Last news in Fakti

14 Декември, 2023 13:45 2 440 11

Кой хляб е полезен и кой вреден за здравето?

  • хляб-
  • полезен-
  • вреден-
  • здраве

Според статистиката най-популярен и следователно най-обичан е белият пшеничен хляб от първокласно брашно

В зависимост от вида на брашното, от което се произвеждат, хлебните изделия се делят на пшенични, ръжени, пшенично-ръжени и ечемични. Освен това всеки вид брашно може да бъде от най-висок, първи или втори клас.

Най-вредният вид хляб от горните, според повечето учени, е пшеничен „нарязан“ хляб от първокласно брашно. И ето защо.

Според статистиката най-популярен и следователно най-обичан е белият пшеничен хляб от първокласно брашно. Диетолозите от цял ​​свят не се уморяват да ни напомнят, че всички полезни вещества са напълно загубени в такъв продукт, zdrave.to.

Британският кардиолог Уилям Дейвис твърди, че най-опасен е пшеничният хляб. Само преди две или три десетилетия пшеницата се различаваше значително (към по-добро) от това, което се продава сега. Според англичанина хибридите от тази култура са със значително променен генетичен код. Съответно свойствата на брашното се променят значително.

Руският диетолог Андрей Бобровски също е съгласен с Дейвис . Той обикновено препоръчва да се яде само хляб от ръжено брашно.

А ръководителят на медицинския отдел на една от клиниките в Кънектикът Андрю Рубман се позовава на резултатите от многобройни изследвания. Така беше установено, че яденето на бял пшеничен хляб рязко повишава риска от диабет. В риск са хората, предразположени към това заболяване.

Екипът на авторитетното международно списание за рак “Journal of Cancer” също не е на страната на пшеничния хляб. Една от статиите, публикувани в изданието, гласи, че редовната консумация на пресен бял пшеничен хляб и появата на рак са пряко свързани.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаем

    15 2 Отговор
    Украинският е вреден
  • 2 д-р Косев

    10 4 Отговор
    Полезен и вреден хляб са относителни понятия. Белият хляб е много хранителен и с високо съдържание на протеини. Това го прави изключително полезен за хора в риск от недохранване. Опасен е само за преяждащи дебеланковци. За хора с нормално телесно тегло и добра физическо състояние е просто храна като всяка друга. В края на краищата няма кой знае какво значение под каква форма тялото ви се снабдява с енергия. Всички тия глупотевини за полезни и вредни храни ги измислят търговците за да си пласират стоките.

    Коментиран от #4

  • 3 Аз си правя хляб

    2 1 Отговор
    От лимец и спелта.
    Полезен ли е, или вреден ?

    Коментиран от #6

  • 4 Да ама не

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "д-р Косев":

    В днешно време качеството на първичният продукт житото е много различен от качеството на житото преди 40г. Дълга тема. Прочети съдържанието написано върху опаковката на фабричният бял хляб. Отдели време да се информираш. Белият хляб е вече нещо което влиза в категорията на бялата рафинирана захар. Държа да кажа: Избора как ще живее човек е стриктно индивидуален. Информация има, а всеки носи лична отговорност за решенията си. Дори и да решиш да се движиш по течението, да не взимаш решения, това отново е личен избор.

    Коментиран от #7

  • 5 Ей тука е истината

    3 0 Отговор
    Доктор Ефтимова мий казала да пъхам между филиите по 3-три кИфтета за баланс и толкоз бири за финес!
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Аз си правя хляб":

    Сперма ли слагаш
  • 7 Кой

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да ама не":

    И какво му е съдържанието,г-син Пруфесоре? Вода,сол,мая,.....подобрители: калиев сорбат,вит.С .Зърното си е зърно, пшеничено,ръжено ,спелта- мелта все тая Бял ,черен,хляба ВИНАГИ ,/не вече,/е бил с гликемичен индекс 100 , на бялата захар е по- нисък за твое сведение ..Води до затлъстяване и ИР,ако се пре калява ,всъщност безвредната ,,доза" е едва 100гр. хляб на ден максимум,даващи 50-60 гр въглеводи които дори и само да лежиш ,мозъка ги изяжда,образно казано. Но колко се задоволяват със сто / 100 /гр. Хляб на ден ? Добави и пакетираните храни от всички групи и какво се получава? Хляба бил виновен..........
  • 8 Хляб

    2 0 Отговор
    с наличието на Уран е вреден, попринцип!
  • 9 ПЪЛНА С ЛЪЖИ

    2 0 Отговор
    статия,няма нищо по-голямо от пшеничния хляб,защото има най-много антитела,100000,човек има само 20000антитела-ставия в Дойче Веле.Най-вредния хляб е този с лимон,аскорбинова киселина,витаминС,предизвиква желиране и тромби,инсулт и инфаркт,само аспирина му противодейства,взима се при нужда,а не всеки ден.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.