Last news in Fakti

15 Декември, 2022 21:47 1 891 14

Откриха връзка между качеството на въздуха и увеличаващия се брой самоубийства

  • фини прахови частици-
  • замърсяване на въздуха

Оказва се, че във въздуха се носят частици, които предизвикват склонност към самоубийство при хората

Откриха връзка между качеството на въздуха и увеличаващия се брой самоубийства - 1
Снимка: Shutterstock

Националното бюро по икономически проучвания в САЩ публикува резултатите от свое проучване, направено в периода 2003-2010 г., като доказва връзката между влошаващото се качество на въздуха и растежа на самоубийствата, предаде Euronews.

Дневното увеличение на PM2.5 (фини прахови частици, способни да навлязат в кръвоносната система на белите дробове) с един микрограм на кубичен метър води до почти 0,5% увеличение в самоубийствата на дневна база. Едномесечно увеличение на същите частици се свързва с цели 50% ръст в хоспитализацията на суицидни пациенти.

Световната здравна организация (СЗО) междувременно твърди, че всяка година 7 млн. жители на планетата загиват в следствие на ниското качество на въздуха. В допълнение се наблюдава увеличен риск от респираторни инфекции, сърдечни заболявания, рак на белите дробове и дори има отражение върху развитието на фетусите в утробата.

Качеството на въздуха води до увреждания на мозъка и промени в човешкото поведение, защото малки вредни частици могат да навлизат в дробовете и да намаляват потока на кислород в кръвоносната система. Изследваният сочат, че това оказва пряко влияние върху продуктивността, стратегическите избори, академичните постижения и психическото здраве.

Връзката между въздушното замърсяване и здравето на психиката има обяснение от биологията.

Излагането на фини прахови частици могат да повишат нивата на цитокина в тялото. Това е невропредавател, който е отговорен за инфекциозни заболявания, но също така е свързан със състоянията на депресия и желанието за посягане към собствения живот и здраве на индивида. Замърсяването на атмосферата води до възпаления в мозъка, които могат да нарушат химическия баланс.

Учени от Персико и Маркот във Вашингтонския университет се занимават именно с изследване на връзката между качеството на въздуха и човешкото настроение. Те следят ежедневните данни за броя самоубийства в различните държави и ги сравняват с показателите в качеството на въздуха, използвайки въздушните течения, като инструмент за излагането на въздушни замърсявания.

Следят се показатели, като нивата на безработицата, популацията, метеорологичните данни, празничните дни, региона, месеца и дните от седмицата.

Анализът на всички тези аспекти от живота показва ръст в самоубийствата на дневна база, както и настаняванията в болница в следствие на самонаранявания на ежемесечна, на местата, където нивата на PM2.5 са по-високи.

Според Европейската агенция за околната среда, замърсяването на въздуха представлява най-висок риск в Европа от причиняване на смъртоносни кардиоваскуларни и респираторни заболявания.

В последните години се отчита подобряване цялостното качество на въздуха над континента, но през 2019 и 2020 г. замърсяването често надвишава стандартите, заложени от Европейския съюз.

Въпросните стандарти често варират за отделните държави. Най-често големите градове са изложени на висок риск от ниско качество на въздуха, благодарение на високите вредни емисии от автомобилния трафик.

В Централна и Източна Европа се наблюдават по-високи нива на фини прахови частици и карциногенния бензопирен. Това се дължи най-вече на отоплението на твърдо гориво. Западноевропейците пък са по-изложени на по-висока концентрация на озон.

Статистиките сочат, че 97% от урбанизираното население на „стария континент“ е изложено на по-високи нива от стандартите на СЗО за фините прахови частици.

2020 г. бележи най-сериозен напредък в прочистването на въздуха в световен мащаб, но това не се дължи толкова на някаква радикална промяна в начина на живот на хората, а е по-скоро следствие от пандемията от COVID-19 и някои големи природни катаклизми, като тропическите циклони Хана, Исаяс, Лаура, Сали, Делта, Зета и Ета.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Исландия и Финландия

    19 0 Отговор
    качеството на въздуха трябва да е потресаващо а?
  • 2 Краварска медия

    20 1 Отговор
    Пълни глупости
  • 3 мдаа

    21 0 Отговор
    Така е. За безпътицата, безнадеждността и отчаянието на човешките същества изобщо не е виновен капитализмът и неолибералните правителства, които правят живота на нормалния човек невъзможен, виновен е единствено и само въздухът. А щом въздухът е виновен, добрите капиталисти и неолиберали ще въведат данък върху въздуха, само и единствено за доброто на хората - да дишат по-малко и да не се самоубиват от предозиране с въздух. Докъде ли ще стигне наглостта и малоумието?

    Коментиран от #14

  • 4 така си е , прави са

    12 0 Отговор
    Бараш си въздуха в джобовете , от въздуха те засипват със задължения и хоп на въжето .
  • 5 Умфри

    8 0 Отговор
    Не мога да ги гледам тези частици повече. Дразнят ме. Ще ходя да изкарам курса за ловци, за да си купя пушка, за да се гръмна.
  • 6 Наблюдател

    10 0 Отговор
    Затегнете си маските. Много допринасят за самоубийствените идеи. Над 50 процента от енергията ни идва от въздуха, който вдишваме. Затова ги направиха задължителни маските. Да напълнят повече чувалли
  • 7 Госあ

    2 0 Отговор
    Качеството на въздуха, храната и взаимоотношенията с околните действително водят човечеството до самоубийство.
  • 8 Мда

    7 0 Отговор
    Това е доста новаторско. Може би има връзка между ковид маските и прекомерната употреба на алкохол в щатите? Ковидът също предизвиква катаклизми, например торнадо, циклон и глобално затопляне...
  • 9 по скоро е обратно

    4 0 Отговор
    Като се бесиш не ти стига въздухът
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдаа

    3 0 Отговор
    А аз се чудех защо толкова руснаци подкрепят Путин !
  • 12 Дъра

    3 0 Отговор
    Бъра
  • 13 Вирус

    0 0 Отговор
    Веднага да се обяви пландемия те умрели повече от измишльотината хаха
  • 14 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "мдаа":

    Отдавна има данък въздух, но някакъв получил комунистическо обрязване няма как да знае подобен факт.