Last news in Fakti

2 Септември, 2023 13:26 3 372 2

Какви са ползите и вредите от консумацията на пъпеш

  • пъпеш-
  • здраве-
  • ползи-
  • вреди

Този плод не трябва да се консумира на празен стомах и преди лягане

Какви са ползите и вредите от консумацията на пъпеш - 1
Снимка: Shutterstock

Пъпешът е обичан заради невероятния си сладък вкус, ниското съдържание на калории и невероятната способност да освежава в горещите летни дни.

Този плод има както полезни, така и вредни свойства.

Полезни свойства

Пъпешите са богати на много различни витамини. Например витамин С, който поддържа имунната система. Освен това пъпешът съдържа витамин А, който е важен за здравето на кожата и очите.

Тези плодове съдържат антиоксидантни съединения, които предотвратяват въздействието на вредните вещества върху клетките. Сред тях: фитоин, селен, лутеин, зеаксантин, холин, бета-каротин, кверцетин и кафеена киселина.

Пъпешите са чудесни за поддържане на тялото хидратирано, особено в горещо време.

Плодът съдържа калий, който помага за поддържане на нормално кръвно налягане и подобрява сърдечната дейност. Яденето на пъпеши помага за укрепване на костите. Плодовете съдържат витамин К, който произвежда основния протеин за изграждане на костите. Те също така съдържат магнезий, който също участва в укрепването на костите.

Пъпешите подобряват храносмилането. Факт е, че те съдържат много фибри, които забавят усвояването на захарта в кръвта, като по този начин насърчават растежа на здрави чревни бактерии. Това помага за нормализиране на работата на червата.

Вредни свойства

Пъпешите могат да причинят алергична реакция при някои хора. Ако след изяждане на парче от този плод имате симптоми на алергия като сърбеж, обрив, подуване, трябва да се консултирате с лекар и вероятно да откажете този продукт.

Тъй като пъпешите са с високо съдържание на естествени захари, прекомерната консумация на пъпеши може да повиши нивата на кръвната захар. Хората с диабет трябва да ядат пъпеш с повишено внимание и умерено.

Пъпешът също не се препоръчва за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, с панкреатит, язва или гастрит. Факт е, че сокът от пъпеш може да раздразни стените на стомаха.

Пъпешът не трябва да се консумира на празен стомах и преди лягане. Нискокалоричен е, но приемането на въглехидрати късно вечер може да доведе до отделяне на инсулин и в резултат на това образуване на телесни мазнини.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Херо

    6 0 Отговор
    Пъпеша не подува корема, като динята.
  • 2 Aлфа Bълкът

    3 2 Отговор
    Един банан опънал една тиква и се родил пъпешът.