Last news in Fakti

1 Януари, 2024 15:51 2 609 8

Как влияе периодичното гладуване на мозъка?

  • гладуване-
  • пост-
  • периодично гладуване-
  • мозък-
  • влияние-
  • преяждане-
  • пристрастяване-
  • отношение към храната-
  • черва

Ако постим периодично това ще се отрази на начина, по който възприемаме храната

Как влияе периодичното гладуване на мозъка? - 1
Снимка: Shutterstock

Периодичното гладуване влияе на състава на чревния микробиом и поведението ни при хранене. Здравословният състав на микроорганизмите в чревната микрофлора може да допринесе за хомеостазата и поддържане на здравословно тегло. Когато в нея виреят обаче повече вредни микроби, това може директно да повлияе на мозъчната дейност. В този случай може да се промени начинът ни на хранене – засягат се части от мозъка, свързани с пристрастяване и преяждане, информира puls.bg.

В ново научно проучване се разглежда как форма на периодично гладуване влияе на чревния микробиом и връзката му с мозъка. Наблюдавано е как IER – режим на хранене, при който се редуват няколко дни периодично гладуване с няколко дни стандартен начин на хранене – и как той действа за намаляване на излишните килограми. Доброволците са наблюдавани за срок от 62 дни.

Резултатите показват, че този режим спомага за спадането на килограми с около 7,8% при индекс на телесната маса между 28 и 45. При участниците в изследването се наблюдава спад в стойностите на кръвно налягане, холестерола, както и подобряване на функцията на черния дробове.

При IER се променя и мозъчната активност – наблюдават се промени в дейността на части на мозъка, свързани с апетита и пристрастяването.

IER допринася промяна на състава от микроорганизми в чревния микробиом – установени са повишени нива а бактериите Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis и Bacterokles uniformis, както и спад на Escherichia coli. Тези промени съответстват на промените в мозъка – E. coli, редом с някои други бактерии са отрицателно свързани с частта на мозъка, която отговаря за самоконтрола и волята, а бактерии като P. distasonis помагат на тези области в мозъка, свързани с концентрацията и емоциите.

Връзката между мозъка и червата се нарича и ентерална нервна система. Тя е причината, когато сме силно разтревожени или уплашени, да изпитваме дискомфорт в областта на корема, или да сме раздразнителни и нетърпеливи, когато сме гладни.

Това означава, че за да поддържаме доброто здраве на мозъка, трябва да се грижим и за стомашното си здраве – здравословното и разнообразно хранене допринася обогатяването на чревния микробиом с полезни бактерии.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини или фибри, са препоръчителни за поддържане на здравето на чревната микрофлора.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последниа Софеанец

    2 2 Отговор
    Как да влияе ?! Почти го нема
  • 2 Булпсихопатъ

    9 11 Отговор
    Глада е полезен. Студа е полезен. Полезно е да си сменят пола. Клошарството е модерно. Май скоро ще стигнем американците.

    Коментиран от #3

  • 3 да питам

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Булпсихопатъ":

    Кога ли ще ги научиме да пият " Тройной " ?!🤭
  • 4 Един Човек

    3 0 Отговор
    Просто е, МЛЕЧНО КИСЕЛА ФЕРМЕНТАЦИЯ про биотик и пре биотик в едно, консумира се кисело зеле, кисели домати, пие се зелев сок или сок от туршия с млечно кисела ферментация.
  • 5 6527

    8 1 Отговор
    От древността съществува тримеренето - три дни на вода само...Трудничко е , особено първия ден, втория слабо желание за ядене, а от третия нататък съм издържал до седем дни - само на вода. И ако разумът не ме връща към нормалното хранене - мога да издържа двадесетина дни - без усещане за глад. И разбрах колко измамно чувство е това, че си гладен, че трябва нещо да дъвчеш....Човешка настройка, човешка заблуда...като за всяка наша дейност...

  • 6 Хом(е)опат

    2 1 Отговор
    "Здравословният състав на микроорганизмите в чревната микрофлора" ще го усетите след като дойдат амуджите. Гаранция.
  • 7 Уса

    1 0 Отговор
    Зависи от възраста.При старите хора гладуването води до оглупяване
  • 8 Главен Счетоводител

    2 0 Отговор
    Е, тетакива статити целят да ни подготвят не за периодично ами за перманентно гладуване.
    И статии в които се изброява колко много болести се лекуват със гладуване.
    И колко се вдигнали цените, от което следва какво - гладуване.

    Какво да се прави, трябва да се смачка реакцията на овцете.