Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 14:58 2 228 7

Кои хора са най-предразположени към алкохолизъм?

  • алкохол-
  • алкохолик-
  • алкохолизъм-
  • алкохолна зависимост-
  • риск-
  • предразположеност

Лекар посочи кои са предпоставките за алкохолна зависимост

Кои хора са най-предразположени към алкохолизъм? - 1
Снимка: Shutterstock

Наркологът и психолог Антон Петров посочи кои са факторите, влияещи върху формирането на алкохолна или наркотична зависимост.

Експертът обясни, че зависимостта към вещества е хронично, рецидивиращо заболяване. Обикновено се разглежда като биопсихосоциално заболяване. Основна роля играе наследствената предразположеност. Според лекаря има комбинация от генетични наследствени фактори, които допринасят за развитието на зависимост, пише zdrave.to.

Необходимо е да се вземат предвид и психологическите фактори. Петров отбеляза, че всеки човек има определен тип реакция на различни ситуации. Хората с по-малко стабилен тип реакция не понасят добре стресовите ситуации. Тогава те се опитват да облекчат стреса с помощта на различни психоактивни вещества.

„Човек развива модел: той е пил и се е чувствал добре“, обясни лекарят.

Освен това човек може да пие социално, защото не иска да бъде отлъчен от работния екип или семейството. В някои случаи хората смятат за постижение това, че не са пили за определен период от време, но това не е нещо, с което трябва да се гордее и да изтъква, смята специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    5 4 Отговор
    Аман от "специалисти" и шамани!
    Всеки си знае защо пие или не пие.
    Моля такива дето се напиват от бира, да не ръсят мозъци пред хората които изтрезняват с бира!
    Не е необходимо да ни обяснявата кой защо пие.
    "Едни пият от мъка, други от радост, а някои пиеме от сабахлян."

    Коментиран от #2

  • 2 Жулиен

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Това заболяване се нарича битов алкохолизъм. Точно за такива ербапи пише в станията. Като няма с какво да блеснат, се доказват с пиене на алкохол.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Сибинето могУ веща в темата при ПРОФи-тата !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЯМБОЛИЯ

    0 0 Отговор
    Как кои,руснаците разбира се. Алкохол и руснак са като сиамски близнаци.
  • 7 Брабинеца

    5 0 Отговор
    В някои случаи хората смятат за постижение това, че не са пили за определен период от време, но това не е нещо, с което трябва да се гордее и да изтъква, смята специалистът. ------------- тъпанар, напротив, човек трябва да се гоордее, че е преодолял някакма зависимост. хората, трябвада знаят, че има и друг вариант, че могат, че ако имат воля и желане, ще го постигнат, да гоебевгъзасмотанкретен