Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 10:00 993 5

Близо 200 вируса атакуват дихателната система през есенния сезон

  • вирус-
  • есен-
  • пулмолог-
  • д-р александър симидчиев -
  • дихателната система

"В този сезон се сблъскваме с така наречените риновируси. Те засягат горните дихателни пътища - носа и носоглътката. Отделно има и грипни и респираторно синцитиални вируси. Това е един букет от близо 200 вируса, които могат да атакуват дихателната система", поясни пулмологът д-р Александър Симидчиев

Близо 200 вируса атакуват дихателната система през есенния сезон - 1
Снимка: БГНЕС

"В този сезон се сблъскваме с така наречените риновируси. Те засягат горните дихателни пътища - носа и носоглътката. Отделно има и грипни и респираторно синцитиални вируси. Това е един букет от близо 200 вируса, които могат да атакуват дихателната система", заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред bTV.

Той подчерта, че оплакванията са много сходни и са свързани със запушен нос, хрема, кашлица, понякога свиркане в гърдите - бронхиолит.

“Има такива, които често предизвикват само едно от тези оплаквания и други, които засягат само горните дихателни пътища", добави д-р Симидчиев.

Пулмологът подчерта, че стандартните мерки са домашен покой, течности и рационално хранене с превес белтъчните храни.

Той бе категоричен, че антибиотиците трябва да се изписват само от лекар.

Антибиотиците ще помогнат тогава, когато са предписани от човек, който знае защо се предписват и кога се предписват, т.е. лекар. Много хора смятат, че антибиотиците са безобидни, но всъщност те предизвикват доста сериозни ефекти върху общественото здраве. Когато много често вкарваме антибиотици в нашия организъм, бактериите, които са вече там, започват да свикват с тях получава нещо, което се нарича резистентност. Това е истинският бич, защото след няколко години на безразборно ползване на антибиотици може да се стигне до там, че да се лишим от този огромен напредък в медицината и няма да има с какво да се лекуваме", обясни д-р Симидчиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да бъдем точни

    15 1 Отговор
    200 вируса, известни с общото наименовение" ковид".
  • 3 КовидманЯк

    10 1 Отговор
    Всичко ще го пишат корона и готово - новия щам е готов.Играли сме го тоя цирк вече две години...
  • 4 Рошко

    6 1 Отговор
    Коеид маниаците да се наредят за 200 ваксини, та да се отървем от тях по бързо. От грип се е умирало умира се и ще се умира аман,или някои ди повярваха че като се на боцкат и ще живеят вечно
  • 5 случаен

    4 0 Отговор
    и къде беха тез вируси 2г.щот не ги спомена никой