Last news in Fakti

9 Януари, 2023 17:15 2 529 6

Тази бактерия живее в организма на всеки втори човек в света

  • хеликобактер пилори-
  • здраве-
  • храносмилателни проблеми-
  • стомах

Хеликобактер пилори е малката бактерия, която предизвиква големи поражения върху организма

Тази бактерия живее в организма на всеки втори човек в света - 1
Снимка: Shutterstock

Хеликобактер пилори е малката бактерия, която предизвиква големи поражения върху организма. Тя често се среща в стомаха. По-голямата част от хората, заразени с бактерията, нямат симптоми и никога няма да развият проблеми, свързани с нея. Въпреки това, бактерията е способна да причини редица храносмилателни проблеми, включително язви и в някои случаи рак на стомаха.

Гастроентерологът д-р Радослава Црънчева от "Александровска" посочи, че в стомаха бактериите рядко съществуват дълго, защото е висока киселинността. "Въпреки това има една бактерия, която успява да оцелява при висока киселинност и да си създаде постоянна среда и да започне хронично възпаление. Хеликобактерът може да предизвика оплаквания при определени условия.Тя може да се предаде посредством мръсните ръце и слюнката. Всеки втори от нас е позитивен за тази бактерия, 50% от населението я има", заяви тя пред NOVA NEWS.

По думите ѝ при чувство на ранно засищане, усещане на стомаха, тежест, болка, гадене и повръщане, пациент може да има хеликобактер. И допълни, че до 50-годишна възраст не е необходима ендоскопия, а наличие на бактерия се установява и чрез други изследвания.

Според микробиологът д-р Александър Колевски от "Александровска" всички членове на домакинство трябва да си направят изследване за хеликобактер, ако един вече е установен с такава. "PCR генетична диагностика плюс резистентност на един от основните антибиотици. За около час знаем дали пациентът има тази бактерия", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    3 16 Отговор
    Затова е добре периодично човек да си прави по един курс с доксициклин дори да се чувства здрав. Периодично трябва да се прочиства 😄

    Коментиран от #5

  • 2 Христо

    13 2 Отговор
    Тя на киселини държи, но на люта домашна ракия, едва ли...
  • 3 Мунчо

    1 0 Отговор
    Да е жива и здрава!
  • 4 Ром Бакарди

    1 0 Отговор
    Ба.х.т.и имиту на таз бактериа- тя да ни фърчи ве! Нали знайти кат фърлим топа ко става.....тез микруурганизми, бактерии и разни други хайвани дет живеят вав нас-напрау оглозгват телата ни утватре навън. Асъл хищници и пришалци
  • 5 Намалете антибиотиците господине

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Да ако искаш бактерията да развие резистентност и след това да не можеш да намериш антибиотик да я убие.
  • 6 Досиетата Х

    0 0 Отговор
    Червата на хората са пълни със болестотворни бактерии, и още повече вируси. Тези се активират при първа възможност и могат да ви довършат ако попаднат в кръвопотока - сепсис и чао. Съвременната медицина още не е разбрала че въобще не сме във симбиоза с "добрите бактерии" ами само чакат сгоден момент да ни убият. За съжаление системното приемане на антибиотици не помага - постоянно ги приемаме с храната и развиват резистентност. България мисля че е на първо място по починали от такива инфекции с резистентни бактерии на които вече не действат никой от съвременните антибиотици. Фармацевтичните компании спряха да разработват антибиотици защото не е изгодно - много милиарди отиват за разработка и тестване, а след това се ползват 10 години и се появява резистентност. Наблягат на лекарства против рак, ваксини, антивирусни за ХИВ (страшно скъпи) и т.н.