Last news in Fakti

1 Август, 2023 06:00 4 278 4

Осем навика, които удължават живота

  • здраве-
  • хранене-
  • здравословно хранене-
  • здравословен начин на живот-
  • тютюнопушене-
  • пушене-
  • физическа активност-
  • живот-
  • дълголетие-
  • преждевременна смърт-
  • стареене-
  • спорт-
  • навици

С тези осем навика можем да удължим живота си. При това с повече от 20 години.

Осем навика, които удължават живота - 1
Снимка: Shutterstock

За никого не е тайна, че здравословните навици удължават живота. Но колко допълнителни години можем да "спечелим"? Ново изследване от САЩ дава изненадващ отговор - над 20.

В периода 2011-2019 година екипът на Сюан-Маи Нгуен от Университета на Илинойс е изследвал над 700 000 американски ветерани на възраст между 40 и 99 години. Наскоро учените са представили резултатите от своето изследване, научаваме от публикация на АРД.

Осем са ключовите фактори за дълголетие

Данните за ветераните са събирани в рамките на националната изследователска програма "Милион ветерани", която проучва как гените, начинът на живот и военният опит влияят върху здравето на бившите военнослужещи. Учените стигат до заключението, че 40-годишните мъже могат да удължат живота си със средно 23,7 години, ако направят ежедневието си по-здравословно. При жените годините са съответно 22,6. Но как изглежда това здравословно ежедневие? Учените определят осем ключови фактора.

Човек трябва да бъде физически активен, да се справя добре със стреса, да се храни добре, както и да спи редовно и дълбоко. Поддържането на добри социални контакти също е ключово. И още: за да живеем по-дълго, не бива да пушим, да пием прекомерни количества алкохол и да злоупотребяваме с опиоидни болкоуспокояващи.

Проучването стига до заключението, че дори да променим навиците си чак в по-напреднала възраст, това пак ще е от полза. Както и че подобряването дори на един фактор се отразява положително на продължителността на живота. "Колкото по-рано, толкова по-добре, но дори да предприемете една малка промяна на 40, 50 или 60 години, това пак помага", казва Нгуен.

Ограничената физическа активност, пушенето и зависимостта от опиоиди повишават най-много риска от смърт - с между 30 и 45 процента. При постоянен стрес, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене и лош сън рискът се покачва с около 20 процента.

Изброените фактори могат да увеличат и риска от онкологично заболяване. Според Световната здравна организация най-опасни са именно алкохолът, недостатъчната физическа активност и нездравословното хранене. Наднорменото тегло, тютюнопушенето, консумацията на захар, червено и преработено месо, както и излагането на ултравиолетови лъчи също повишават риска.

Ключова е превенцията. Колкото повече хора в една страна знаят за рисковите фактори, толкова по-голям е делът на тези, които полагат усилия да ги овладеят, установяват от Националния център за изследване на рака в германския град Хайделберг. "В Германия около 40% от всички случаи на онкологични заболявания се смятат за предотвратими", казват от организацията.

Българите са първенци по тютюнопушене

Скорошно проучване на здравната организация Medical Aid изследва начина на живот в 50 държави. Според него България е първа в класацията за най-нездравословен начин на живот, Германия е на девета позиция. Сред рисковите фактори, изследвани от Medical Aid, са затлъстяването, липсата на физическа активност, консумацията на алкохол, тютюнопушенето и болестите, предавани по полов път.

38,5% от българите не се движат достатъчно, а една четвърт от населението на страната е затлъстяло, съобщава на свой ред "Щерн". А според данни на Евростат България е държавата с най-голям дял на пушачите - 28,7%, следвана от Гърция (23,6%) и Латвия (22,1%). България е и сред страните, в които най-голям процент от населението пие алкохол всеки ден - 10,2 на сто. Подобни са стойностите и за Хърватия. Пред тях са само Италия (12,1%), Испания (13%) и Португалия (20,7%).


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    16 6 Отговор
    "Удължаването" свърши с Тато,сега махалото тръгна обратно.При Капитала винаги е така..
  • 2 здравословно хранене-здравословен начин

    21 1 Отговор
    на живот е за да сте здрави! А, кога ще се гътнете, Ви е определено от съдбата...!?
  • 3 Мисля

    20 3 Отговор
    Първобитния човек не е пушил,не е вземал наркотици,движил се е редовно,хранел се е разделно,нямал е наднормено тегло.И е живял средно 30 год.
  • 4 Няма смисъл

    6 5 Отговор
    Отдайте се на наслади като за последно, няма смисъл да си "удължавате живота". САЩ и Украйна ни тласкат към атомно изтребление.