Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 16:28 3 311 9

Как да разпознаем, че психичното ни здраве е в опасност?

  • психично здраве-
  • опасност-
  • психично болен-
  • психологическа помощ-
  • психология

Седем признака, които сигнализират, че психичното ни здраве е силно разклатено

Как да разпознаем, че психичното ни здраве е в опасност? - 1
Снимка: Shutterstock

Когато за нещастие нещата тръгнат в тази посока, психичното здраве се влошава постепенно и неусетно. Както при някои физически здравословни проблеми, вие не осъзнавате колко сериозни са те, докато не достигнат твърде напреднал стадии.

За да предотвратите това с психиката си, обърнете внимание на седемте признака, които подсказват, че то се влошава:

1. Постоянно чувство на умора и липса на енергия

Един от признаците, че психичното ви здраве се е влошило, е че се чувствате уморени през повечето време, сякаш нямате енергия да извършвате нормалните дейности от ежедневието си, пише vesti.bg. Ако няма причина за тази умора, е възможно тя да се дължи на емоционално или психическо претоварване.

Депресията и тревожността причиняват тези видове състояния. Затова е важно да се запитате дали има нещо, което ви кара да се чувствате тъжни, разочаровани, наранени или неспокойни.

2. Проблеми със съня

Отличният и качествен сън се е превърнал в лукс в днешно време. Трудностите при постигането на спокоен сън са широко разпространени. Въпреки това, има разлика между безсъние от време на време и хронична липса на сън. Във втория случай е възможно да има нещо сериозно, което да ви накара да се тревожите.

Винаги, когато имате проблеми със съня, обърнете голямо внимание на това. Сънят е едно от нещата, които най-ясно отразяват психичните проблеми. Ако често имате безсъние, трябва да вземете мерки по въпроса.

3. Отлагане на задачи и задължения

Отлагането говори за известна пропаст между мисъл, емоция и действие. Получава се, когато дейности, задачи или ангажименти се отлагат за неопределено време. Защо? Чувствате мързел или нежелание да го направите или поне така си казвате.

Нормално е за всички нас да отлагаме някоя дейност от време на време. Трябва да предизвиква безпокойство, само ако това се случва много често. Може да е знак, че си поставяте твърде големи цели или че ви е много трудно да предприемете действия. В такъв случай няма нищо общо с мързела, а със състоянието на духа.

4. Отражение върху физическото здраве

Умът и тялото образуват едно цяло и това, което се случва в едното измерение, в крайна сметка има ефект в другото. Някои физически здравословни проблеми често са свързани с психични проблеми. Ако се появяват често, обърнете внимание и се консултирайте. По-специално обърнете внимание на следното:

  • Главоболие
  • Кожни проблеми
  • Храносмилателни затруднения
  • Мускулни болки
  • Чести настинки или инфекции

5. Повече междуличностни конфликти

Обичайно е влошаването на психичното здраве да се проявява чрез увеличаване на конфликтите с други хора. Възможно е да чувствате, че никой не ви разбира или че сте заобиколени само от глупаци. Може би е така, но също така има възможност това непрекъснато напрежение с другите да е резултат от някакъв конфликт с вас самите, който не сте разрешили.

6. Изолация

Ако забележите, че все по-малко се наслаждавате на компанията на хора, когато това не се е случвало преди, е възможно психическото ви здраве да се влошава.

7. Прекомерна консумация

Почти всеки от време на време си позволява излишък. Яденето твърде много може да се случва понякога, но ако е твърде често, говорим за проблем. Този проблем може да се изяви и чрез прекомерната консумация на алкохол.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град Козлодуй

    1 7 Отговор
    Аз съм психически стабилен .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИМА

    16 0 Отговор
    КАТО ЗАПОЧНА ДА ВИЖДАМ КАШКАВАЛ ПО 7 ЛЕВА , СИРЕНЕ ПО 5 ЛЕВА И БЕНЗИН ПО 2,15 ЛВ,ЩЕ ТИЧАМ ВЕДНАГА ДО ПСИХИАТЪРА
  • 4 Пълни

    1 5 Отговор
    глупости!
  • 5 КОГАТО СЪМ

    4 1 Отговор
    ПАНТАЛЕЕВ ОТ СЕЛО ПЕСОЧНИЦА А СЕ ИЗЖИВЯВАМ КАТО ИТАЛЯНСКИ КИНО АРТИСТ И СЕ ИМЕНУВАМ И КАТАНИ МЕДИЦИНАТА ИМА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА РАЗДВОЕНИЕТО НА ЛИЧНОСТА И СИ Е НУЖЕН ДОБЪР ПСИХОЛОГ АМА НЯМА ВРЕМЕ ОТ ПОЛИТИКА
  • 6 не знам

    9 0 Отговор
    гледам ,слушам и се мисля ,че голяма част от бг политици е задължително да посетят психолог преди да е станало късно за хората

    Коментиран от #9

  • 7 Роза

    10 0 Отговор
    Нима в днешното отвратително време има психически стабилни хора?!И да има ,все по-малко стават!Всеки го е страх за утрешния ден!
  • 8 8.Категорично

    3 0 Отговор
    Ако Четете подобни съвети и дори се замисляте.
  • 9 Подкрепям

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "не знам":

    За 240 + кабинет+ останалите на отговорни държавни позиции ( вкл. на областно, общинско и местно ниво), Задължително трябва да се въведе сериозен психотест, провеждан и оценяван от Независими( дали ще се намерят?) психиатри и психолози.