Last news in Fakti

12 Септември, 2023 16:32 2 664 2

Коренът от магданоз е витаминозна бомба с безброй ползи

  • корен-
  • корен от магданоз-
  • магданоз-
  • полезно-
  • витамини-
  • ползи

Малцина знаят колко полезен всъщност е коренът от магданоз

Коренът от магданоз е витаминозна бомба с безброй ползи - 1
Снимка: Shutterstock

Магданозът е една от най-ароматните и вкусни подправки, много често намиращи място в традиционната кухня у нас. Той е популярен в кухнята и на много други народи благодарение на превъзходните си вкусови и хранителни качества, както и лесното отглеждане.

Коренът на магданоза е един елемент от състава му, на който не обръщаме достатъчно внимание. Той обаче заслужава специално място в кухнята ви, защото притежава фантастични ползи за здравето, благодарение на свойствата, хранителните си вещества и елементи, които съдържа, пише az-jenata.bg.

Ползите за здравето от корена от магданоз

За здрава сърдечносъдова система
Коренът от магданоз е полезен за сърцето и кръвоносните съдове. В него се съдържат големи количества калий, който участва в контрола на кръвното налягане. Този минерал подобрява и еластичността на кръвоносните съдове, което прави кръвообращението по-лесно и качествено.

За здрав имунитет
Коренът от магданоз е полезен и за имунната система. Богат е на витамин С и антиоксиданти, които са важни за подобряване на имунните защити на организма. Големите количества витамин С се борят с инфекциите, свободните радикали и микробите. Той е важен и за правилното делене на клетките.

Подобрява храносмилането
Коренът от магданоз е много богат на фибри. Това допринася за ускоряване движенията на червата и подобрява усвояването на хранителните вещества. Коренът от магданоз е полезен и за премахване на газовете и подуването на корема.

Подобрява здравето на костите
В корена от магданоз се съдържа много витамин К, а той е от голямо значение за костната плътност. Витамин К участва в деленето на костните клетки и подобряването на костната плътност, което е важно за превенцията на остеопороза.

Подмладява кожата
Благодарение на антиокисидантите в състава си, коренът от магданоз е много полезен за кожата. Фибрите, флавоноидите, витамин С вкупом се борят със свободните радикали и вредното влияние на слънчевата светлина и околната среда. Това забавя стареенето и подобрява структурата на кожата.

Можете да приготвяте корен от магданоз по много различни начини. Той успешно може да се включва в печени, пържени ястия, може да се сотира или да се вари, като част от зеленчукови и месни супи. Подходящ е и за добавяне към пресни салати. Просто го обелете и настържете. Можете да го добавите и към пюрета, сосове и гарнитури към рецепти с месо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Средновековна

    1 12 Отговор
    Яж си ги. Хората са ги яли от глад и мизерия. Сега има пържоли, кюфтета и бял хляб.

    Коментиран от #2

  • 2 Дедо Ви

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Средновековна":

    Личи си, че сте млад индивид. Ако е възможно да обясните - пържолите, кюфтетата и "белия" хляб от какво се правят в днешно време и колко са здравословни. А, впредвид младата Ви възраст се съмнявам дали въобще сте вкусвали истински такива продукти...