Last news in Fakti

7 Август, 2023 23:43 3 366 1

Как високите нива на калций в кръвта вредят на здравето

  • здраве-
  • кости-
  • човешко тяло-
  • калций-
  • черва-
  • бъбреци-
  • храна-
  • хранителни добавки-
  • добавки

Калцият е добър за зъбите и костите. Но трайно високите нива на калций в кръвта вредят на здравето.

Как високите нива на калций в кръвта вредят на здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Свързваме калция със здрави кости и зъби, както и с богати на калций храни като мляко, сирене и ядки. Например при профилактиката и лечението на костното заболяване остеопороза се препоръчва диета, богата на калций.

В същото време експертите от Германското дружество по ендокринология (ГДЕ) предупреждават за опасностите при прекалено високи нива на калций в кръвта. Защо това е проблематично? И означава ли това, че можем да си навредим с богатите на калций храни? АРД събира фактите.

Червата и бъбреците регулират усвояването на калций

Високото ниво на калций в кръвта се нарича хиперкалциемия. Обикновено организмът успява да избегне излишъка, като регулира усвояването на калций в червата. Когато ядем храни с високо съдържание на калций, усвояването на елемента в стомашно-чревния тракт намалява, а отделянето му през бъбреците се увеличава.

Но в дългосрочен план, дори ако нивата на калций са само леко завишени, това може да е вредно за човека, защото води до развитие на камъни в бъбреците, проблеми със стомашно-чревния тракт и съдови заболявания. Високият калций може да бъде и симптом на редица заболявания, уточнява АРД. Затова трябва да се има предвид, че завишеният калций е естествен алармен сигнал на организма.

Проверявайте нивата си на калций

"Когато нивото на калций в кръвта се повиши, това винаги е индикация, че зад него се крие изменена клинична картина или други причини", обяснява Щефан Шарла, ендокринолог от Бад Райхенхал и говорител на отдел по проблемите на метаболизма към ГДЕ. Ето защо експертите от организацията препоръчват редовно да проверявате нивата на калций в кръвта си, пише АРД.

Защото експертите са установили, че около един процент от цялото население има леко повишени нива на калций. При жените след менопаузата то е дори около три процента. Това обаче често се установява от пациентите съвсем случайно.

В началото на т.нар. хиперкалциемия засегнатите обикновено имат само неспецифични симптоми като умора, стомашно-чревни оплаквания, нарушения на съня или намалена работоспособност, обяснява АРД. "Когато се появят сърдечни аритмии, нарушенията в калциевия метаболизъм вече са напреднали", казва специалистът Шарла.

Причините подлежат на лечение

Най-честата причина за високите нива на калций в кръвта е свръхактивната паращитовидна жлеза. Един или повече от четирите малки органа, разположени до щитовидната жлеза, отделят паратиреоиден хормон. Той регулира калциевия баланс. Ако паращитовидните жлези са свръхактивни, този механизъм вече не работи правилно.

В повечето случаи причината за това е доброкачествен тумор - паратиреоиден аденом. При около половината от засегнатите тъкмо това е причината за проблемите. Според Щефан Шарла правилната стъпка при откриване на такъв доброкачествен тумор е проста - операция за отстраняване на образуванието.

Пациентите, които предпочетат да не се подлагат на хирургическа намеса, трябва изкъсо да следят състоянието си, подчертава ендокринологът пред АРД. Причината е, че близо 30 на сто от тях после развиват вторични заболявания, свързани с увеличените нива на калций - например остеопороза.

Внимавайте какви хранителни добавки консумирате

Туморът не винаги е причината за повишените стойности на калций. Някои медикаменти също могат да повишат нивото на калция над нормалното. Пример: диуретици. И - важно, но често пренебрегвано: хранителни добавки с високи дози калций. За разлика от калция в храната, те могат да се натрупват в организма в притеснително високи количества. По същия начин приемането на твърде много витамин D често може да доведе до хиперкалциемия. Затова витамин D трябва да се приема само под лекарско наблюдение, отбелязва АРД.

Според експертите кръвните тестове - особено профилактичните, трябва да обръщат специално внимание на нивата на калций в организма. Заедно с Германската асоциация по вътрешна медицина, експертите по ендокринология са публикували и съответните специални насоки за лекарите при правене на общи изследвания.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче зеле

    2 1 Отговор
    Здравината на зъбите, костите и космите, зависи не толкова от високите или ниските нива на калция, а на баланса между нивата на калций и флуор, както и от нивата на други микроелементи. А относно камъните в бъбреците и проблемите с червата (или обратното), голямо значение имат темоературата и солеността на киселото ви зеле през зимата.