Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 17:17 2 918 6

Лекари разбиха митовете за това кое помага и кое не при настинка

  • настинка-
  • грип-
  • болест-
  • лечение-
  • имунна система-
  • имунитет

Според специалистите пилешката супа и джинджифилът са ефективни средства за предпазване и укрепване на организма в сезона на настинките

Лекари разбиха митовете за това кое помага и кое не при настинка - 1
Снимка: Shutterstock

Навлязохме сериозно вече в сезона на гриповете и настинките. Ясно е за всички, че през студените сезони е по-предизвикателно да опазим цялостното си здраве, заради което ни се налага да прибягваме до разнообразни помощни средства. Но какво казват лекарите за средствата, които използваме, за да се предпазим или да лекуваме досадните и неприятни настинки.

Те посочиха кое работи и кое не, както и причината за това.

1. Гаргарата при възпалено гърло.

Ефективност: Действа.

Обяснение: Гаргарата с физиологичен разтвор или билков чай овлажнява лигавиците, но това се отразява само на повърхността. "Възпалението в по-дълбоките области на лигавицата остава неповлияно", казва германската здравна фондация Stiftung Gesundheitswissen. Няма достатъчно научни доказателства, че гаргарата е ефикасна за лечение на възпалено гърло.

Въпреки това гаргарата може поне да облекчи болката и затруднението при преглъщане. Проучванията показват, че 15% солен разтвор може да помогне за лечението на болезнена вирусна болка в гърлото, заяви Федералният център за здравно образование на Германия (BZgA).

2. Инхалация за прочистване на синусите.

Ефективност: Не е доказана.

Обяснение: Много хора опитват запарките над купа с гореща вода, когато имат настинка, и това понякога е от полза. Вдишването помага на естествената почистваща функция на лигавиците, а топлата пара овлажнява мембраните, казва Германската здравна фондация.

Проучванията показват, че вдишването не утежнява настинката, въпреки че симптомите не се подобряват значително, според изследователската мрежа Cochrane.

Ако опитате това, използвайте пара с температура около 38 до 42 градуса по Целзий, съветват от BZgA, като се позовават на Дружествата по оториноларингология и хирургия на Дружеството по обща и семейна медицина.

3. Гореща вода с лимон за лечение на настинка

Ефективност: Понякога.

Обяснение: Пресните лимони съдържат витамин С, от който се нуждае имунната ви система, поясняват от BZgA. В краен случай обаче смесвайте лимоновия сок само с малко по-топла вода, за да не се унищожи чувствителният на топлина витамин. "Ефективността на този домашен лек при съществуваща настинка все още не е доказана".

4. Пилешка супа

Ефективност: Действа

Обяснение: Много хора приготвят успокояваща пилешка супа с фиде, за да помогнат, когато някой се разболее, и това наистина помага. Топлината от пилешката супа кара кръвоносните съдове да се разширяват и подобрява притока на кръв към тъканите, твърди Германската здравна фондация. "По принцип топлите течности могат да разхлабят секретите и да им помогнат да се дренират по-добре". Пилешката супа дава на болния ви организъм ключови хранителни вещества и има противовъзпалителен ефект, според проучване на Университета на Небраска в САЩ.

5. Джинджифилът засилва имунната система

Ефикасност: Действа

Обяснение: Джинджифилът се използва като средство за защита на здравето на хората: Джинджифил стимулира имунната система, като според проучване на Института за биология на хранителните системи "Лайбниц" към Техническия университет в Мюнхен малки количества джинджифил активират белите кръвни телца.

Джинджифилът съдържа много медицински ефективни вещества, казва Роман Хубер, ръководител на Университетския център по натуропатия във Фрайбург. Той съдържа вещества, които са противовъзпалителни и защитават клетките ви, според BZgA.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНДИЙСКИ СТРИЙТ ДОКТОРАКИС....

    4 2 Отговор
    НАЙ ПОМАГА...„ГАРГАРА”
    С....дребните московски МОНЕТИ...☝
  • 2 Читател

    5 0 Отговор
    Чесън яжте и люти чушки.И всичко ще бъде наред.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лост

    3 0 Отговор
    Плешка супа от антибиотици. Без електронна рецепта.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.