Last news in Fakti

17 Март, 2024 18:22 1 253 1

Бобовите и пълнозърнестите храни ни помагат да отслабнем

  • бобови растения-
  • пълнозърнести храни-
  • отслабване-
  • устойчиво нишесте

Диета богата на устойчиво нишесте, може да доведе до подобряване глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност

Бобовите и пълнозърнестите храни ни помагат да отслабнем  - 1
Снимка: Shutterstock

Вид диетични фибри, каквито има в овесените ядки и боба, могат да помогнат за намаляване на теглото, съобщи Хелт нюз, предава БТА.

Хранителен режим с много устойчивото нишесте, каквото се съдържа в пълнозърнестите храни и бобовите растения, може да доведе до подобряване на чревната микрофлора при хора страдащи от затлъстяване. Това води и до намаляване на теглото, а има и други положителни ефекти върху здравето.

Изследователи пишат в онлайн списанието „Нейчър Метаболизм“ (Nature Metabolism), че диета, богата на устойчиво нишесте, може да доведе до подобряване глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност. Това потенциално намалява риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не може да се усвои в тънките черва, а ферментира в дебелото черво, като по този начин действа като пробиотик. В резултат на това се увеличава количеството на добрите бактерии в червата и не се повишават нивата на глюкоза, както при консумиране на обикновено нишесте.

Зелените банани, бобът, грахът, лещата и пълнозърнестите храни, включително овесът и ечемикът, съдържат устойчиво нишесте. Топлината обаче допринася за промени в количеството му в някои храни. Овесът и зелените банани могат да го изгубят по време на готвене. За разлика от тях свареният ориз и картофи, след като се сготвят, развиват устойчиво нишесте, докато се охлаждат.

Международен екип от изследователи провежда клинично проучване, като дава на 37 участници с наднормено тегло добавка от устойчиво нишесте под формата на прах, разтворен във вода, два пъти дневно в продължение на осем седмици. Освен това участниците имат три здравословни хранения на ден. След първите осем седмици, изследователите заменят устойчивото нишесте с обикновено за още осем седмици.

По време на първия осемседмичен период участниците отслабват с 2,8 кг. През втория период не се наблюдава загуба на тегло.

Устойчивото нишесте води както до по-малко покачване на кръвната захар след хранене, така и до увеличаване на добрите бактерии в изпражненията на участниците. След това учените предават тези добри бактерии на мишки, които се хранят с високо съдържание на мазнини и това им помага и на тях да отслабнат.

Допълнителен експеримент с мишки разкрива, че определена бактерия в чревната микрофлора, наречена Bifidobacterium adolescentis, е необходима, за да се предотврати абсорбирането на мазнини в червата и да се предпази от затлъстяване.

С помощта на аналитични методи успяхме да докажем, че съставът и метаболитните показатели в чревната микрофлора на участниците в изследването се променят в благоприятна посока“, каза Джани Панайоту, професор в университета „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, и един от авторите в изследването. „Нашето проучване ще осигури практически подход за лечение на затлъстяването и свързаните с него нарушения“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Па съм я бе

    5 0 Отговор
    Малко глад и работа също помага много.Войната и тя! Скоро.