Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 19:12 3 409 12

В сезона на грипа: Как да се лекуваме правилно?

  • грип-
  • болест-
  • болка-
  • температура-
  • лечение-
  • мускулни болки

Ето как да се преборим с неприятните мускулни болки, когато се разболеем

В сезона на грипа: Как да се лекуваме правилно? - 1
Снимка: Shutterstock

Болките в тялото са един от най-честите симптоми на грипа (инфлуенца). Мускулите може да станат толкова болезнени (миалгия), че болката да се проявява при минимално движение. Болките в тялото, причинени от грип, често карат човек да се чувства слаб, уморен и дори изтощен.

Болките в тялото при грип всъщност имат много важна цел. Грипът е респираторна инфекция, която се причинява от вирус. Когато човек се разболее от грип, в неговото тяло се освобождават вещества, които му помагат да се бори с инфекцията. Мускулните болки се случват поради този имунен отговор. Болката причинява дискомфорт, но тя всъщност означава, че тялото реагира по правилния начин, за да се пребори с грипния вирус, информира puls.bg.

Освен грипа, дехидратацията също може да причини болки в тялото. Ако човек се чувства зле по време на грип, трябва да приема достатъчно течност. Чували сме това от личните си лекари. Правилната хидратация е важна, когато човек е болен, но е необходима и когато се чувства здрав – тялото се нуждае от вода, за да предотврати мускулните спазми и болки.

Кога е повишен рискът от болки в тялото от грип?

Някои хора изпитват болки в тялото всеки път, когато се разболеят от грип, докато други усещат мускулни болки рядко или въобще не страдат от тях. Хората в напреднала възраст и пациентите с хронични здравословни проблеми като диабет и автоимунни заболявания са изложени на повишен риск да изпитат повече болки, когато имат грип, тъй като техните тела по-трудно се борят с инфекцията.

Хората, които живеят в по-студен климат, страдат повече от болки в тялото при грип, отколкото хората, които живеят в топли региони, отчасти защото по-ниските температури могат да накарат мускулите да се стегнат.

Ако човек изпитва болки в тялото заедно с други оплаквания като кашлица, болки в гърлото, хрема или запушен нос, главоболие и умора, тези симптоми може да показват грип. Възможно е също грипът да се проявява и с треска. По-рядко болните имат симптоми на грип като повръщане или диария.

Как се лекуват болките в тялото при грип?

Грипът и болките, които причинява, обикновено изчезват за няколко дни и рядко продължават повече от две седмици. Междувременно има стъпки, които може да бъдат направени, за да бъдат облекчени симптомите на грип, докато тялото се лекува.

Прием на болкоуспокояващо лекарство

Болкоуспокояващите медикаменти без рецепта могат да помогнат при болки в тялото от грип. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) е по-вероятно да помогнат при болки, отколкото други болкоуспокояващи, като парацетамол (ацетаминофен). Примери за НСПВС, които могат да бъдат закупени без рецепта, са ибупрофен, аспирин и напроксен.

Ако човек не може да приема НСПВС, защото страда от определени здравословни проблеми, е препоръчително да се консултира със своя лекар за болкоуспокояващо средство, което би било най-подходящо за него.

Болки в тялото при деца с грип

Аспирин не трябва да се дава на деца под 18 години, особено ако са болни от грип. Аспиринът е свързан със синдрома на Рей (Reye) при децата, който може да засегне черния дроб и белите дробове на детето.

Поддържане на добра хидратация

Когато човек е болен от грип или треска, неговото тяло губи повече течности чрез прекомерно изпотяване и в някои случаи повръщане или диария. Приемът на голямо количество течности ще възстанови изгубените и ще помогне на тялото да се бори с инфекцията. Препоръчителен е приемът на вода, бульон, чай, електролитни напитки и спортни напитки. Супата е добър избор, ако болният има проблеми с храносмилането и консумацията на твърда храна.

Пълноценна почивка

Пълноценният сън също е важен, тъй като той играе важна роля в регулирането на имунните функции, необходими за излекуване и намаляване на възпалението в тялото. Болките в тялото от грип предизвикат неудобство, въпреки това човек трябва да се опита да се отпусне и да си почине. Сънят ще даде време на тялото да се пребори с инфекцията.

Топла вана

Топлата вана или душ отпускат стегнатите, болезнени мускули и облекчават болките в тялото. При наличие на висока температура или треска е препоръчително водата да не бъде твърде гореща, за да се избегне покачване на телената температура още повече. Треската също може да причини замаяност и обща слабост, затова ваната е по-безопасен вариант от душа.

Децата със симптоми на треска или настинка трябва да бъдат наблюдавани, когато вземат душ или вана, за да бъде избегнато нараняване.

Нагревателните подложки и затоплящите одеяла могат да облекчат някои болки в тялото от грип. Необходимо е да се внимава с тези методи на затопляне, за да бъдат избегнати изгаряния.

Масаж

Масажът може да помогне при болки в тялото от грип и е възможно индиректно да помогне за по-бързото възстановяване, защото може да намали нивата на кортизол в тялото. Хормонът на стреса отслабва имунитета, като уврежда определени бели кръвни клетки, борещи се с инфекцията.

Въпреки това е малко вероятно професионалните масажисти да лекуват човек, докато той е болен. Вместо това масажът на мускулите може да бъде извършен от партньор, член на семейството или приятел (и е добре те да използват маска за лице, за да бъдат предпазени от вируса). Масажирането на тялото с успокояващи кремове може да подобри притока на кръв и да облекчи болката в мускулите.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    8 0 Отговор
    Урсулка ви е платила по 10 дози, бийте си ги и край на грипа. Аз си имам аспирин джинджифил мед и лимон, а за масаж сода с оцет

    Коментиран от #9

  • 2 123

    8 1 Отговор
    Витамин С по 200мг всеки ден.
  • 3 БАЙ КУРТИ

    2 0 Отговор
    Щом МУМИЯТА/БРАЙ....ЪН ,отпусна 6 милиарда, преди 2 месеца на бялата мафия. Ще се мре Яко.
  • 4 Русофил

    4 1 Отговор
    Компрес от ракия.
  • 5 Мерси

    0 0 Отговор
    ще кажа аз за тези съвети !
  • 6 Иван

    2 1 Отговор
    Безмислена, безполезна статия. Пълнеж.
  • 7 Механик

    8 0 Отговор
    Сега се оказа, че е сеозна на грипа ли? Щото миналата година по това време ни убеждаваха разни "математици", "лалки подобни на Джаба", "НОЩ-ници" и пр, че по това време е сезона на КОВИДА и "ще се мре! Яко ще се мре". Говореше се за "чували", "умираши хора" пред бърза ппомощ, недостигащи легла в "ковид отделенията" и всяка сутрин ни "осведомявахте" колко са се заразили и колко са умрели.
    Аз смятам, че трябва да бъдат съдени, всички тия, дето правеха това! Да бъдат съдени за "Всяване на паника и извличане на девиденти от това действие". Имаме подходящи членове и алинеи за тая цел.
    п.п.
    А ПУТИН си скапа ковида само за 2 дни. Усетихте ли?
  • 8 Бате Енчо

    0 0 Отговор
    В Massage Parlor пак с масажи ги "лекуваха"!
  • 9 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    С тва сливиците ли си масажираш 😆😆
  • 10 Вирус

    1 0 Отговор
    Абе нали нямаше грип бе отде се появи искам си ковид19 хахаха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ковид Цунами 6

    0 1 Отговор
    Не се безпокойте антиваксъри. Ковидът не ви е забравил. Вече настъпва с новия подобрен вариант - специално за вас! Заобикаля ваксини и предишен "имунитет", който светилото на медицината Мангъров ни убеждаваше че е доживот, затова убеди сума ти народ да се заразят. Е някои измряха и не могат сега да разказват.