Last news in Fakti

15 Декември, 2022 14:45 1 384 0

Храните, които борят стреса

  • хранене-
  • стрес-
  • диета-
  • фибри-
  • ферментирали храни

Екип от изследователи е установил, че диета, богата на фибри и ферментирали храни, може значително да намали стреса

Храните, които борят стреса  - 1
Снимка: Shutterstock

Дихателни упражнения, медитация, джогинг, хоби, туризъм - това са разнообразни начини за развлечение и справяне със стреса. Скорошно ирландско проучване е показало, че промяната в диетата също може да подпомогне за справяне със стреса. Екип от изследователи от Cork Microbiome Research Center е установил, че диета, богата на фибри и ферментирали храни, може значително да намали стреса.

Какви са ползите от психобиотичната диета?

За целите на проучването са участвали 45 здрави доброволци на възраст от 18 до 59 години. Единственото характерно е било, че всички тези участници са спазвали диета с относително ниско съдържание на фибри. Те са били разделени на две групи - на всяка от тях е била назначена диета, която да спазват през четирите седмици на проучването. Едната от двете групи е спазвала така наречената "психобиотична" диета, която е свързана с повишена консумация на пребиотични и ферментирали храни.

По съвет на диетолозите участниците е трябвало да консумират:

  • 6 до 8 порции плодове и зеленчуци на ден, богати на пребиотични фибри - лук, праз, зеле, ябълки, банани, овесени ядки и други;
  • 5 до 8 порции зърнени храни на ден;
  • 2 до 3 порции ферментирали храни на ден - кисело зеле, кефир, комбуча и други;
  • 3 до 4 порции бобови растения на седмица.

Участниците в контролната група са получили само общи съвети за хранене според принципа на хранителната пирамида.

По-малко стрес и по-добро качество на съня

Доброволците редовно са попълвали въпросници през цялото време на проучването. Целта е била да се оцени тяхното ниво на стрес, пише puls.bg. В резултат на това е било установено, че при тези, които са спазвали психобиотичната диета, са се наблюдавали по-ниски нива на стрес, в сравнение с участниците в контролната група. Тези, които са консумирали повече психобиотични храни през четириседмичния период, също така са съобщили за най-голямо намаляване на възприеманите нива на стрес, поясняват изследователите. Била е наблюдавана и директна връзка между стриктността, с която участниците са спазвали диетата и нивата на възприемания стрес. Друго ключово откритие е било, че качеството на съня на всички участници се е подобрило и то значително повече при участниците, които са спазвали психобиотичната диета.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА