Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 15:49 1 949 2

За какво още могат да се използват противозачатъчните?

  • противозачатъчни-
  • котрацепция-
  • ползи за здравето

Основната им функция е да предотвратят нежелана бременност, но те биха могли да се използват и с други цели

За какво още могат да се използват противозачатъчните? - 1
Снимка: Shutterstock

Оралните контрацептиви са медикаменти, които съдържат различни хормони. Някои съдържат прогестерон, а други са комбинирани и съдържат и естрогени. Основната им функция е да предотвратят нежелана бременност, но те биха могли да се използват и с други цели. Ето какви:

1. Облекчават симптомите на предменструален синдром

Над 90 % от жените изпитват симптоми на предменструален синдром. Те се появяват обикновено седмица или две преди менструацията. Симптомите могат да включват умора, промени в настроението, раздразнителност, подуване на корема и чувствителност на гърдите. Тези оплаквания обикновено се дължат на нарушения в нивата на отделните хормони. Медикаментите доставят постоянна доза естроген и прогестерон през целия месец, което води до намаляване на хормоналните колебания, в резултат на предменструален синдром.

2. Облекчават симптомите на ендометриоза

Ендометриозата е гинекологично забо­ля­ва­не, при което тъкан, подобна на тази, из­граждаща маточната лигавица – ендо­мет­риу­м, се установява в различни локации из­вън матката - обикновено върху яйчниците, червата и пикочния мехур. Тази излишна тъкан причинява подуване, възпаление и белези, което води до силна болка.

Приемът на контрацептиви облекчава тежестта на месечните менструални симптоми, особено болката, тъй като потиска растежа на ендометриум в матката, както и на мигриралата тъкан извън нея.

3. Може да понижи кървенето по време на менструация

Приемът на контрацептиви може да потисне растежа на ендометриална тъкан. В някои случаи това води до липса на менструално кървене. Някои медикаменти включват 21 дневен прием на активни хормонални хапчета и седем дни неактивни или плацебо хапчета. По време на приема на неактивни медикаменти се появява менструално кървене. Въпреки това, тъй като лигавица е изтънена, кървенето е по-малко. Промените в менструалния цикъл могат да бъдат различни в зависимост от приемания медикамент, както и от инидвидуалните особености на жената.

4. По-красиво лице

Приемът на контрацептиви може да намали пъпките по лицето, както и неговото окосмяване. Те често са резултат от повишено количество на хормони, наречени андрогени. Андрогените, сред които е тестостеронът, са основните хормони при мъжете, но се наблюдават в определени количества и при жените.

5. Облекчават симптомите на менопауза

Приемът на противозачатъчни може да облекчи симптомите, които се появяват по време на менопауза. Това се постига чрез поддържане на баланс в нивата на хормоните. Този баланс води до по-плавно преминаване в менопауза и по-рядка проява на симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване и нередовно кървене.

6. Облекчава мигрената

Много жени изпитват мигрена, свързана с менструалния им цикъл, известно още като хормонално главоболие. То започва преди или по време на менструация и обикновено се случва всеки месец. Мигрената се дължи на рязък спад в нивото на естроген преди менструация. Приемането на хормонални противозачатъчни хапчета може да помогне за поддържане на нивата на естроген постоянни през целия менструален цикъл и следователно предотвратяване на мигрената.

7. Облекчават болезнената менструация

Дисменореята е медицинският термин за болезнени менструални спазми, които се появяват преди или по време на вашия цикъл. Те се дължат на отделянето на простагландини от лигавицата на матката. По време на менструация матката се контрахира, с цел отстраняване на излишната набъбнала лигавицата при липса на бременност. Тези контракции се стимулират от отделяните простагландини. Контрацептивите могат да изтънят ендометриума. По-тънката лигавична стена се изхвърля по-бързо от матката, следователно нивата на простагландини, необходими за контракция, се понижатат. Това води до облекчаване на спазмите.

8. Облекчават синдрома на поликистозни яйчници

Обикновено тялото на жената освобождава поне една яйцеклетка по време на всеки менструален цикъл. При синдрома на поликистозните яйчници тези зрели яйцеклетки не се освобождават, пише puls.bg. Вместо това те остават в яйчниците, което може да доведе до безплодие. Други симптоми включват нередовен цикъл и излишно окосмяване по тялото, тъй като хормоналният дисбаланс е в основата на синдрома на поликистозните яйчници. Контрацептивите могат да регулират нивата на хормоните, което да доведе до освобождаване на яйцеклетки навреме и редовен менструален цикъл.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язе

    6 0 Отговор
    Ги ползвам за туршия ! Като натепам неколко опаковки противозачатъчни у бидоно с презрелите краставици есента , зимата вадим кисели корнишонки ! А жената като фане да ги яде , цела зима я опуквам без да я вардим !
  • 2 А ако

    2 0 Отговор
    ги пият мъже всичко се случва наобратно, нали?