Last news in Fakti

8 Юни, 2016 12:25, обновена 23 Юни, 2022 11:31 87 649 33

Знаете ли, че има автономна S-Klasse W140?

  • mercedes-benz-
  • s-klasse-
  • w140-
  • eureka prometheus-
  • автономни коли
Знаете ли, че има автономна S-Klasse W140? - 1

Малцина се онези, които знаят, че Mercedes експериментира с безпилотни автомобили още от 80-те години на миналия век. Всичко започва през далечната 1986-а с една програма, наречена Eureka PROMETHEUS (Program for European Traffic with Highest Efficiency and Unprecedented Safety). Идеята е да бъде направен автомобил, който сам да ускорява, да спира и да завива.

Програмата Eureka PROMETHEUS e стартирана от Daimler-Benz и се изпълнява в сътрудничество с други европейски автомобилни концерни, производители на електроника и с помощта на различни институти и университети. За онова време Eureka PROMETHEUS е най-голямата изследователска програма, касаеща автономни транспортни средства. Стойността и днес се изчислява на $750 млн.Знаете ли, че има автономна S-Klasse W140?
Mercedes създава цяла гама безпилотни прототипи, а кулминацията в нея е модифицираната S-Klasse (W140), която успява самостоятелно да преодолее разстоянието от 1 678 км. от Мюнхен до Копенхаген. Автомобилът разполага с няколко микропроцесора, които събират компютърното зрение на колата и и помагат да реагира адекватно в реални пътни условия.Знаете ли, че има автономна S-Klasse W140?

Воланът, педалът за газта и спирачките се управляват с помощта на компютърни команди, базирани на актуалната оценка от последователни изображения. Последните се получават от четири камери с различно фокусно разстояние. Иновационната за онова време микропроцесорна апаратура, която днес може да се побере в смартфон, тогава е събрана в 60 отделни модула.

Трябва да се има предвид, че тогава въпросната технология в S-klasse е била максимално компактна, защото преди това от компанията експериментират с Mercedes Vario и модулите заемат цялото товарно пространство на буса. Вече усъвършенстваната S-Klasse успява да развие максимална скорост от 185 км/ч, като изпреварва другите автомобили от пътното движение почти самостоятелно (рядко се налага намесата на човек).Знаете ли, че има автономна S-Klasse W140?

Системите на борда на автономната W140 безпроблемно следят останалите автомобили в движението, четат пътните знаци и предприемат напълно адекватни действия. Автомобилът е наречен VITA, което означава автомобил с автопилот. Идеята е била не да се премахне водачът от уравнението, а да бъде създаден автомобил, който да се движи без аварии и катастрофи.

Автоматичното предотвратяване на катастрофите е била ключова задача за проекта PROMETHEUS, като от Mercedes са искали да докажат, че нещастните случаи на пътя могат да бъдат предотвратени с помощта на т.нар. "компютърно зрение". Експериментите продължават цели осем години, а първите реални резултати са показани пред широката общественост през октомври 1994 година.Знаете ли, че има автономна S-Klasse W140?

Впоследствие, незнайно защо, Mercedes продължава да развива технологията изцяло самостоятелно, като не огласява никакви данни за нея. Към днешна дата се знае, че специалистите от Mercedes се трудят над безпилотната S 500 Intelligent Drive, която е на базата на W222. Технологията е толкова напреднала в развитието си, че според специалистите ще я видим в сериен Mercedes след две или три години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mihail

    8 3 Отговор
    Снимката от интериора на колата е от W124, а не w140
  • 2 Кубрат

    7 2 Отговор
    Чети плс, преди да се правиш на разбирач. "Mercedes създава цяла гама безпилотни прототипи, а кулминацията в нея е модифицираната S-Klasse (W140)"
  • 3 ВМасларов

    2 0 Отговор
    През 1988-1989 година показаха по телевизията микробус Мерцедес,движещ се без човек вътре.Мигачите ми работеха в режим на аварийни.
  • 4 Васко

    2 20 Отговор
    Най-големите боклуци са тия мерцедеси 140. Брат ми само иска да взима такъв, но аз постоянно отказвам и провалям огледите. Мисля да взема едно Поло 1.4 тди 3 цилиндъра, харчи малко и има данък 12лв.

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    4 6 Отговор
    пълен боклук е, и полото също. зимай заз, трабант или юго, ако трябва да е малко по-така. като те видят в данъчното с нея връщат пари наобратно...

    Коментиран от #11

  • 6 Мерцедес S

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Васко":

    Къде сравняваш "Поло" с "Есовица"? Полото се събира в багажника на Есовицата и остава място, и за каса бира! Ха Ха Ха!!!
  • 7 цсждфдж

    3 4 Отговор
    Сегашната им система да не се окаже по лоша от тази през 80-те

    Коментиран от #8

  • 8 Mercedes-Benz

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "цсждфдж":

    Спокойно не ги мисли тях, те за разлика от тебе не пишат глупави коментари по сайтовете, а развиват технологията. Все пак девиза на компанията "The best or nothing" не е избран случайно!
  • 9 jambazina

    13 1 Отговор
    Нормално е за бащата на автомобила да върви с 30 години пред другите във всяко едно отношение.
  • 10 Роман Ценов

    7 1 Отговор
    Така е нормално е най-великата кола на всички времена.След толква
    и след още толкова години ,ще разбираме за още технологи от тази кола които ще са преди новите технологии на новите автомобили.

    Коментиран от #13

  • 11 Роман Ценов

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Не съм съгласен това е доста достоен чистокръвен автомобил.
  • 12 гост

    10 1 Отговор
    Мерцедес си е Мерцедес! Най-добрия автомобил в всяко едно отношение. Дори признато провалените им модели са дали повод на ЕнжАнеритИ им да поправят грешките си!
  • 13 ммдаааа

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Роман Ценов":

    а бе ти като си на 68 години какво разбираш от коли освен на ей такива динозаври с остаряла техника като теб! МБ било МБ а сега де...... то и Трабант си е чистокръвен, ама не става( както и на теб)....всеки път като видиш картинка на МБ о почваш да се вайкаш, като някакъв истерик, сякаш си на 12 години...ай спри се!

    Коментиран от #33

  • 14 oh oh oh

    2 11 Отговор
    Da be to zatova bmw za 3 poredna godina e na 4elo na automotor sport! sledvana ot mercedes i na 3 to mqsto audi.. za 2015 mercedes izostava na 3 to mqsto sas svoq s klass zad audi s8 i bmw 7 ma seriq koito e nai barziq avtomobil vav 3 te izmervani klasacii ot auto motor sport TV Edna ot nai aktualnite klasacii NEMSKI! Za tova 4e mercedes e nai nai e samo mit vav tapata balgarska tikva

    Коментиран от #16

  • 15 mda

    1 12 Отговор
    a znaete li 4e parviq turbo dvigatel e sazdaden ot bmw ? A sq koi e ba6tata ?

    Коментиран от #30

  • 16 mer

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "oh oh oh":

    Procheti malko KOLKO PRODAJBI IMA S-kata i ostanalite kenefi zakoito pishesh .Kolko Klasacii S-kata e na 1 mqsto v vsichko
  • 17 pepkata

    6 2 Отговор
    първото монтирано турбо е в Рено ... не се прави на разбирач и поне си направи труда да включиш кирилицата

    Коментиран от #18

  • 18 НекЪФ пич

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "pepkata":

    Пичага, не им обръщай внимание, виж че 3те коментара са написани от един и същи човек, стила на писане е еднотипен :)
  • 19 kirqki

    15 3 Отговор
    А ти знаеш ли че като цяло двигателя е създаден от Карл Бенц, а ти знаеш ли че първият дизелов двигател е бил сложен в Мерцедес, а ти знаеш ли че ABS за първи път се слага на Мерцедес, а ти знаеш ли че първата превозно средство в света с двигател с вътрешно горене е Мерцедес. Чети малко автомобилна история и тогава се обаждай. Мерцедес винаги превъзхождат всички. И винаги ще бъдат първи. А до тези, които казват че W140 е боклук и го сравняват с POLO явно са за психиатрията да се лекуват.

    Коментиран от #21

  • 20 Краси

    1 0 Отговор
    Върло съм разочарован! 19 коментара и никой още не се е изцепил за автопилота на Тесла?

    Е, може ли такива работи сега, да пренебрегвате така грубо "убиеца" на немските премиуми? Все пак от 3 години насам знаем, че автомобилния и технологичния свят започва и свършва с Мъск (тъй като последния по някакво чудо оживя след смъртта на Джобс!).
  • 21 укиъп

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "kirqki":

    а ти знаеш ли,че откакто бенц измисли колата, не могат да правят коли!....бляблаблабля влез в час

    Коментиран от #22

  • 22 kirqki

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "укиъп":

    Май ти не си в час и май никога не си се качвал, карал или имал Мерцедес. Правят коли и то перфектни. А колкото до това дали съм в час съм доста в час защото карам Мерцедес и знам какво е. Винаги те са напред с иновациите. Тъй че човека който не е в час си ти.

    Коментиран от #23

  • 23 укиъп

    0 8 Отговор

    До коментар #22 от "kirqki":

    дабе да хахахаааа....хвърляй МБ и си купи кола....каквато и да е и ше разбереш!
  • 24 СДФГ

    6 7 Отговор
    Всичко идва от Германия и Америка. Японците винаги са правели коли-еднодневки. Не са лоши,но не траят.
  • 25 LOVE MB

    7 2 Отговор
    za razbirachite na drugi marki im kazvam che chicho mi imashe Mercedes Benz 200D i sled 800000 kilometra probeg saedenitelqt beshe originalniqt ot zavoda MERCEDES BENZ mislq che poveche nqma kakvo da kajq ;)
  • 26 Фен

    7 0 Отговор
    Мразя мерцедес но само дизеловия"CDI"предпочитам BMW но трябва да си много тъп да не оцениш S_clasа от всички години на сам
  • 27 Гост

    3 0 Отговор
    На васко ще му кажа само,брат вземи си поло 1.4 и без това такива хора като теб не заслужават да карат мерцедес!
  • 28 Гост

    0 1 Отговор
    До атора на темата. S-Class се пише. Имайте уважение към тези коли. Поне научете как се пише правилно.
  • 29 Мармалад

    0 0 Отговор
    Тук сте все стари автомобилни проектанти. Жалка картинка на писали/разбирачи
  • 30 TooD

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "mda":

    do mda a znaeshli che turboto e izmislqno 20-30 godini predi bmw da pochnat da pravqt koli ???? vzemi procheti malko internet sastezatel
  • 31 Гига

    1 0 Отговор
    Всички тези коментари са излишни катарите си бангишите мерцедесите ги оставете на нас по глупавите
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.