Last news in Fakti

30 Септември, 2022 15:15 1 967 0

Диетолог посочи най-безопасните бързи храни

  • диетолог-
  • здраве-
  • бърза храна-
  • пица-
  • бургери-
  • най-безопасни-
  • хранително натравяне-
  • наднормено тегло

Честата консумация на тези ястия може да доведе до наднормено тегло

Диетолог посочи най-безопасните бързи храни - 1
Снимка: Shutterstock

Диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова посочи най-безопасните видове бърза храна, като оцени ястията от гледна точка на вероятността от хранителна токсикоза и забавено увреждане на организма.

Рискът от натравяне е изключително малък при консумация на пица или бургери, тъй като тези ястия обикновено се произвеждат на автоматични линии, казва гастроентерологът, цитиран от БГНЕС.

"Обикновено бургерите се произвеждат автоматизирано. Бургерът не предизвиква симптоми на хранително отравяне. Освен това не си спомням случаи на отравяне с пица, освен ако тя не се съхранява в стайни условия", казва Дианова.

Ако оценявате бързото хранене от гледна точка на риска от развитие на хранителна токсикоза, бургерите и пицата са най-безопасните варианти, смята тя. Но честата консумация на тези ястия може да доведе до наднормено тегло и изостряне на някои хронични заболявания, предупреждава гастроентерологът.

"Пицата е богата на въглехидрати, белтъчини и мазнини и не съдържа фибри. Тя може да обостри заболявания като холецистита или панкреатита. А честата консумация на бургери може да доведе до увеличаване на теглото след известно време", казва Дианова.

Почти всяка бърза храна оказва отрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт (СЧТ), подчертава тя.

Ако искате бърза закуска извън къщи, която със сигурност няма да навреди на здравето ви, може да хапнете ядки и банани, ако ги сложите в кутия за обяд и ги вземете със себе си, заключава тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА