Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 15:29 1 626 0

Как магнезият допринася за здравето на мозъка?

  • магнезий-
  • магнезиев дефицит-
  • мозък-
  • нервна система-
  • мозъчно здраве

Магнезият е ключов минерал за поддържането на стабилна нервна система и регулиране на настроението

Как магнезият допринася за здравето на мозъка? - 1
Снимка: Shutterstock

От регулиране на настроението до подобряване на качеството на съня - ето пет начина, по които магнезият подпомага здравето на мозъка.

Магнезият, който обикновено се съдържа в семената, ядките, зелените зеленчуци, зърнените храни и морските дарове, играе решаваща роля за функционирането и развитието на мозъка.

"Магнезият играе многостранна роля в подкрепа на психичното здраве, като влияе върху различни биологични системи и процеси, които са от решаващо значение за функционирането на мозъка и емоционалната регулация," пише натуропатичният лекар Корина Дънлап, визирайки начините, чрез които магнезият подпомага здравето на мозъка.

Магнезият играе важна роля в синтеза и освобождаването на невротрансмитерите, като по този начин подпомага регулирането на настроението и реакциите при стрес.

Магнезият спомага за регулирането на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек (HPA) – централната система за реакция на организма при стрес и помага за регулирането на стреса и тревожността.

Магнезият има успокояващ ефект върху нервната система и спомага за нейното отпускане, като по този начин подобрява качеството на съня.

Хроничното възпаление е свързано с няколко психични разстройства като депресия и тревожност. Магнезият помага за облекчаване на тези рискове със своите противовъзпалителни свойства.

Магнезият помага за повлияване на невротрансмитерните системи, може да помогне за стабилизиране на настроението и за справяне с разстройствата на настроението.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА