Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 23:39 1 345 8

Рекордьор: 101 годишен пловдивчанин се ваксинира срещу грип

  • ваксина-
  • грип

Данните са от Министерството на здравеопазването

Рекордьор: 101 годишен пловдивчанин се ваксинира срещу грип - 1
Снимка: БГНЕС

Над 30 900 българи над 65 г. вече са ваксинирани срещу грип по Националната програма. За това съобщават от Министерство на здравеопазването.

Най-много са поставените дози в София, а най-възрастният имунизиран в страната е от Пловдив - той е на 101 години.

Имунизация срещу сезонен грип се препоръчва да се извършва всяка година, преди началото или по време на епидемичния сезон, припомня бТВ.

От тази година грипни ваксини по Националната програма могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон – от октомври на настоящата година до края на март на следващата година.

Съществуващата от дълги години система за епидемиологичен надзор на грипа в България показва, че ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен проблем за нашата страна. Само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип.

Грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при лица от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави хора. При хората над 65 г. обаче процентът на тежките случаи и смъртността са най-високи.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злобно Човече

    19 3 Отговор
    Горкичкия какво се вързва на въдицата на най големите терористи и престъпници- фармацевтите и техните компании Целта е да уморят такива хора които могат да изкарат до 160 години за да не плащат пенсии, а да ги дадат като помощи на туземците дошли в Бг. и плявата която цял живот чака на помощи и е в тежест на работещия Българин. И после защо нямало пари за пенсии и за лечение на редки болести и тежки състояния. И това е в целия ш-ан г-ки свят.
  • 2 Не, благодаря!

    21 3 Отговор
    След истерията и измамата с ковид-препаратите и кучето си не ваксинирам вече, да не говорим някой от семейството да го направи.
  • 3 !!!!!

    20 0 Отговор
    С нищо не се боцкам. Това не са ваксини, а препарати за бавно унищожение.
  • 4 Перо

    15 0 Отговор
    И как става ефективната ваксинация срещу грип, без да се знае щама на този грип?
  • 5 Аз пьк

    6 0 Отговор
    Сьм на 59г.и никога през живота си не сьм слагал ваксини.Изключение е само когато ни слагаха като магки деца от ваксините против туберколоза .
  • 6 Вирус

    5 0 Отговор
    Що са излъгали човека нямат срам
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Над 65 години

    4 0 Отговор
    Демек пенсионерите застрашени и се грижат за тях. Че направете ги тези години за пенсиониране на 85, та да не ви създаваме грижи да мислите за здравето ни. Лицемери долни.