Last news in Fakti

26 Декември, 2023 09:17 948 7

В детската онкохематология в ИСУЛ има сериозен недостиг на сестри. Работи се с екип от 6 медсестри, трябват поне още 4

  • исул-
  • детска онкохематология-
  • недостиг-
  • медицински сестри

Заради недостига на сестри от една година вече е спряно лечението със стволови клетки, обяснява проф.  Добрин Константинов, началник на клиниката

В детската онкохематология в ИСУЛ има сериозен недостиг на сестри. Работи се с екип от 6 медсестри, трябват поне още 4  - 1
Снимка: БГНЕС

За отдадеността да работиш с деца с онкохематологични заболявания се разказва в поредния епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата".

Кога се налага децата да бъдат изпращани по линия на НЗОК за лечение в чужбина?

Кога ще се реши острият недостиг на медицински сестри в Детската онкохематология в ИСУЛ?

Защо е спряна трансплантацията на стволови клетки в детската онкохематология?

Всички тези неща коментира проф. Добрин Константинов - началник на Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Ц. Йоанна-ИСУЛ“

"1800 прегледа годишно на деца с онкохематологични заболявания се осъществяват в Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Ц. Йоанна-ИСУЛ“. Между 120 и 150 е честотата на заболяванията, които се проследяват и лекуват при нас - тоест това е броят на ново диагностицираните годишно деца с доброкачествени и злокачествени болести на кръвта и солидни тумори, които преминават през Клиниката и се включват за активно лечение, каза за БНР проф. Добрин Константинов. По думите му не се отчита нарастващ ръст или влошаване на състоянието било на късно диагностициране или пък по-голям процент на неуспех или нещо, което да показва за отрицателни тенденции. Честота е еднаква за Европейския съюз, а цялата здравна система е отговорна за насочването на децата към клиниката. Най-честата и у нас, и по света е острата лимфобластна левкемия, следват туморите на централната нервна система и след това меко тъканните тумори, които са много на брой като разновидности. Над 80 на сто е успеваемостта при лечението на острата лимфобластна левкемия. Има форми при някои от заболяванията, при които чувствителността, ефектът или отговорът от стандартното лечение не е достатъчно добър, тогава още на начален етап от лечението се избират специфични индивидуални лечения.

Проф. Константинов подчерта, че след като се прилага целия набор от най-модерно лечение и децата имат шанс да бъдат излекувани, в Клиниката не достигат медицински сестри. Работи се в момента с екип от 6 медицински сестри, а има нужда от минимум поне още 4 сестри. По тази причина от една година вече е спряно лечението със стволови клетки. Проблемът не е в заплащането, а в трудността на работа в тези отделения, в които по думите на проф. Константинов се изисква освен медицинската подготовка и една особена отдаденост в среда, в която да имаш отношение към този тип болни със сериозни заболявания и към комуникация с цялото семейство на децата с онкохематологични заболявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интензивното

    9 1 Отговор
    Няма как действа се по план сценарии за затриване на нацията
  • 2 Медицински брат

    10 1 Отговор
    Да внесат мед сестри от Украйна. Но и те не са тъпи да работят тук за 1200лв. на месец, с дежурства. Всичко що годе камотно се изнесе от България,останахме тези които се грижим за стари и болни родители. Ще става още по-страшно,няма и толкова да има след 10тина години.
  • 3 За тези

    12 0 Отговор
    пари няма кой да работи , при това качествено !
  • 4 замислен

    10 0 Отговор
    Всичко е въпрос на пазар на труда. Обявяват "добра заплата" отиваш а там 1200 - куп отговорности, нощни дежурства и т.н. Отиваш да пазариш а там "стани един от нас, заплата на продавачка с минимални отговорности 1800 първата година и така до 2100". В същото време същите наши сестри понаучили чужд език вземат от 2000 евро чисти навън... Нека да формулираме кое е "добра заплата" - добра според някой за медицинска сестра или според знанията и отговорностите и конкурентна на пазара?
  • 5 Онзи

    8 1 Отговор
    Геноцида продължава.
  • 6 Без име

    5 0 Отговор
    Ако трудът е нормално заплатен,няма да има недостиг.Защо няма недостиг на желаещи депутати?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.