Last news in Fakti

30 Януари, 2024 11:58 874 8

Наистина ли са полезни зелените смутита?

  • смути-
  • зелено смути-
  • зелен сок-
  • зеленчуци-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Ето какво казват специалистите за зелените сокове и смутита

Наистина ли са полезни зелените смутита? - 1
Снимка: Shutterstock

Зеленият сок може да бъде освежаваща, а понякога и нискокалорична и пълна с витамини напитка. Соковете запазват голяма част от витамините и минералите в зелените листа (или други зеленчуци), съдържащи се в смутито.

"За хората, които не ядат достатъчно зелени зеленчуци, това е лесен начин да си набавят хранителни вещества", казва Кристина Петерсен, доцент по хранителни науки в Държавния университет на Пенсилвания. Но тъй като целулозата на зеленчуците се изхвърля при пасирането, пропускате фибрите, предава The Washington Post.

Не забравяйте да проверявате списъците със съставки за наличие на плодов сок и захари. В някои смутита например ябълковият сок е основна съставка, а той съдържа 23 грама захари на 350 мл. "Без фибри тази захар се абсорбира по-лесно и повишава кръвната ви захар повече, отколкото ако ядете цели тези зеленчуци или плодове.", казва Петерсен. Прясно пресованите сокове също са скъпи. Можете да си купите продукти за цяла седмица на цената на няколко бутилки зелен сок.

Ползи от зелените смутита

За разлика от соковете, смутитата се приготвят от цели зеленчуци, така че могат да бъдат добър източник на фибри и хранителни вещества. Но най-добре е да си приготвяте сами. Предлаганите в търговската мрежа смутита могат да съдържат много сок - и много малко цели плодове или зеленчуци. В някои има четири-пет вида плодови сокове, преди да стигнете до спанака и кейла.

"Възприятието е, че пиете здравословни зеленчуци, но в повечето случаи това е просто плодов сок със зелен цвят", казва Линсенмайер. Добавянето на протеин към смутито, например кисело мляко, ядково мляко или ядково масло, ще го направи по-засищащо.

Полезни ли са наистина и зелените "суперхрани" на прах?

Предполага се, че те повишават енергията, подобряват здравето на червата и мозъка и укрепват имунната система. Повечето от тях имат дълъг списък със съставки, които далеч надхвърлят зеленчуците и плодовете, като семена, водорасли, билки, пробиотици и гъби. Разбиването на всички тези съставки на прах означава, че получавате концентрирана форма на много хранителни вещества, което невинаги е нещо добро. Някои от тях доставят 500 или дори 1000% от дневната стойност на някои витамини и минерали, "нива, които могат да предизвикат токсичност и да взаимодействат негативно с някои лекарства", казва Линсенмайер, като например лекарства за разреждане на кръвта. "Тези напитки не са "храна", а хранителни добавки." Това означава, че те не са строго регулирани и трябва да уведомите лекаря си, че ги приемате.

Друг недостатък е, че те са изключително скъпи и качеството не винаги отговаря на цената.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не са,

    2 1 Отговор
    полезни са червените.
  • 2 Зелен хайвер

    2 1 Отговор
    Полезни са, за оФцете.
  • 3 Пич

    5 0 Отговор
    Пореден номер , за превръщането на хората , в овце !!!
  • 4 Уса

    0 0 Отговор
    Повече бизнес от колкото полезни.Дали са вредни може да докаже в тоалетната по състоянието и цвета на торта
  • 5 авокадо е много

    0 0 Отговор
    полезно , а краставицата е антиоксидант . Това в Лидл е гадно - 7,90 лева за Гъст изцикан нектаро-сок от джинджифил а той е люто трапчив и друго нещо германско . бррррр . Антиоксидант е Оцета , ама е киселина . Ако е готина тая зеленилка щеше да я предлагат търгашите бе . за лев зеленилка за изтрезняване, против махморлук , за освежаване и детоксикация . Ама докторите не . Въглен и много студена вода, и часовете . 3 водки и караш след 36 часа . Шок .
  • 6 Сечко

    1 0 Отговор
    Може ли някой да ми обясни тук разликата между зелените сокове и смутитата? Благодаря
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.