Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 12:17 2 729 6

6 начина да се предпазим от Алцхаймер

  • алцхаймер-
  • превантивни мерки-
  • съвети-
  • мозък-
  • ум

Ето няколко полезни съвета

6 начина да се предпазим от Алцхаймер - 1
Снимка: Shutterstock

Алцхаймер е сериозно заболяване, което засяга много хора. Често изисква дългосрочна грижа. Но можем ли да направим нещо превантивно? Ето съвети, които биха допринесли за предпазване от коварното заболяване.

1. Физическа активност:

Редовната физическа активност е ключът към здрав ум и тяло. Тренировките на сърцето улесняват циркулацията на кръвта, включително и към мозъка. Редовни упражнения като ходене, плуване и йога могат да подобрят когнитивните функции и да намалят риска от Алцхаймер.

2. Здравословна диета:

Храната, която консумираме, оказва сериозно влияние върху здравето на мозъка. Диета, богата на антиоксиданти и омега-3 мазнини, може да подпомогне функциите на мозъка и да предпази от дегенеративни заболявания. Включете в хранителния си режим свежи плодове и зеленчуци, риба и ядки.

3. Умствена активност:

От съществено значение е поддържането на умствената си активност. Решаването на кръстословици, четене, ученето на нови езици и игра на настолни игри са отлични начини да тренираме мозъка си. Тези активности подпомагат развитието на нови невронни връзки.

4. Социални контакти:

Активните социални връзки са свързани с подобрени когнитивни умения и устойчивост на стреса. Общуването с приятели, участието в различни дейности в група и поддържането на емоционални връзки са важни за укрепване на ума и сърцето.

5. Контрол на стреса:

Стресът може да има отрицателно въздействие върху психичното здраве. Техники за управление на стреса като медитация, йога и дълбоко дишане могат да помогнат за съхраняване на състоянието на мозъка.

6. Редовни медицински прегледи:

Редовните медицински прегледи са ключът към ранното откриване на потенциални заболявания. Подходящата грижа за здравето може да предотврати много проблеми, включително и тези, свързани с умственото здраве.

В борбата срещу Алцхаймер и поддържането на ума, превенцията е от съществена важност. Комбинирайки физическа активност, здравословна диета и умствена стимулация, можем да направим стъпки към укрепване на ума и предпазване от дегенеративни заболявания, пише trafficnews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и най вече

    4 3 Отговор
    памперси и спрепане по стълби и ходене като сомнабул из паркове

    Коментиран от #5

  • 2 Др Менгеле

    13 2 Отговор
    Колеги що не ги казвате тези неща навреме?
    Ей го на-за Байдън е вече късно...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Др Менгеме

    3 0 Отговор
    Най важното е да съйдисваш бабата на всеки празник.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.