххххх

    1 0 Отговор
    Миме, до там я докарахте.