Last news in Fakti

1 Август, 2023 23:14 1 512 10

По света 1,3 млн. души умират всяка година от пасивно пушене

  • сзо-
  • пасивно-
  • пушене-
  • доклад-
  • оон

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО)

По света 1,3 млн. души умират всяка година от пасивно пушене - 1
Източник: Shutterstock

Докладът на Световната здравна организация (СЗО) за глобалната тютюнева епидемия за 2023 г. разкрива, че около 1,3 милиона души умират всяка година по света от вдишване на вторичен дим. Този вид смъртни случаи се считат за предотвратими.

Докладът подчертава, че пасивното пушене представлява риск за развитието на сърдечно-съдови, респираторни, онкологични заболявания, инсулт и диабет тип 2. Въпреки това, в 44 страни по света, където живеят 2,3 милиарда души, не са приети нито една от шестте препоръчани от СЗО мерки срещу тютюна, наречени MPOWER. Тези мерки включват наблюдение на употребата на тютюн, защита на хората от тютюневия дим, оказване на помощ за спиране на пушенето, предупреждение за опасностите от тютюна, забрана за рекламиране на тютюн и повишаване на данъците върху тютюна.

Въпреки силната съпротива от страна на тютюневата индустрия и свързаните с нея интереси, докладът отбелязва промените и успехите през последните години в борбата с тютюнопушенето. Дeлът на пушачите в света намалява от 22,8% през 2007 г. на 17% през 2021 г. Това е резултат от съвместните усилия на световната общност. През 2022 г., 5,6 милиарда души живеят в страни, които са приложили поне една от препоръките на MPOWER, което е пет пъти повече в сравнение с 2007 г.

СЗО призовава всички страни да прилагат изцяло мерките на MPOWER, за да преодолеят тютюневата епидемия и да сложат край на лобистките усилия на тютюневата и никотиновата промишленост, които продължават да убиват годишно общо 8,7 милиона души по света, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    Факт
  • 2 Стефан Лъв

    12 1 Отговор
    Аз не пуша.Противно ми е това нещо.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анонимен

    2 0 Отговор
    Алергиите не понасят дим от цигари. Не можели нашият, ние като не пушим, кое му е лошото. Много пари за цигари им отиват. И как я карат в Бг, 500,600 лева мъж и жена пушат, имат две големи деца, а те са на 50 г, той военен и работи, тя в шивашката фирма и живеят гелметата в лукс. Има хора работят в бг и на запад и нямат пари.
  • 5 А колко

    2 3 Отговор
    Алкаши умират годишно в Рашкирия.
    Менте алкохол и разни заместители ги пращат на оня свят.
  • 6 Любо- питко

    5 0 Отговор
    А колко ли от активно слушане на фейк новини.
    Човек дори и добре да живее-умира…!
  • 7 Ай сиктеp

    8 0 Отговор
    А 10ки милиони умират от "храни" и " безалкохолни", които всеки ден ни продават за такива..
    Нещо да каже сзо за това или те се произвеждат от господарите им...
  • 8 Тра-ла-ла

    4 0 Отговор
    Ако някой го беше грижа за здравето на хората отдавна да бяха забранили цигарите. За много по-малко смъртни случаи затвориха света за две години. 😅
  • 9 Според доклада на СЗО

    3 1 Отговор
    Когато някой пуши наоколо, непушачите умират предимно от яд.
  • 10 Нова

    0 0 Отговор
    Тесг за интелигентност - който пуши, явно нито може да си направи елементарната сметка, колко му струва за седмица, месец и година, нито фо е грижа за зфравето на тялото му/й, нито се съобразява с околните и нежеланието им да участват в самоотровителния процес. Отвратителен навик/пристрастяване. Колкото по-далеч са, толкова по- добре. Добрата новина е, че стареят по- бързо и си заминават скоро. Лошото е, че имаме и роднини, които пушат и едва при тежка болест се отказват от вредния навик.