Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 15:11 874 0

Държава ще следи за цените на лекарствата чрез специална програма

  • казахстан-
  • система-
  • лекарства

Казахстан пуска цифрова система за контрол върху медикаментите

Държава ще следи за цените на лекарствата чрез специална програма - 1
Снимка: Shutterstock

Казахстанските власти планират да пуснат цифрова система за проследяване на лекарства, за да ги проследяват, съобщиха от пресслужбата на правителството след среща, на която системата беше представена на министър-председателя Алихан Смаилов.

Системата за проследяване на лекарства ще премахне възможността за предписване и фалшиво отписване на лекарства в медицински организации и ще следи цените на дребно, балансите и сроковете на годност на лекарствата. За пълен контрол, двуизмерен уникален Data Matrix код ще бъде приложен към всеки медикамент. В резултат на това ще бъде възможно онлайн да се проследява пълният оборот на лекарства в републиката от момента на производството му до крайната му употреба.

„Системата значително ще намали риска от сенчеста търговия с лекарства и ще помогне за ефективното планиране на тяхната централизирана покупка. Като цяло на платформата можете да проследявате запасите от лекарства до броя на таблетките", каза заместник-министърът на здравеопазването на Казахстан Бейбут Есенбаев.

Отбелязва се, че повишаването на прозрачността в тази област ще помогне за идентифицирането на възможни фалшиви продукти, както и за контрол на одобрените цени на дребно за лекарства. "Жителите на страната ще бъдат напълно защитени от фалшификати. Потребителят не може да се съмнява в законността на закупените лекарства, тяхната безопасност за живота и здравето", обясни вицепремиерът на Казахстан Тамара Дуйсенова.

Проектът се изпълнява пилотно. Предвижда се въвеждане на система за контрол на лекарства от юли 2024 г. Министър-председателят възложи да се разработи детайлно цялата функционалност на платформата, така че тя да бъде максимално ефективна и в същото време лесна за използване на ниво болници, поликлиники, селски здравни заведения и аптеки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА