Last news in Fakti

7 Септември, 2023 13:45 2 107 7

Все повече младите хора се разболяват от рак

  • здраве-
  • рак-
  • млади хора-
  • увеличение-
  • 50 години

Случаите на рак сред хората на възраст 14-49 години са скочили с почти 80%

Все повече младите хора се разболяват от рак - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Броят на хората под 50 години, диагностицирани с рак, се е увеличил в световен мащаб за три десетилетия, установи голямо изследване, цитирано от АФП и ДПА, предава БТА.

От 1990 г. до 2019 г. случаите на рак сред хората на възраст 14-49 години са скочили с почти 80% - от 1,82 млн. на 3,26 млн.

Макар и експертите да предупреждават, че част от това увеличение може да се обясни с нарастването на населението, предишни изследвания са установили, че диагнозите рак са все по-чести при хората под 50 години.

Като основни рискови фактори в тази възрастова група международният екип, участвал в новото проучване, посочва неправилното хранене, тютюнопушенето и алкохола. Но причината за увеличаването на преждевременния рак "все още не е ясна", добавят те.

Малко над един милион души на възраст под 50 години са починали от рак през 2019 г. (+28% в сравнение с 1990 г.). Най-смъртоносните видове рак са на гърдата, трахеята, белия дроб, червата и стомаха.

Ракът на гърдата е най-често диагностицираният през трите десетилетия. Но раковите заболявания, които са се увеличили най-бързо, са тези на назофаринкса - там, където задната част на носа се среща с горната част на гърлото, и на простатата. За разлика от тях, случаите на рак на черния дроб са намалели с 2,9% годишно.

Учените от Университета на Единбург и Медицинския университет на Чжъцзян в Китай са използвали данни от изследването "Глобално бреме на заболяванията" от 2019 г., като са анализирали честотата на 29 вида рак в 204 държави.

Колкото по-развита е една държава, толкова по-висока е честотата на случаите на рак сред младите. Това може да означава, че по-богатите държави имат по-добри здравни системи и регистрират болните от рак по-рано. Но само няколко страни правят профилактични прегледи за рак преди 50-годишна възраст, отбелязват учените.

Други рискови фактори за появата на рак са генетичните, заседяването и затлъстяването.

Според направения модел случаите на рак ще се увеличат с 31 % до 2030 г. сред хората до 50 години, основно във възрастовата група на 40-годишните.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фалшива храна

    16 3 Отговор
    мръсен въздух, мръсна питейна вода и за капак американски снаряди с обеднен уран

    Коментиран от #4

  • 2 Шмъркан

    5 2 Отговор
    Модерна или Фазер.......???

    Коментиран от #6

  • 3 Анонимен

    7 2 Отговор
    Чернобил и цялата химия в храната, мръсният въздух също.
  • 4 МИ ЧИ ТО

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "фалшива храна":

    ОСРАВА ДА РИТАМЕ МАЧ,МАЙ
  • 5 Артилерист

    16 4 Отговор
    Американците при всичките си войни използват БОЕПРИПАСИ С ОБЕДНЕН УРАН. Планетата Земя е радиационно заразена от тяхното варварство. Това е доказан причинител на ракови заболявания. Отделно във Виетнам, а сигурно и другаде, те използваха десетки хиляди тонове химикали и напалм. Всички международни организации за контрол са под тяхна зависимост и затова те дерибействат по света. Русия, БРИКС, ШОС са надеждата на човечеството за промяна на варварския им РЕД, ОСНОВАН НА ТЕХНИТЕ ПРАВИЛА.
  • 6 Уай Фай

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шмъркан":

    Всичко безжично и антени 5 джи
  • 7 Един Човек

    0 0 Отговор
    При консумацията на силно преработени храни пълни с химия е нормално да се получават такива резултати. Организма е поставен в нова среда и той митира. Това е!