Last news in Fakti

6 Юни, 2023 08:17 1 444 0

Персонализирана диета осъществява превенция срещу сериозни заболявания на нервната система

  • диета-
  • персонализирана-
  • микробиомен тест

Експертът Панко Станчев обяснява какви са спецификите и ползите за различни аспекти от цялостното ни здравословно състояние

Персонализирана диета осъществява превенция срещу сериозни заболявания на нервната система - 1
Снимкa: Shutterstock

Панко Станчев e хранителен специалист и фармацевтичен учен. Има дългогодишен опит в сферата на персонализираното хранене. Част от квалификациите му включват изготвяне на персонализирани диети, базирани на микробиомен паспорт (детайлен анализ на чревния микробиомен баланс), както и хранителни режими за диабетици и хора, претърпели операции. Предлага и индивидуални тренировъчни програми - както възстановителни, така и общо укрепващи организма. По образование е магистър на науките от King’s College London, специалност Фармацевтична Медицина с фокус персонализирана медицина и бакалавър на науките от University of Greenwich London, специалност фармацевтични науки.

Персонализирана диета осъществява превенция срещу сериозни заболявания на нервната система

С Панко Станчев разговаряме за значението на персонализираните диети, базирани на анализ на микробиомния паспорт, както и за техните специфики и ползи за различни аспекти от цялостното ни здравословно състояние.

Защо е необходима персонализираната диета?

Персонализираната диета е противоположност на “шаблонните диети”. Разбира се, тя стъпва на научни данни, но в последствие се персонализира спрямо индивидуалните нужди на човека, като се вземат под внимание неговите специфики през призмата на персоналния диетолог. Ключовото при нея е, че се базира на определени научни данни и се опира на тестове, които показват персонално как даденият човек усвоява храните, дали и от какви макро или микроелементи - витамини, минерали, белтъчини, мазнини и други има дефицит или излишък. Цялата информация се персонализира спрямо неговите нужди. Един от способите е микробиомният тест. Той представлява оценка на микроорганизмите в нашите черва, които формират нашия имунитет и влияят на редица системи в тялото ни - например връзката между червата и мозъка. Самият тест дава информация за различните микроорганизми - баланс, разнообразие, дефицити, дори по отношение на аминокиселини. Това е много персонален подход и “висшият пилотаж” в персонализираното хранене, който улеснява значително работата на специалиста и постигането на заложените резултати, защото се стига до първоизточника на проблемите, и то на база генетика.

При какво състояние се препоръчва микробиомният тест? Възможно ли е да помогне за превенция или лечение на по-сериозни заболявания?

Да, определено. На база на такъв тип таргетни тестове, може да идентифицираме дали човекът в момента има конкретно заболяване - например, свързано с червата, сред които пропускливи черва или Синдром на раздразненото черво. Друга група заболявания, за които може да получим информация, са тези, свързани с нашата централна нервна система - включително деменция и поведенчески разстройства, както и кардиоваскуларни заболявания. Микробиомните текстове дават достатъчно пълна информация в тази посока, която ни помага да таргетираме хранителната програма. Може да се идентифицират и потенциални заболявания, които да бъдат предотвратени, свързани, например с непоносимост към лактоза и предотвратяване на сериозни възпалителни процеси, чрез изваждане на определени храни от дневния прием и включване на други.

Ако трябва да направим обобщение по групи заболявания, това са гастроинтестинални заболявания, компрометирана имунна система, включително и автоимунни, кожни проблеми, както и болести на централната нервна система, като деменция, алцхаймер, паркинсон. На всички тях може да се повлияе превантивно благодарение на хранителни протоколи.

От Вашата практика може ли да кажете кои са заболяванията, които се увеличават значително през последните години?

Лоша тенденция е увеличаването на проблемите с червата. Почти всеки четвърти или пети мой пациент има подобен вид проблем, свързан с червата. Причината за повечето от тях е влошеният начин на живот или ежедневие, което не е достатъчно благоприятно от гледна точка на този баланс, който се случва между полезните и вредните микроорганизми. Това включва недобро хранене, стрес, липса на достатъчно качествен сън и физическа активност, което беше особено видно по време на COVID пандемията и от което все още се възстановяваме.

Хубавото е, че това се повлиява много успешно чрез различни терапии, които включват храни, като пребиотици, които захранват нашата чревна флора и помагат за развитието и размножаването на полезните бактерии и разбира се - пробиотиците, които са директно администрирани полезни щамове, които помагат именно в това да се подсили средата.

Какво представлява самият тест и колко време е препоръчително да се прилага диетата, след показанията от резултатите му?

Микробният тест, който се предлага от Дженомикс, е персонализиран начин на оценка на микроорганизмите в нашите черва и е изключително полезен за пациентите. Това е индивидуален тест, който се прави чрез фекална проба. Тя се изпраща до лаборатория във Виена, която е много тясно специализирана. Пробата се анализира както количествено, така и качествено. Такива тестове впоследствие са от голяма полза за специалистите. На тях се базира хранителна програма. Първоначално режимът на хранене продължава между три и шест месеца, в зависимост от интензитета на заболяването. Когато се касае за по-сериозни случаи, програмата трябва да бъде по-стриктно спазвана. В началния стадий се елиминират голям брой възпалителни процеси и добавяме голям брой противовъзпалителни. След този период се преминава към малко по-неангажиращ хранителен протокол, чрез който постепенно се добавят определени храни или групи храни, за да се види как организмът ще реагира. Съобразява се с евентуален рефлукс, киселини, трудно храносмилане и други. Препоръчително е след като първоначално се направи тестът, да се повтори след една година, за да се види промяната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА